Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk Hybrydowy Seagate 500GB do Macbooka Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Darkfuturr

Darkfuturr
  • 10 postów

Napisano 09 kwietnia 2011 - 10:48

Witam.

Wstawial ktos te nowe hybrydowe dyski do Maca ? Jak sie spisuą. laptopa bede uzywac glownie do wspolpracy z Logikiem, stad tez musze standardowy dysk wymienic na szybszy.

link producenta:

[url=http://www.seagate.com/www/pl-pl/products/laptops/laptop-hdd/]Dysk Momentus XT | 7200 obr./min | Seagate[/url]

#2 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 09 kwietnia 2011 - 18:58

Bardzo dobrze się sprawuje. Rożnica między zwykłym 7200 a hybrydowym nie jest porażająca ale odczuwalna. Dysk si musi nauczyć Twojego stylu pracy więc początkowo możesz nie mieć zbyt dobrego o nim zdania, zwykle po 1 dniu pokazuje pazurki.

#3 jedsok

jedsok
  • 208 postów
  • SkądZoliborz

Napisano 22 kwietnia 2011 - 17:49

Bardzo fajnie sie prezentuja te dsyki hybrydowe (cena, pojemnosc i obiecywana wydajnosc). Ciekaw jestem wszelkich Waszych opini na ich temat.

#4 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 24 kwietnia 2011 - 15:14

jak już pisałem, dużo zależy z czego się przesiadasz. ja migrowałem z szybkiego Seagate 500 GB, 7200 obr./min i różnica nie jest zapierająca dech w piersiach. Dla kogos, kto do tej pory miał dysk pracujący z predkościa 5400 przyspieszenie będzie bardzo wyraźne.

#5 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 maja 2011 - 11:24

a czy ktos z Was ma problemy z Momentusem XT w MacBook'u?
czeste stop/starty dysku, dlugi spin-up time, krotszy czas pracy na baterii.. itd itp.

duzo jest o tym na forum seagate'a: Momentus XT SD25 horrendous battery life / refund? - Seagate Community Forums

kupilem ten dysk kilka dni temu i fakt, start komputera skrocil sie o 50%, ale co jakis czas dysk sie wylaczal.. po kilku zabiegach niby dziala ok, ale w SMARTcie pokazuja sie dziwne rzeczy jak na nowy dysk.

#6 waldeku

waldeku
  • 30 postów
  • SkądŁomianki,PL

Napisano 11 maja 2011 - 21:32

Przez około miesiąca ten dysk pracował u mnie na Win-7 po przesiadce z dysku już leciwego 5400rpm różnica warta wydanych pieniędzy. Bardzo szybki start systemu zero problemów. Teraz podłączony jest na stałe jako zewnętrzny do MBP 721 obsługuje Time Machine i multimedia również bez problemów. Korci mnie wsadzić go do środka MBP jako startowy , ale to troche czasu zajmie a z tym u mnie krucho. Jednym słowem jestem z niego zadowolony.

#7 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 maja 2011 - 21:37

ja dzisiaj swoj odeslalem, przerazalo mnie to co widzialem w SMARTcie :) fakt, strart ma o ok 50% szybszy niz firmowy dysk MBP, nawet kiedy od startu komputera do jablka na wyswietlaczu na XT to 33sek a na firmowym dysku to 5sek

#8 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 21 maja 2011 - 13:57

trefny model Ci się trafil lub ze starym firmwarem. Te przestoje były aktualne zaraz po ukazaniu się dysków, potem Seagate wypuścił update i po nim było już ok.

#9 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 maja 2011 - 10:33

no nie do konca.. mam druga sztuke, i tez do pokazania sie startowego jablka potrzebuje ok 30sek.. na firmowym 5400 trwalo to kilka sek.

firmware ma najnowszy.

---------- Wpis dodano o 11:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:32 ----------

btw, moze ktos sciagnac np to: Volitans Software- Makers of SMART Utility for the Mac

i wkleic to co mu pokaze SMART ? ciekawy jestem jak to u Was wyglada na MacBook'ach

#10 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 29 maja 2011 - 19:26

[ATTACH]9003[/ATTACH] [ATTACH]9004[/ATTACH] [ATTACH]9005[/ATTACH] [ATTACH]9006[/ATTACH]

#11 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 29 maja 2011 - 19:48

Miałem Momentus-a XT, to nie jest szybki dysk w pracy, to jest szybki dysk do uruchamiania programów. Dysk ten swietnie spisuje sie np. włączasz iTunes, wyłączasz...by po chwili znów włączyć iTunes. Wtedy w ułamku sekundy program sie uruchamia. Niestety pozniej wszystko leci z talerzy, a są dyski szybsze w pracy na talerzach. Wymieniłem na Samsunga i jest zdecydowanie lepiej.

#12 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 maja 2011 - 20:48

Wymieniłem na Samsunga i jest zdecydowanie lepiej.

podaj jeszcze model, zeby bylo wiadomo co porownujemy.

#13 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 30 maja 2011 - 13:11

wg info ze stopki to HM640JJ. To jest niezły dyszczek ale z mojego praktycznego doświadczenia to jest on wolniejszy od wyłącznie tależowego Seagate 7200. Przynajmniej w pracach graficzno-biurowych. Odpalanie wielu aplikacji w przeciągu dniówki i korzystanie z tych samych danych to coś co lubi XT i dzięki czemu pokazuje swoje szpony. Poza tym względem każdego dysku obowiązuje wskaźnik "osobistego wrażenia"* i indywidualnej specyfiki prac każdego z użytkowników. Nie mniej, następny będzie jakiś SSD SATA 3 (6 Gb) bo w mechanicznych wiele z prędkościami to już się nie zmieni. * obrona słuszności zakupu jak godności - "przecież ja to kupiłem, moja kasa, to wybór był słuszny", zauroczenie, itd. :-)

#14 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 maja 2011 - 13:22

w testach jakis wiekszych roznic nie widac: Dyski twarde wewnętrzne 2,5 cala - rankingi, testy, produkty, wyniki, specyfikacja, recenzje - Chip.pl

ale zgadzam sie z Jotek, co kto lubi.. u mnie po malych poprawkach w konfiguracji MBP startuje w 22sek, mail otwiera sie w 2 sekundy, wiec jestem zadowolony..

#15 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 30 maja 2011 - 13:26

Jotek komentarz, ze "ja kupiłem to bronie" kierujesz do mnie? Jestem daleki od samozachwytu, mam porownanie codziennej pracy na dysku o ktorym piszesz i dysku Momentus XT. Zreszta posiadam nadal tego Momentsu-a XT i jakos nie wlozylem go znow do MBP. Jest szybszy przynajmniej jak dla mnie Samsung, bo nie robie powielajacych sie czynnosci na komputerze stad tez efektywnosc MXT jest nizsza, same talerze w Samsungu sa zdecydowanie szybsze od Seagate, zreszta jest obszerny test i dysk Samsunga osiaga bardzo wysokie wyniki , na pewno jedne z najwyzszych. Nie polecam czegos co sam kupilem, a opisuje swoje doswiadczenia, co uzywałem i uzywam ma wieksze znaczenie niz to, co przeczytam bo inni pisza lub mowia..

#16 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 30 maja 2011 - 13:26

Mail.app to mi na dysku 5400 startuje w 2 s. Więc co to za porównanie.

#17 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 maja 2011 - 13:30

czas startu pewnie zalezy od tego co masz w tym mailu :D

#18 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 30 maja 2011 - 13:44

Według tego testu Samsung jest szybszy, zgadzam sie, ze jesli ktos czesto włącza dane 3-4 programy to MXT jest wrecz rewelacyjny. Ale OK. przyjmijmy, ze mam do wrzucenia 250 piosenek AIFF do iTunes, sam iTunes otworzy sie w przypadku MomentusaXT moze z 1/2 sekundy, w przypadku Samsunga w 3 sekundy maksymalnie. Czyli juz na starcie mamy strate rzedu 2.5 sekundy...a teraz czas popracowac i skopiowac utwory...dysk Samsung wykona to szybciej wg. moich testow o blisko 21 sekund! To samo przy programach takich jaki iMovie, gdzie program nie operuje na stalych wpisanych do NANO FLASH , a na talerzach dyskow. Wiec szybkosc chyba nie jest az tak porazajaca tego MomentusaXT?

#19 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 maja 2011 - 13:49

jak czesto wrzucasz 250 piosenek a jak czesto odpalasz iTunes'a? :) tak pewnie mozna w kołko.. co kto lubi.

#20 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 30 maja 2011 - 13:55

czas startu pewnie zalezy od tego co masz w tym mailu :D

Serio? Jak i z 10 innych powodów, dlatego w ten sposób testowanie dysku jest słabe.

#21 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 30 maja 2011 - 13:55

szad zgadzam sie z Toba , ale tez zwroc uwage, ze uruchomienie iTunes bedzie szybsze na MXT ,a znalezienie utworu w opasłych bibliotekach wykona szybciej Samsung, chyba nie sadzisz, ze Momentus ze swoim mega 4GB bankiem zapamietuje wszystko jak leci łacznie z katalogowaniem utworów itp. wiec wychodzi, ze jak juz zostalo napisane...kto co lubi. Miałem MXT, mam Samsunga i napisze, ze sa rzeczy ktore Samsung robi znacznie szybciej, np. szybciej ładuje mi StarCraftaII, znacznie szybciej?Nie wiem, nie testowałem tego ze stoperem, ale widac roznice ładowania kolejnej lokacji. Zyskałem dodatkowo 140GB co nie jest mało jak na dyski 2.5", zapłaciłem mniej niz za MXT, co moze nie jest głównym argumentem, ale przy tej klasie urzadzen...ma znaczenie. Tak więc nie chodzi o spory, a o zdroworozsadkowe okreslenie, ze Momentus XT ma jedyny plus w postaci Nano Flash, ktora ma swoje jednak spore ograniczenia. No i nikt nie okreslil jej zywotnosci Panowie, a jak pamietamy technologia ta ma swoje powazne wady. Poczekamy wiec jak szybko zaczna uszkadzac sie kolejne komórki, zostawiajac coraz mniej miejsca z 4GB. Cos za cos. Znam dyski talerzowe, ktore pracowały 7 lat, do dzis posiadam Seagate UDMA 133 80GB ktory pracował przez 4 lata jako dysk systemowy, nastepnie poszłedł w kieszen i tak meczył sie 2, a prawie 3 lata jako dysk pomocniczy do magazynowania , az wyladował w pudle i zapewne do dzis spokojnie by ruszył. Znam takie co padały po kilku miesiacach :)

#22 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 maja 2011 - 14:20

Niedawno miałem u siebie klienckiego MBP 15 z dyskiem wymienionym na seagate xt 500GB. Nie dość, że dysk ma 7200RPM, to ma jeszcze flash, a przyszedł do mnie ponieważ... cholernie długo się uruchamia komputer. Fakt. Zrobiłem testy - dysk wypadł gorzej niż moja 5400 od samsunga. Zrobiłem upgrade do sd25. Nic to nie dało. Zapuściłem format. Po formacie komputer się uruchamiał tyle co mój biały MB z sata1. Windows podobnie - miał problemy, a po chwili startował szybko i działał w jak 7200RPM. Po kilku uruchomieniach wszystko przyspieszyło, ale nadal nie było widać nawet tego 7200RPM w OSX i na starcie Windowsa. Jeśli chodzi o szybsze uruchamianie programów, to tak, pod warunkiem, że program uruchamiam po raz 2 lub 3 lub więcej. Po 3 dniach testów, jestem przekonany, że produkt jakim jest dysk hybrydowy (Seagate XT), jest dowodem na to, że teoria i praktyka są dalekie sobie. Pokazują to również testy, które znalazłem w internecie. Także albo dobry samsung 5400RPM, albo SSD.

#23 Veer

Veer
  • 15 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 14:16

Hmm...to ciekawe co piszesz, bo własnie po przeczytaniu teorii to się wydaje takie wspaniałe - [url=http://bit.ly/vgqenk]Momentus XT – druga generacja dysków hybrydowych Seagate | PGS Tech[/url]
Już pomijam, że jest dużo negatywnych opinii o Seagate'ach, no ale ta opinia tez jest warta zastanowienia. Dzięki za tę wskazówkę.

#24 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 30 listopada 2011 - 14:48

Ja podpowiem ze swojej strony, że z Momentusa XT byłem baaaardzo zadowolony od kwietnia ale.... Od kilku tygodni miałem zwiechy systemu, Lion potrafił się "zamyślić", powróciłem do oryginalnego Hitachi i kłopoty jak ręką odjął - tym niemniej syn od ponad roku ma Momentusa w swoim MBP 13 i wszystko jest OK :)

#25 Veer

Veer
  • 15 postów

Napisano 01 grudnia 2011 - 11:54

To ja chyba jednak na razie podziękuję. Szkoda tyle kasy jakby mi miało się coś jeszcze zwieszać. Ale dzięki za pomoc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych