Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac 21,5 kontra 27'

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 paulsch

paulsch
  • 52 posts

Posted 10 April 2011 - 22:24

Witam, pytanie z serii "jestem zielony" ;D Potrzebuje kompa sacjonarnego bedzie to czesc wiekszego zestawu potrzebnego do pracy (aparaty, wyposazenie studia szkla no i komp) i tu pojawia sie moje pytanie.. iMac 21.5 i3 3.2GHz/ 8GB/ 1TB/ Radeon HD 5670 512MB czy lepiej dozbierac/ zaoszczedzic i kupic iMac 27 i5 2.8GHz/ 8GB/ 1TB/ Radeon HD 5750 with 1GB? Dawno nie siedzialem w specyfikacjach modelach itd wiec pytanie do tych co sie znaja, czy bedzie zauwazalna roznica? i chodzi mi tu glownie o prace procka i wydajnosc karty graf.

#2 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 10 April 2011 - 22:34

Do pracy iMak się kompletnie nie nada, no chyba, że co dwa, trzy miesiące będziesz brał dwa tygodnie urlopu na serwis tego dziadostwa.
Poczytaj lepiej:
http://myapple.pl/sp...na-matrycy.html
http://myapple.pl/sp...te-matryce.html
http://myapple.pl/ja...szybka-odp.html

#3 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 10 April 2011 - 22:50

iMac do pracy? no cóz, jesli masz dłuuugie i czeste okresy urlopowe w czasie ktorych Twoj iMac bedzie w serwisie, to kupuj. Zreszta kolejne pozniej Twoje wpisy mn. na MyA z powodu zóltych plam w razie czego zniechecą kolejnych chetnych do zakupu iMac-a. Zastanawiam sie tylko nad- jednym, skoro jestes "zielony" to dlaczego Apple? Uwazasz, ze poza swiatem Apple nie kupisz nic sensownego dp pracy z foto???

#4 paulsch

paulsch
  • 52 posts

Posted 10 April 2011 - 22:58

dotychczas mb od roku, kultura pracy pomiedzy apple a pc z winda jest niesamowita, i stwierdzam ze nie chce nic innego niz cos ze stajni apple.

#5 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 10 April 2011 - 23:10

dotychczas mb od roku, kultura pracy pomiedzy apple a pc z winda jest niesamowita, i stwierdzam ze nie chce nic innego niz cos ze stajni apple.

Czyli piszesz o oprogramowaniu nie o sprzęcie :)

#6 paulsch

paulsch
  • 52 posts

Posted 10 April 2011 - 23:21

no dobra, ale na PC legalnie systemu nie walniesz:P a na powaznie, podobno linia iMac'ow ma byc odswiezona, prawda to? Moze wtedy skonczy sie ten problem?

#7 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 11 April 2011 - 00:10

Może tak, może nie wróżkami nie jesteśmy ;-) iMac już był updejtowany i problem jest nadal :/ A co do windy i pc to jakiś słaby sprzęt musialeś mieć ;-) za cenę imaca zlozysz taki sprzęt że w7 będzie zapierdzielal aż miło :-)

#8 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 11 April 2011 - 00:31

a na powaznie, podobno linia iMac'ow ma byc odswiezona, prawda to?

Mac Buyer's Guide: Know When to Buy Your Mac, iPod or iPhone

#9 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 11 April 2011 - 04:27

Lepiej dołożyć nieco i kupić Mac Pro, albo kupić używkę za kasę porównywalną z iMac. Będziesz miał (poza większą wydajnością) sprzęt skalowalny (dyski, RAM) i rozszerzalny (karty graf, RAID) i możliwość podłączenia normalnych monitorów z matową matrycą, kalibracją koloru.

#10 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 11 April 2011 - 05:59

Ja bym kupił na twoim miejscu sprawdzonego iMaca 24" w przystępnej cenie. Następnie jak sprawa się wyjaśni z iMacami 27 sprzedał 24'' za tę samą cenę i dopiero kupił nowszy model :D

#11 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 April 2011 - 08:25

Ja mam od 1,5 miesiąca 21,5" i jestem bardzo zadowolony. Choć używam go 1h dziennie (parę godzin w weekendy) i w sumie tylko do netu.

#12 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 12 April 2011 - 00:21

Ja mam od 1,5 miesiąca 21,5" i jestem bardzo zadowolony. Choć używam go 1h dziennie (parę godzin w weekendy) i w sumie tylko do netu.

No tak, ale kolega chce do pracy.
U ciebie ta usterka wystąpi nieco później niż u bardziej wymagających użytkowników.

#13 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 April 2011 - 12:13

A to takie 100% pewne że wystąpi ? Bez przesady.

#14 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 13 April 2011 - 12:27

pewne na 80%, wiec chyba wystarczajaco sporo. Jestem ciekawy, czy ktos zainwestowalby w obligacje, gdzie informacja zawieralaby taki oto wpis : "utrata wartosci obligacji rowna 80%". A jak sie okazuje sa tacy, co pomimo tego kupuja iMaci liczac , ze sa w tej szczesliwej grupie 20%

#15 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 April 2011 - 08:24

A masz jakieś statystyki że 8/10 iMaców ma ten problem ? Bo jak dla mnie to mega bzdura i obstawiam że ten problem się pojawia w 10-15%

#16 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 14 April 2011 - 08:42

GIZIU widze że masz iMaca to ja Ci podam przepis na plame, jest bardzo prosty zacznij obciążać komputer grając w gry, konwertując filmy itd tak aby parzył, to po jakimś 1,5 miesiąca na białym tle przy średnim podświetlaniu w lewym górnym rogu ekranu zobaczysz leciutkie przebarwienie które będzie ciemniało i powiększało się. Nie musisz mi wierzyć, masz do tego prawo ale przekonasz się sam :)

#17 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 14 April 2011 - 09:03

jak kupujesz iMaca by na niego patrzec to zapewne nic nie wyjdzie w czasie gwarancji.
Proponuje jak seb235 kilka razy właczyc sobie handbrake z materiałem full hd do konwersji, kilka razy uruchomioc proste iMovie i kilka razy pograc.
Plamy sa na bank. ale masz prawo myslec jak chcesz, ja wywnioskowałem to na podstawie nastepujacych wyliczen:
3 moje iMac-i - kazde z plamą, znajomi 2 sztuki , jeden z plama, drugi słuzy jedynie do iTunes, Safari i poczty / plamy nie wyszły/, 1 iMac w rodzinie / plamy wyszły po robieniu filmu w FC Express z wakacji/.
Statystycznie :6 maczkow , jeden bez plam, piec z plamami...cos dodac?[COLOR="Silver"]

#18 brachson

brachson
  • 145 posts

Posted 16 April 2011 - 07:36

to już nudne jest wysłuchiwanie tych wszystkich expertów od plam na matrycach...pewne! 80%, urlop do serwisu, nie nadaje się, plamy na bank, a wyliczenie kolegi ArrasB to już mnie powaliło na kolana. Gość pyta co wybrać a ja widzę 2 strony narzekania na plamy. Do autora: Przedewszystkim musisz zdecydować o wielkości potem o parametrach. Proponuje spacer do Saturna, MM, Apple Spota i zobaczyć czy 27'' nie jest za duże (dla niektórych jest) - jeśli jest OK to bierz 27'' z parametrami na które Cię stać. Noi na koniec proponuję poczekać do refresha - powinien być lada tydzień a przyniesie procki SB które ze wstępnych analiz są naprawde warte uwagi!

#19 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 April 2011 - 07:33

Do grania mam X360. IMac służy mi do przeglądania netu/filmów nagranych kamera fullhd/zdjęć i pracy biurowej. Serdecznie dziękuje za uspokojenie mnie w kwestii plam. Wygląda na to że iMaci nie nadają się do wytężonej pracy i tyle a ja mogę być spokojny. A czy znaczenie ma wielkość matrycy i specyfikacja ? Czy najmocniejsze wersje też łapią plamy ?

#20 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 17 April 2011 - 09:32

No tak, ale kolega chce do pracy.
U ciebie ta usterka wystąpi nieco później niż u bardziej wymagających użytkowników.

Mam swojego od roku, jak do niego siadam to go katuję, nie ma żadnych problemów z matrycą. PS, Lightroom, Premiere, After Effects, Photomatix itd, itd. Nie przesadzajmy. Znajomy ma 27" od dawna i też nic się nie dzieje, mimo że on cały czas siedzi na tym kompie i pracuje.

#21 paulsch

paulsch
  • 52 posts

Posted 17 April 2011 - 22:57

dzieki:) pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users