Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iBook G4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#26 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 26 maja 2007 - 06:02

Czy jest możliwość przewijania jak w MacBookach? czyli dwoma palcami

jest programik: http://www.macupdate...fo.php/id/17240
Sprawdza się może nie świetnie ale dobrze- wymaga to trochę kalibracjia daje radę.

Moja druga, zdecydowanie lepsza i ładniejsza połowa ma słabszego iBook'a G4 1GHz ma mniej ramu na płycie, dysk tylko 30Gb, i słabszą grafikę, a i tak do podstawowych zastosowań jest rewelacyjny, internet- www/poczta/ftp, księgowość firmy (iFirma.pl), pisanie tekstów (klawiaturka trochę mała ale w końcu od czego ma USB.
Jeszcze jakiś czas te maszynki popracują...

Tyle że3 jakiś taki ciężki jest (2,4kg)
Co do baterii... jak nie umarła jeszcze to ładnie pracuje, ale mają one tendencje do naturalnego wygasania- u mnie z 7min trzyma. Zamiennik to jakieś 350zł nowa ponad 500, regeneracja ponad 200.

Porty USB? W domu hub aktywny, ja mam siedem portów... tyle że raczej go nie używam- klawiatura w ostateczności- mysz do klawiatury
Drugi port na dongiel BT (kiedyś nie kupiłem modułu wewnętrzneg za grosze :evil: ) karta siecowa jest w środku...

#27 set2004

set2004
  • 95 postów
  • SkądKaToWiCe

Napisano 28 maja 2007 - 10:51

Siemka mam pytanko posiadam ibook'a G4 a mianowicie chodzi mi o baterie ma około 90cykli i 70% pojemności czy istnieje jakiś program aby troszeczkę zwiększyć pojemność baterii bo w zaskakującym tempie spada jej pojemność, znalazłem kiedyś taki artykuł
  • Upewnij się, że bateria jest naładowana na tyle, że pozwoli na zabootowanie komputera,
  • Wystartuj z wciśniętymi klawiszami jabłko + ALT + O +F
  • Odłącz zasilanie,
  • Gdy pojawi się szary ekran Open Firmware, wpisz w linii poleceń następujące komendy: reset-nvram [enter] set-defaults [enter] reset-all [enter]
  • Wystartuj ponownie w Open Firmware,
  • Pozostaw komputer do wyczerpania się baterii,
  • Kiedy bateria się wyczerpie, podłącz zasilanie, wystartuj w OF i powtorz kroki 3-6
  • Podłącz ponownie zasilanie, zabootuj w OF, pozostaw na ladowaniu,
  • Kiedy bedzie juz w pełni naładowana (ok. 3 godzin) powtórz kroki 4-6,
  • Pozostaw komputer wyłączony, podłączony do ładowarki aż do naładowania baterii,
  • Wystartuj w OF i wykonaj punkt 4,
  • Pozwól na wystartowanie systemu, wyłącz opcje oszczedzania energii i rozładuj baterię do końca.
kiedyś ja wykonałem na ibook'u G3 faktycznie zadziałało mac trzymał jakieś 7min po zabiegu 40min wiec metoda działa lecz nie mam ochoty się w to bawić bo jest to metoda dość czasochłonna więc szukam jakiejś łatwizny

#28 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 28 maja 2007 - 11:24

W jaki sposób traktujesz baterię? Czy ją doładowujesz czy czekasz aż komputer się uśpi i dopiero podłączasz ładowarkę? Jak często odłączasz komputer od ładowarki?

#29 set2004

set2004
  • 95 postów
  • SkądKaToWiCe

Napisano 28 maja 2007 - 12:25

Nie staram sie baterii do końca rozładowywać bo podobno szkodzi to ogniwom Li-Ion, wedle artykułu jaki przeczytałem co jakiś czas należy rozładować baterię do końca i wykonać niby te formatowanie do pełna naładować i rozładować, za uwarzyłem że po jakiś 10 cyklach bateria straciła 3% czy to normalne ?? używać go jako mobilnego mac'a przy ładowarce jest zazwyczaj tylko aby naładować baterię

#30 set2004

set2004
  • 95 postów
  • SkądKaToWiCe

Napisano 31 maja 2007 - 10:27

to jak mam postępować z ta bateria w końcu ?? i czy da sie jakimś programem ja troszkę pobudzić do życia ??

#31 Leander

Leander
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 maja 2007 - 20:14

Ostatnie iBook'i miały 'firmowo' scrollowanie dwoma palcami. Mobilność? iBook 12" trzyma wyraźnie dłużej na baterii niż macbook, mniej się grzeje, a poza tym jest mniejszy- 12" to dokładnie wymiar zeszytu A4, macbook przy nim to stodoła ;)

#32 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 02 czerwca 2007 - 18:06

jakos nie zwrocilem uwagi ze jest na moim ibook-u g4 nagrywarka cd, bo wszedzie pisalo jedynie ze jest sam odtwarzacz dvd

#33 Leander

Leander
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 czerwca 2007 - 20:03

poza tym są dostępne na rynku kompatybilne nagrywarki dvd :) Jak mi się skończy gwarancja w sierpniu to wkładam nagrywarkę dvd i crackuję firmware karty graficznej (aby mogła pracować w trybie Dual)

#34 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 03 czerwca 2007 - 01:47

a co tam jest do krakowania ? :o
sciagasz paczke i masz mirror/dual od jednego klikniecia ......http://www.rutemoell...ok/ibook_e.html

#35 Leander

Leander
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 czerwca 2007 - 12:36

ooo :) Miło ;) Jeszcze nie zgłębiałem sprawy, i nie podejżewałem że to będzie tak proste :)

#36 minion

minion
  • 14 postów

Napisano 03 czerwca 2007 - 19:26

Ja mam pytanko co do trybu dual w iBookach. Czy obsługuje on tryb rozdzielcziści 1920x1200, czy tylko te swoje marne 1024x768? Jeśli ktoś używał ibooka w trybie dual, czy chodził on podobnie szybko jak na powerbboku, czy ma jakieś ograniczenia? Mam PB 800 i zamieżam zmienić go na iBooka 1.42, więc profilaktycznie pytam się żeby później nie być rozczarowanym. Z własnego doświadczenia wiem że największego kopa dostaje komp po zamontowaniu szybszego dysku. Proponuje to jako pierwszą modyfikację poprawiającą wydajność. Jeśli nie jesteś grafikiem ramu powyżej 1GB nie ma co instalować, bo będzie się zwyczajnie marnował.

#37 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 04 czerwca 2007 - 20:03

dobra mam jeszcze kilka pytan: 1. gdzie moge sprawdzic ile baterii juz sie zuzylo (bo tu niektorzy pisali np. ze 3% mniej lub cos takiego) 2. a co do nagrywarek to chodzi o takie zewnetrzne??

#38 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 05 czerwca 2007 - 07:21

dobra mam jeszcze kilka pytan:
1. gdzie moge sprawdzic ile baterii juz sie zuzylo (bo tu niektorzy pisali np. ze 3% mniej lub cos takiego)

W "System Profiler" albo np. CoconutBattery

http://www.versiontr...fo/macosx/27425

#39 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 07 czerwca 2007 - 20:10

wracajac do tematu kolejnym powodem za kupieniem ibooka g4 jest dosc dobra bateria (wiadomo trzyma dlugo) i zobaczcie sami jakie u mnie zuzycie "wielkie" jest {nie mam z czym porównać ale mi się zdaje że to nie jest duzo}
Dołączona grafika
no dobra przyznaje sie ze nie wiem czy to jest dobrze czy zle bo nie wiem jak powinno byc ale podaje przynajmniej fakty dla zainteresowanych

#40 ŁUKASZ1

ŁUKASZ1
  • 497 postów
  • SkądWARSZAWA

Napisano 07 czerwca 2007 - 23:45

Jak na prawie dwulatka rewelacyjne ogniwo !

#41 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 czerwca 2007 - 00:07

Używam iBooka 1,07 i spisuję się wyśmienicie :) Tryb dual chodzi bardzo dobrze, na ekranie lcd 1024x768 a na zewnetrznym puszczałem na LCD 1200x1024 a na CRT 1600x1200, więc chyba nie tak źle :) Oczywiście złącze VGA

#42 Leander

Leander
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 czerwca 2007 - 11:12

ja po roku mam 44 cykle, i 98% 'zdrowa' (na podstawie iStat Pro) Natomiast MyApple w MacBook'u miał już chyba pareset cykli po pół roku ;) Wszystko zależy od sposobu użytkowania, ja wyznaję zasadę "im częściej na kablu tym zdrowiej dla baterii". Zazwyczaj wychodzę z laptopem i z ładowarką zawsze, jak mam okazję to podłączam się*do kontaktu.

#43 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 08 czerwca 2007 - 11:41

140 cykli po 16 miesiacach - 95 % = 4h bez problemu

#44 M@thias

M@thias
  • 188 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwca 2007 - 21:30

Sam mam iBook'a G4 co prawda 933 MHz ale naprawdę sprzęt narazie pracuje bez zarzutu i jestem z niego bardzo zadowolony. Mój jest po lekkim tuningu :) dysk 60 gb i ram 384 MB, bat trzyma min 2H matryca świeci jasno i wyraźnie .... polecam naprawdę warto , modele wyższe czyli 1.33 poprostu szybsze i to chyba wszystko :P

#45 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 09 czerwca 2007 - 23:05

Jeśli nie jesteś grafikiem ramu powyżej 1GB nie ma co instalować, bo będzie się zwyczajnie marnował.

Ha, mały błąd... RAM w komputerze obojętnie pod jakim OS'em nigdy się nie marnuje, no chyba że ten OS nie obsługuje zadanej ilości RAM'u. Ale żadnego nowoczesnego OS o to nie podejrzewam. Generalna zasada brzmi: Im więcej RAM'u tym lepiej. Zdaje się, że nie ma żadnych wyjątków...
A szczególnie w OS X, tam ram jest na wagę złota. Moim zdaniem żeby w pełni docenić jego uroki trzeba mieć minimum 1GB. Dopiero w tedy można w jakiś rozsądny sposób z niego korzystać...

#46 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 13 sierpnia 2007 - 18:45

mam pewnien problem mianowicie czasami jak chcem przesunac palcem po tym ekraniku zamiast myszku( nie wiem jak to sie nazywa) to mi sie wlancza pokretlo czyli jakbym trzymal 2 palce od czego moze to byc i jak temu zaradzic ??

#47 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 13 sierpnia 2007 - 18:56

no nie wiem - mam poltora giga - co bym nie robil to ... 900 mega zawsze free jest ...

#48 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 13 sierpnia 2007 - 19:02

mam pewnien problem mianowicie czasami jak chcem przesunac palcem po tym ekraniku zamiast myszku( nie wiem jak to sie nazywa) to mi sie wlancza pokretlo czyli jakbym trzymal 2 palce od czego moze to byc i jak temu zaradzic ??

Zacznij od przecinków...

#49 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 sierpnia 2007 - 09:54

uwak: To nie znaczy, że system ich nie wykorzystuje.

#50 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 14 sierpnia 2007 - 18:09

Przykład: może to być rozszerzony cache dla dysku, jak w Linuksie(mam 94 MB wolne z 1 GB, 415MB bez buforów/cache, polecenie free z konsoli)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych