Udało mi się wydać swoją pierwszą aplikację i mam pytanie jakie macie doświadczenie i rady z promowaniem własnego produktu.
W skrócie: aplikacja dla muzyków, nazywa się Right Note, służy do nauki interwałów, słuchu absolutnego i dyktanda muzycznego.
Strona:Right Note
Minie zaraz 2 tyg od wydania i pytanie co mogę jeszcze zrobić lub gdzie popełniam błąd.
To co zrobiłem dotychczas to:
- zrobienie i wydanie aplikacji

- testowanie, testowanie, testowanie (wśród znajomych muzyków i "nie muzyków")
- zrobienie strony produktu i wizytówki "firmy"
- wybranie (mam nadzieje) dobrych keywordów
- ostatnio zoptymalizowanie strony by była google friendly + podłączenie Google Webmaster Tools i Analytics
- przeszukiwanie dużych portali crawlujących iTunes i upewnianie się czy jest moja aplikacja. A jak nie, to dodanie jej ręcznie. Mówię o portalach typu: appshopper.com, www.appolicious.com, www.148apps.com itd.
- zamieszczenie w programie możliwości napisania na support z uwagami i sugestiami
- dodanie "Please Rate" dialogu odpalanego po 10 dniach
Co udało się osiągnąć:
- nie zerową sprzedaż

- dwie recenzje w USA (jedna od gorliwego beta testera, druga od zupełnie obcej osoby)
- bycie przez kilka dni w USA New&Nothworthy (nie zauważyłem jednak różnicy w sprzedaży)
- jedną osobą na supporcie z dobrymi pomysłami
- jednego naciągacza

- pojawienie się na app sitach (ale jako crawl z iTunesów)
Błędy (może komuś początkującemu się przyda wiedza):
- literówka w keywordzie training -> traning (myślę, że bardzo poważny błąd) więc sprawdzajcie 10 razy keywordy. Opis i screeny zmienicie ale keywords tylko razem z nowym update.
- screenshoty chociaż tworzą ciąg pięciu to pierwszy musi być samodzielny i pokazujący program. Jak zostajecie wstawieni do N&N to nikt się nie pyta który screen chcecie zamieścić.
- screeny High res nie bardzo chcą się wyświetlać na iPhone AppStore. Po zmianie na 480x320 było ok
- uwaga przy zmianach screenów. Usuwanie jakoś szybko znajduje odzwierciedlenie w AppStore .. dodawanie nie zawsze się udaje. Efekt jest taki, że w iTunes Connect widzicie 5 nowych screenów a w AppStore jest pustka. Szczególnie straszne gdy dowiecie się o tym po 8 godzinach spokojnego snu. Rada: nie zmieniać screenów na noc, poczekać 30 min (tyle zwykle zajmuje update) by się upewnić, jak nie widać nowych to wejść na konto, coś poprzestawiać w screenach i ponowić save.
- Nie skorzystanie z "pełnej" nazwy aplikacji. Jest trochę miejsca na nazwę i popularne jest używanie czegoś w rodzaju subtitla np. MyTime - personal planner. Oprócz tego, że przenosimy keywordy do tytułu dając więcej miejsca na inne (100 znaków maks) to klient widząc pełną nazwę dostaje podpowiedź do czego służy program.
Najbliższe plany (bez kolejności, sami powiedzcie co jest ważniejsze i co byście jeszcze zrobili):
- zrobienie mniejszego updatu z sugestiami z supportu by naprawić keywords + rozwinięcie nazwy + pokazanie, że słucham swoich użytkowników
- zrobienie press release w prMac (może wersja płatna może nie)
- wydanie większego updatu z wykorzystaniem mikrofonu. Dzięki temu program nie tylko będzie dobry ale będzie miał ten "bajer" ... i wtedy dopiero:
- danie aplikacji do review sitów by ktoś to opisał i ocenił.
- wydanie wersji light ?
- inne ?
Ogólnie nie wiązałem tego projektu z dużym zarobkiem bo wiem, że jest niszowy. Zrobiłem go ponieważ
1. Chciałem poznać środowisko iPhone, wydawanie aplikacji itd..
2. Inne programy na iPhone były dla mnie niewystarczające. Mają za mało opcji i nie mają dobrego dyktanda muzycznego, więc zrobiłem swój

3. Po pewnym czasie pomyślałem, że można to ładnie ubrać i wydać dla ludzi
4. Chciałem popełnić błędy i nauczyć się co robić przed wydaniem kolejnego produktu
No i teraz pytanie co Wy robiliście dla swoich aplikacji i jakie macie efekty? Jeśli ktoś ma pytania do mnie to też chętnie powiem bo nie o wszystkim napisałem (i tak długi post).