Co to Unreal Engine nie muszę chyba nikomu wyjaśniać ;] Unreal Development Kit pozwala na tworzenie gier z epicką grafiką i rzadko spotykaną łatwością. Jakkolwiek trzeba trochę czasu aby opanować program i właśnie dlatego postanowiłem przyjść z pomocą. W sieci jest masa materiałów w języku angielskim, ale najczęściej ciężko je znaleźć a, a słyszałem też, że są (w co ciężko uwierzyć) ludzie nie znający tego języka.
Make something Unreal
UDK znajdziemy na stronie projektu
Poradniki będę tworzył na najnowszej wersji (Marzec 2011) dostępnej tutaj
Plik trochę waży więc w tym czasie, możemy wypić sobie kawę.
Po pobraniu przechodzimy do instalacji i postępując zgodnie ze wskazówkami instalujemy program w wybranym miejscu
Po zakończeniu instalacji klikamy 'Uruchom UDK Mobile'
Naszym oczom powinien ukazać się taki widok:
Tworzenie mapy
Możemy na razie zamknąć ‘Content Browser’ i stworzyć nowy projekt. W tym celu klikamy na ikonę z czystą kartką papieru.
Nasz obszar roboczy powinien wyglądać tak:
Wchodzimy w Tools > New Terrain na samej górze i tworzymy nowy obszar o wymiarach 64x64.
Nic nie przestawiamy w Layer Set Up
Na naszej mapie powinien pojawić się biało-niebieski kwadrat.
Aby wygodnie ustawić kamerę najlepiej przyśpieszyć ją klikając na niebiesko-biały przycisk znajdujący się w 3 menu od góry.
Aby zacząć rysować musimy przełączyć się na odpowiedni tryb. W tym celu kliknijmy na gorę znajdującą się w lewym panelu.
Na początek zostawmy pędzel. Po prawej stronie możemy za pomocą trzech suwaków dostosować siłę, promień oraz spadek.
Za pomocą narzędzia znajdującego się pod pędzlem możemy trochę wygładzić nasz teren.
Efekt powinien wyglądać tak:
Aby nasz teren nabrał koloru musimy nanieść na niego tekturę. W tym celu naciskamy kombinację klawiszy CTRL + SHIFT +F.

Po lewej stronie wybieramy ‘UDK Cool Mobile Materials’ i szukamy czegoś co nadawałoby się na podłoże (ja wybrałem Grass Plain). Klikamy na wybrany obiekt (powinien zostać podświetlony na żółto) i wracamy do trybu malowania. Klikamy prawym na HeightMap i wybieramy ‘New Terrain Setup Layer from material (auto-create)’. Tekstury zostały naniesione na nasz teren.
To tyle na dziś, w następnym poradniku pobawimy się obiektami
Zezwalam na kopiowanie fragmentów oraz całości poradnika w celach niekomercyjnych
Projekt po zakończeniu powinien wyglądać tak