Czy w MacBooku Pro 13 z 2011 roku da się zamiast napędu zamontować dodatkowy dysk? Sprawdzałem inne temat na forum, jednak nie znalazłem potrzebnych informacji. Dysk SSD 512 jest cholernie (jak dla mnie) drogi. Wydałem na lapka i akcesroia 12.000 wiec...
Zależy mi na dużym dysku, dlatego fabryczny wymieniłem przy zakupie na 5k 750GB. Chciałbym dokupić SSD 64 lub 128 GB.
Jak najlepiej to skonfigurować, żeby efekt był jak najlepszy? Czy SSD zamontować w miejsce nowego dysku a zamiast napędu umieścić HDD?
Czy można zainstalować system na SSD a biblioteke iPhoto czy innego programu mieć na HDD?
Czy jest w sieci jakiś tutorial jak dokonać wymiany napędu na dysk?
Czy jest możliwość dokupienia jakieś obudowy na wymontowany napęd? Np podłączanej na USB? Czasami zdarza mi się wypalić jakiś projekt z iMovie jako film DVD lub płyte Audio CD.

Dysk zamiast napędu - MacBook Pro 13 2011
Started by
aravalboy
, 08 Apr 2011 19:52
2 replies to this topic
Posted 08 April 2011 - 19:52
Posted 27 September 2011 - 21:16
wymiana napędu na dysk :
Adding a 2nd Hard Drive to a 13" MacBook Pro (mid 2010) with an OWC Data Doubler - YouTube
Adding a 2nd Hard Drive to a 13" MacBook Pro (mid 2010) with an OWC Data Doubler - YouTube
Posted 18 October 2011 - 10:52
Właśnie dziś to z powodzeniem zrobiłem :-)
Włożyłem dysk SSD 120GB jako dysk systemowy i pod aplikacje, wyjąłem napęd SuperDrive i zamontowałem w jego miejsce dysk 2.5" 640GB.
Do wymiany napędu DVD na HDD użyłem ramki 9mm (bay) dostępnej na jednej z aukcji Allegro - koszt ramki to 125 zł.
Wymiana jest dość łatwa, a wszystko dokładnie opisuje ten tutorial:
[url=http://www.ifixit.com/Guide/Installing-MacBook-Pro-13-Inch-Unibody-Early-2011-Optical-Drive-Replacement/5122/1]Installing MacBook Pro 13" Unibody Early 2011 Optical Drive Replacement - iFixit[/url]
Transfery na dysku włożonym zamiast DVD (przy kopiowaniu dużego pliku) to ok. 50-60 MB/s więc nie jest źle.
Dysk działa i usypia się bez problemu.
Włożyłem dysk SSD 120GB jako dysk systemowy i pod aplikacje, wyjąłem napęd SuperDrive i zamontowałem w jego miejsce dysk 2.5" 640GB.
Do wymiany napędu DVD na HDD użyłem ramki 9mm (bay) dostępnej na jednej z aukcji Allegro - koszt ramki to 125 zł.
Wymiana jest dość łatwa, a wszystko dokładnie opisuje ten tutorial:
[url=http://www.ifixit.com/Guide/Installing-MacBook-Pro-13-Inch-Unibody-Early-2011-Optical-Drive-Replacement/5122/1]Installing MacBook Pro 13" Unibody Early 2011 Optical Drive Replacement - iFixit[/url]
Transfery na dysku włożonym zamiast DVD (przy kopiowaniu dużego pliku) to ok. 50-60 MB/s więc nie jest źle.
Dysk działa i usypia się bez problemu.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users