Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z aktualizacją iPod Touch

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 cotinus

cotinus
  • 4 posts

Posted 12 April 2011 - 23:06

Hej!
Nie jestem posiadaczem żadnego macowego sprzętu, lecz pech chciał że moja dziewczyna ma iPoda Touch (nie tego najnowszego).
Jej iPod posiadał zarejestrowane konto na iTunes i niepełne dane karty kredytowej jej ojca.
Ja chciałem jej zainstalować jakąś darmową gierkę bo nie miała żadnej i nigdy nie korzystała ze swojego iPoda w inny sposób niż tylko słuchanie muzyki.
Zmieniłem dane konta na swoje i wpisałem swoje numery karty kredytowej. Po tym pojawiła się informacja o nowych "Terms of use". Zaakceptowałem bo nie chciało mi się czytać 47 stron po angielsku. Z powodzeniem zainstalowałem jej 4 zupełnie darmowe gry.
A dzisiaj przyszedł jej mail że obciążono mnie 7.99 euro za "OS 3.1.1 Software Update for iPod touch".
Wkurzyłem się jak cholera bo w żadnym momencie swojego działania ten badziew nie dał mi znać że chce zaktualizować soft (ba! nawet się nie resetował ani nic po drodze) ani że trzeba za to płacić.
Pokopałem trochę po internecie i dotarłem na dodatek do takiego artykułu: [url=http://applemobile.pl/news/ipod/apple-zrezygnowalo-z-oplat-za-aktualizacje-oprogramowania-w-ipod-touch/]Apple zrezygnowało z opłat za aktualizację oprogramowania w iPod Touch | AppleMobile.pl - iPhone, iPod, Mac, serwis iPhone[/url]
Moje pytania więc brzmią:
Co się stało że mnie po kieszeni zabolało?
Czy to możliwe że iPod sam się zaktualizował u niej w domu przy podłączeniu do kompa, a po uzupełnieniu/zaktualizowaniu danych karty naliczył sobie jakąś tam zaległą należność?
Czy można się jakoś od tego odwołać?

#2 stojak1030

stojak1030
  • 2186 posts
  • SkądŻary, Poland

Posted 12 April 2011 - 23:08

Łatwiej by nam było, jakbyś powiedział jaka generacja to jest, jaki system był na początku, jaki jest teraz.

#3 cotinus

cotinus
  • 4 posts

Posted 12 April 2011 - 23:19

jak napisano w mailu z rachunkiem teraz jest wersja oprogramowania 3.1.1 Która to wersja iPoda Touch? Nie wiem. Właścicielka na bank również nie wie. Mogę jutro dopytać kiedy go dostała, to może ułatwić sprawę. Wiem jedynie, że na bank ma 16gb. Szczerze mówiąc myślałem że są tylko 2 wersje iPoda Touch. Najnowszego raczej na bank nie ma bo miała go już w sierpniu zeszłego roku (wcześniej się nie znaliśmy) a ten nowy Touch wyszedł chyba później, prawda?

#4 stojak1030

stojak1030
  • 2186 posts
  • SkądŻary, Poland

Posted 12 April 2011 - 23:24

Więc może to być pierwsza lub druga generacja. Tył jest płaski, czy zaokrąglony?

#5 cotinus

cotinus
  • 4 posts

Posted 13 April 2011 - 12:34

Sprawdziłem jak wyglądają tyły kolejnych generacji i jestem przekonany że to 1G

#6 cotinus

cotinus
  • 4 posts

Posted 15 April 2011 - 09:51

podbijam, bo może jednak ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć zaistniałą sytuację...

#7 radek96

radek96
  • 758 posts

Posted 15 April 2011 - 10:27

Aktualizacje w starszych iPodach były płatne, nie wiem tylko czy nadal są, ale najwyraźniej tak :(

#8 pazoor

pazoor
  • 134 posts

Posted 17 April 2011 - 10:26

Bezpłatna była dopiero aktualizacja z OS 3 na 4, wcześniejsze były płatne niezależnie od generacji iPoda. Co dokładnie zaszło, pewnie nikt z forum nie odgadnie, pewne jest natomiast że iPod nie mógł się zaktualizować sam z siebie. Użytkownik musi to potwierdzić w iTunes i z tego co pamiętam jest wyraźnie napisane że wiąże się to z kosztami. No i raczej powinien zauważyć że wgrywa się nowy soft...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users