Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iBook G4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#51 Ragna

Ragna
  • 51 postów
  • Skądjeszcze Wrocław

Napisano 22 września 2007 - 19:37

Witam, za namową kolegi-wielbiciela Maców-postanowiłam pójść za jego radą, przeprowadzić kilka cykli ładowania i rozładowywania baterii, by w moim iBooku lepiej trzymała bateria. Nie przeczytałam oczywiście wcześniej tego wątku na forum i poszłam za jego radą... Bateria praktycznie padła po kilku ładowaniach i rozładowywaniach. Ładuje się do max 63% i na kablu dalej stoi. Kolega oczywiście milczy w tej sprawie, więc proszę Was szanownych forumowiczów o pomoc. iBook nie jest już na gwarancji i nie wiem co mogę poradzić. My biedne kobietki zawsze musimy coś popsuć swoimi paluszkami i potem "pozostaje tylko płacz i zgrzytanie zębów":(

#52 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 22 września 2007 - 22:33

To na pewno nie wina kolegi ;)

#53 Ragna

Ragna
  • 51 postów
  • Skądjeszcze Wrocław

Napisano 23 września 2007 - 10:08

To, to ja akurat wiem:cool:

#54 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 września 2007 - 11:50

W to padnięcie ogniwa jakoś nie bardzo wierzę. Pojemność owszem odrobinę spadnie, ale nie aż tak drastycznie. Uruchom coconut battery i zobacz co podaje. Jest jeszcze program, który nazywa się chyba battery monitor i pokazuję przebieg ładowania baterii

#55 Leander

Leander
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 września 2007 - 17:22

Powiedziała mi kiedyś jedna osoba, że dla laptopów najzdrowiej jest być na uwięzi- jeśli jest możliwość podłączenia się do kontaktu, to należy podłączyć. I chyba nie gadał głupot, bo mój iBook ma teraz 1,5roku, a bateria- zaledwie 50cykli i trzyma ~4h. Tak więc traktować komputer przenośny jako komputer przenoszony od kontaktu do kontaktu, z opcją pracowania bez dostępu do kontaktu ;) I wszystko będzie ok

#56 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 24 września 2007 - 07:22

Fakt. Tylko bez przesay ;) Ja przez pierwszych kilka miesięcy zaniedbałem moją baterię po prostu cały czas pracując na kablu i zdaje się, że teraz mam tego efekty w postaci 90% pojemności :) Straciłem na tym całe 1000mAh :C

#57 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 24 września 2007 - 10:04

Fakt. Tylko bez przesay ;) Ja przez pierwszych kilka miesięcy zaniedbałem moją baterię po prostu cały czas pracując na kablu i zdaje się, że teraz mam tego efekty w postaci 90% pojemności :) Straciłem na tym całe 1000mAh :C

rozładuj prawie do zera i naładuj ponownie i tak kilka razy. Niektóre akumulatory tak udawało się czasem wyleczyć

#58 Ragna

Ragna
  • 51 postów
  • Skądjeszcze Wrocław

Napisano 25 września 2007 - 09:07

Po kolejnym dniu "na kablu" bateria podskoczyla do 64%. Zawsze jakiś postęp;)
Może jeszcze 2 miesiące i cos się poprawi. W każdym bądź razie przestrzegam przed naładowywaniem baterii do 100% i rozładowywaniem poza 1 użyciem komputera. Problem może dotyczyć tylko baterii w iBooku.

#59 skurch

skurch
  • 374 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 25 września 2007 - 21:32

Mam iBook'a i praktycznie zawsze zużywam baterie do końca a następnie ładuje ją do 100% i po 45 cyklach mam 99% zdrowia baterii, więc ten problem chyba nie dotyczy wszytkich baterii do ibook'ów. Jako ciekawostke podam że na początku miałem 4500mAh a powinno być 4400mAh więc moja bateria była zdrowa na 102% :D

#60 Ragna

Ragna
  • 51 postów
  • Skądjeszcze Wrocław

Napisano 26 września 2007 - 08:53

Skurch, no właśnie dlatego napisałam "może". Akurat mój ma tego pecha:-(

#61 skurch

skurch
  • 374 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 26 września 2007 - 12:05

Tak przy okazji to ja mam do sprzedania oryginalna baterie do iBooka (nowiutka, nie używana).

#62 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 22 października 2007 - 16:14

co do baterii ciekawe bo przez 4 miechy mialem 93% potem rozładowałem do końca i naładowałem do końca i wiecie przeskoczyło mi do 88% ... wczesniej tez po calkowitym rozładowaniu straciłem 2 % ... no ale nie po to tu pisze chciałem się dowiedzieć jaką kość 1 GB polecacie do IBooka G4 1.33 GHz 12" ??

#63 bartman182

bartman182
  • 288 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 października 2007 - 16:23

Kingstona mam od jakiegoś roku może 1,5 roku. Nie narzekam Co do baterii to Coconut battery pokazuje mi że moja bateria ma 92% a mój iBook ma 25 miesięcy i bateria nie była wymieniana.

#64 Leander

Leander
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 października 2007 - 20:58

Kość pamięci? Najtańsza z możliwych ;)

#65 vlodeck

vlodeck
  • 91 postów

Napisano 27 października 2007 - 12:33

W ostatniej serii tak. Dla 12" ibookow G4 - 1.33ghz, dla 14" - 1.42ghz.

#66 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 08 listopada 2007 - 21:59

co do baterii to pokazuje mi 28 miesiecy i 205 cykli i 82% ale nie chcem sie tym chwalic. Chcem mianowicie napisać, że zauważyłem iż po zawsze całkowitym rozładowaniu pokazuje mi 2-5 % mniej baterii wiec radze starac sie nie rozładowywać do końca bateri (przynajmniej w IBook-ach z ostatniej serii w reszczie nie wiem jak to jest … chyba że tylko moja bateria tak ma)

#67 Leander

Leander
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2007 - 22:51

Doradzam słownik ortograficzny, interpunkcję, zaczynanie zdań z wielkiej litery oraz parę innych prawidłowości j. polskiego... Przepraszam że się czepiam, ale aż odrzuca jak się czyta "chcem". Nie mówiąc o dziwnej składni... >.<

#68 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 15:42

to teraz ja - kilka postow wczesniej napisalem ze jestem zadowolony COFAM WSZYSTKO !!! - 1,5 miesiaca temu NAGLE wspolpracy odmowil airport - ciemna noca na kanapie pyk "kernel panic" - co jest ..... restart > kernel panic i tak w koleczko - w koncu udalo mi sie za entym razem wylaczyc airport, zapialem kabel - przegladam logi z panic'a - jest appleairport2 ..... w googla - LOL - okazuje sie iz problem jest NADWYRAZ czesty - dotyczy wlasnie tej seri - ostatnie ibooki g4 z zegarem 1.33 ktore po okolo 1,5 roku nagle maja problemy z airportem (wedlug roznych teorii albo siada czalkiem gniazdo albo karta robi sie luzna - gdyz jakis idiota umiejscowil ja obok blachy radiatora ..... ) hmmm solution solution - lol jest - wymiana logic board + karty = praktycznie 3/4 srodka ...700$ :o holy shit solution solution > na francuskim gorum prosty patent - papierek pod listwe plastikowa dociskajaca karte ... coz srubokrety browar+joint na uspokojenie jedziemy - zamiast papierka .... pozadnie dopasowany docisk z nozki antyposlizgowej od routera > 50 srubek dziala ....ale nie tak jak kiedys - wymusic dzialanie z kismaciem to mazenie ...trudno wazne ze jest wifi... dzisiaj otwieram swoje ukochane jabko - ktore w gornych rogach ekranu ma takie male gumki aby tenze ekran sie nie opieral calkiem o reszte obudowy ...ups jakto gumka oddadla ..odpadla ? ogladam ogladam - lekko jakby sparciala ...po 1,5 roku ? z ciekawosci lekko tracilem druga - juz nie mam zadnej nie wiem z czego aplle robi swoje laptopy w tej chwili - wiem ze gumki w 6 letnim hp sa nie do ruszenia :( a tu taki szmelc nigdy wiecej apple aby byc sprawiedliwym dodam iz bateria rzeczywiscie rzadzi - fakt .... ale mam coraz gorsze zdanie o tym co siedzi w srodku zwlaszcza ze kilka razy juz z powodu airporta dysku musialem tam zagladac rozumiem tez czemu apple daje gwarancje domyslnie na rok - na takie gowno nie dalbym na pol nawet

#69 bartman182

bartman182
  • 288 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 listopada 2007 - 15:51

To masz przejscia dość traumatyczne i szczerze mówiąc niewiele z twojego wpisu rozumiem.. Nie wiem czy pisałeś to po kilichu czy po blancie ale całość można było streścić w jednym bądz dwóch zdaniach a nie rozwijać się bez sensu, dlatego prośba na przyszłość pisz z sensem i zwięźle Ja mam 26 miesięcy i nic mi się nie dzieje...

#70 Zierek

Zierek
  • 141 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 18 listopada 2007 - 19:44

A miał może ktoś z was do czynienia z pamięcią Goodrama? Działa w iBooku?

#71 Leander

Leander
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2007 - 19:54

Poszperaj na usenecie, po grupach maniaków sprzętowych wyliczających każdy herc podkrętki jaki uda im się osiągnąć ;) Coś mi się kołacze po głowie że GoodRam nie cieszył się pochlebną opinią. Ale jak już pisałem pewien tego nie jestem (pamięć już nie ta ;)), a do tego było to prawie dwa lata temu.

#72 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 listopada 2007 - 21:04

A miał może ktoś z was do czynienia z pamięcią Goodrama? Działa w iBooku?

Jak pisalem w innym watku, od niedawna mam w iBooku kosc 1GB Corsair za 240zl.
Chodzi super. Warto jednak najpierw wyprobowac w sklepie czy iBook ja rozpoznaje.

#73 Zierek

Zierek
  • 141 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 18 listopada 2007 - 21:10

Maciej, waśnie znalazłem ten wątek. Ktoś tam napisał, że mu działa Goodram, ale nie rozwinął tego. Polecasz Corsair, tak? iBook'a masz takiego samego, jak mój - może będzie działać i u mnie. :)

#74 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 listopada 2007 - 21:14

Powinno wszystko dzialac, jednak Maci sa wybredne jesli chodzi o pamiec, przed zakupem Corsair'a testowalem Kingston'a 1GB i iBook go nie wykryl! Dziwy panie!

#75 Zierek

Zierek
  • 141 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 18 listopada 2007 - 21:22

Trzeba będzie się jutro z iBookiem po sklepach przespacerować. Dzięki za pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych