Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Windows Programs.

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 payonk_

payonk_
  • 3 posts

Posted 09 April 2007 - 15:48

Witam mam pytanko: czy jest mozliwosc odpalania programow z windowsa na macu? musze zainstalowac kurs prawa jazdy, jednak gdy klikam *.exe wyskakuje pytanie jakim programem otworzyc aplikacje. na windowsie jeszcze sie z takim problemem nie spotkalem, a z maciem jestem na "pan" a nie na "ty". z gory dzieki za pomoc Pozdrawiam Payonk

#2 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 09 April 2007 - 15:54

Nie. .exe to programy wykonywalne pod Windowsem, i tylko pod Windowsem ;) Pod Makiem pliki wykonywalne to .bin, a aplikacje to .app (które są z gruszba takimi "teczkami", a w nich są właściwe pliki, żeby nie trzeba było robić osobnego katalogu dla każdej aplikacji :)) Jeżeli masz intelomaka możesz postawić Windowsa na BootCampie, albo Parallels :)

#3 rkosciuk

rkosciuk
  • 92 posts
  • SkądOppeln

Posted 09 April 2007 - 16:01

Nie. .exe to programy wykonywalne pod Windowsem, i tylko pod Windowsem ;)

Jeżeli masz intelomaka możesz postawić Windowsa na BootCampie, albo Parallels :)

ee tam zaraz pod windowsem tylko... crossover uruchamia pliki .exe, moge podeslac skrinszota z uruchomionym winampem :), albo mozna uzyc tez darmowego darwine, ktore tez to potrafi. a windows "postawiony" na bootcampie nie uruchomi sie pod OS X, tylko samodzielnie, paralles potrafi zrobic sztuczke i uruchomic windowsa pod OS X, ale kosztuje o duzo za duzo, prosciej jest z VM Ware Fusion, lub calkowicie za free uzywajac Q.app . No, to chyba wyczerpuje temat :P

#4 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 April 2007 - 16:15

ee tam zaraz pod windowsem tylko... crossover uruchamia pliki .exe, moge podeslac skrinszota z uruchomionym winampem :), albo mozna uzyc tez darmowego darwine, ktore tez to potrafi. a windows "postawiony" na bootcampie nie uruchomi sie pod OS X, tylko samodzielnie, paralles potrafi zrobic sztuczke i uruchomic windowsa pod OS X, ale kosztuje o duzo za duzo, prosciej jest z VM Ware Fusion, lub calkowicie za free uzywajac Q.app . No, to chyba wyczerpuje temat :P

Tak a zaraz się okaże ze autor tematu ma procesor PPC ;) i wtedy to już tylko Virtual PC.

#5 rkosciuk

rkosciuk
  • 92 posts
  • SkądOppeln

Posted 09 April 2007 - 17:03

Tak a zaraz się okaże ze autor tematu ma procesor PPC ;) i wtedy to już tylko Virtual PC.

znowu eeeee tam :) jak ma PPC to ma do wyboru Darwine, Q.app, Virtual PC albo... NT4 for PPC :)))))

#6 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 09 April 2007 - 20:11

znowu eeeee tam :) jak ma PPC to ma do wyboru Darwine, Q.app, Virtual PC albo... NT4 for PPC :)))))

tylko VPC albo Q
żeby odpalić coś pod darwine albo NT4 musi być przekompilowane pod PPC. jedno i drugie nie odpala binarek intelowych.

#7 rkosciuk

rkosciuk
  • 92 posts
  • SkądOppeln

Posted 09 April 2007 - 20:30

tylko VPC albo Q
żeby odpalić coś pod darwine albo NT4 musi być przekompilowane pod PPC. jedno i drugie nie odpala binarek intelowych.

darwine chyba jednak odpali windowsowe exeki, nawet na stronie darwine pisze Windows Apps on Mac without Windows. Czyli pojdzie :)

#8 gizmo3800

gizmo3800
  • 1906 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 April 2007 - 21:26

ok to mam takie pytanie bo pod wzgledem emulacji jestem calkiem zielony< uzywajac crossover moge sobie odpalac windowsowe gierce?

#9 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 09 April 2007 - 22:19

hl pojdzie i cs :D tak mi sie zdaje ;)

#10 gizmo3800

gizmo3800
  • 1906 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 April 2007 - 23:28

heh nawet jakies wyscigi w 3d mi poszly:) ale na nfs-a chyba nie mam co liczyc:) przetestuje jutro rano i dam znac jak wyszlo:)

#11 rkosciuk

rkosciuk
  • 92 posts
  • SkądOppeln

Posted 10 April 2007 - 06:01

co do gierek to nie mam pojecia, ale najbardziej lamerski program na swiecie czyli winamp sie zainstalowal (powaznie!) i normalnie sie uruchomil i .... DZIALA :) Chociaz, kurcze, dzisiaj sproboje ze starym dobrym UT GOTY i jak to pojdzie to chyba sie upije :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users