Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sferia & MAC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 07 kwietnia 2007 - 04:11

Uprzejmie informuję, że na Macu działa internet szerokopasmowy warszawskiej Sferii w oparciu o CDMA (ten o prędkości do 2.4 Mbps). Testowany sprzęt iMac G3/400/256/Mac OS X

#2 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 07 kwietnia 2007 - 12:59

Czekałem na to, ale poczekam jeszcze, na lepsze ceny i limity.

#3 sebbene

sebbene
  • 7 postów

Napisano 13 lipca 2007 - 15:04

woooooooaaaaaa do tej pory uzywalem sferii na pc i sie martwilem co bedzie po przesiadce na maca, bo do niedawna nie bylo sterownikow. dobra wiadomosc!!! czy istnieje mozliwosc puszczenia sferii jakos przez airport zeby mi sie kabelek przy macu nie majtal? jestem swiezynka jesli chodzi o maki a airporta jeszcze nia mam i nie wiem do konca jak dziala (router wi-fi dla maca?), ale jesli pomoze mi ze sferia to chybe bede go mial :D pozostajac przy sferii. jak to jest z tym zakazem uzywania sieci peer-to-peer ? faktycznie ograniczaja transfer? ja rozumiem, ze walka z piractwem to dobre haslo, ale cos mi to raczej na dobry pretekst wyglada raczej... w kocnu p2p to nie tylko piraty... ma ktos w tej kwestii jakies doswiadczenia? a moze UOKiKu albo UKE sie zapytam czy dostawca internetu moze nakladac takie ograniczenia... pozdro

#4 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 13 lipca 2007 - 15:20

Faktycznie ograniczają w cyklach siedmiodniowych. Masz limit na 7 dni i potem się odnawia.

Prędkości są różne, w zależności od protokołu.
To się kompletnie nie nadaje do P2P zresztą, jak każde tego typu łącze.

Wszystko masz napisane na ich stronie, w tym tabele ograniczeń itp.
Sterowniki dla Maczka też są do pobrania z ich strony.
www.sferia.pl

Widziałem, jak to działa na G3 u kumpla i muszę powiedzieć, że robi wrażenie, jak na internet komórkowy.
Kiedyś miałem raczej mało pozytywne doświadczenia z ich usługami ale muszę powiedzieć, że z tego, co obserwuję sporo się pozmieniało. Zaplusowali przejżystością zasad. Inni ukrywają limity za sformułowaniami typu : Fair Use Policy, "Zastrzegamy zmienę parametrów po przekroczeniu..." itp. Tu przynajmniej wiesz, czego się spodziewać i znajomi są nawet zadowoleni z działania a ograniczenia dokładnie, jak w tabelkach.

#5 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 13 lipca 2007 - 15:31

czy istnieje mozliwosc puszczenia sferii jakos przez airport zeby mi sie kabelek przy macu nie majtal?

Raczej nie, bo oni dają modem na USB, a routery z WAN'em na USB jeszcze nie produkują
Chyba, że podepniesz modem do PC z kartą Wi-Fi i udostępnisz net na Mac'a bezdrutowo.

---- Dodano 13-07-2007 o godzinie 16:35 ----
Co dotyczy rzetelności Sferii, to potwierdzam: firma jest w porządku.
Od dwóch lat mam u nich telefon i wszystko jest OK.

#6 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 13 lipca 2007 - 17:14

Jak Ci bardzo zależy do z jakiegoś trupa Pentium 300 wzwyż zrób router. Potrzebne: Stary komputer z USB, karta WiFi, jakiś Linux. O ile się orientuję to Sferia działa też na Linuksie. Koszt kompletnego, markowego (najczęściej Compaq) poleasingowego, miniaturowego (Mini ATX) komputera P-800 to ok. 180-200 zł + Wifi - kilkadziesiądt zł. Raz, dobrze zrobiony Linux działa wiele miesięcy bez awarii. Prędzej dysk padnie ze starości, niż taki router. Zarządzać można tym zdalnie np. poprzez VNC. Jest to jakieś rozwiązanie na rozdzielanie internetu "komórkowego".

#7 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 13 lipca 2007 - 18:14

A nie dalo by się jakiegoś WiFi USB podłączyć do USB modemu ? są takie przejściówki. Albo BlueTooth na USB ?

#8 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 13 lipca 2007 - 21:13

A nie dalo by się jakiegoś WiFi USB podłączyć do USB modemu ? są takie przejściówki. Albo BlueTooth na USB ?

:grin::grin: Do Sferii czegoś takiego niema, tylko do Ery.

#9 sebbene

sebbene
  • 7 postów

Napisano 14 lipca 2007 - 00:04

sterowniki sciagniete, ale po nocy papierow ze sferii znalezc nie moge - gdzie kurna te hasla i loginy sie podziewaja? jutro podlacze siec a w przyslym tygodniu moze sprobuje udostepnic siec przez wifi za pomoca peceta dam znac jakie sa efekty co do sferii to tez mialem kiedys u nich telefon a teraz net (nie trzeba miec abonamentu tel jak w tepsie) i potwierdzam, ze nie wykrecaja brzydkich numerow (no moze poza tym ograniczeniem p2p) pozdro

#10 fbartek

fbartek
  • 48 postów

Napisano 02 września 2008 - 15:13

a jezeli chodzi o lacze 3,1mbs? da sie kupic jakis router usb zeby podlaczyc pod niego ten modem sferii i rozdzielac sygnal dalej?

#11 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 02 września 2008 - 16:59

Nie zobaczysz wielkiej różnicy w szybkości. Zarówno te 3.1, jak i 2.4Mbps to prędkości marketingowe. Jedną i drugą zobaczysz rzadko i na krótkie chwile - oczywiście jeśli nie przekroczysz limitu i pod pewnymi warunkami (patrz ograniczenia). Sferia działa bardzo ładnie ale realna prędkość daleko odbiega od maksimum teoretycznego. Nie jest to wina Sferii. Ten typ tak po prostu ma a szybkość zależy ot tak wielu czynników w tej technologii, że nie jest możliwe utrzymanie maksimum na zbyt długo - może głęboką nocą. Średnio jak będzie 1 - 1,5 mega REALNEGO transferu to będzie dobrze. CDMA to odpowiednik GSM. EVDO to odpowiednik HSDPA. Oba systemy działają na podobnej zasadzie jako całość. Różni ich jedynie przekaz radiowy. CDMA od GSM lepiej gospodaruje pasmem, co się pośrednio przekłada na jakość. Obu technologiom daleko do deklarowanego przez operatorów maksimum.Wybierając między HSDPA i EVDO Sferii wolę to drugie i jestem bardzo zadowolony z jakości działania SFERII. Wydaje mi się, że w ogóle nie zauważysz różnicy między czarnym a niebieskim modemem. Ja mam czarny (3.1) pod PC. Kolega ma niebieski (2.4) pod eMaka. Na obu średnio 1 mega. Sporo moich znajomych ma modemy czarne lub niebieskie. Wszystkie działają jednakowo, z czego niebieski działa też z Makiem oraz Windows 98, ME, NT. Czarne działają wyłącznie z XP/2000/Vista. Uwaga. To moje własne odczucia i obserwacje u znajomych. Nieobiektywne. Da się i czarny modem odpalić na Maku. potrzebny jest Parallels Desktop i Windows. Instalujesz, udostępniasz połączenie w sieci i Mac go widzi na karcie sieciowej Parallels.

#12 fbartek

fbartek
  • 48 postów

Napisano 02 września 2008 - 18:12

teraz sferia oferuje tylko te czarne, małe modemy... macie jakiś namiar na router, gdzie można podpiąć sferię przez USB?

#13 al-czerniawski

al-czerniawski
  • 3 postów

Napisano 04 września 2008 - 08:23

router dla sferii Routery do Sferii są dostępne, zarówno b/g jak i b/g/N. Więcej mogę na prv. Tu mi nie wypada gdyż są przedmiotem mojej działalności gospodarczej. Bywają też na Allegro.

#14 fbartek

fbartek
  • 48 postów

Napisano 04 września 2008 - 18:10

a moge Cie poprosic o pokazanie Twojego przedmiotu dzialalnosci gospodardzej? zapraszam na gg:1984810 albo wyslij mi wiadomosc na prv

#15 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 04 września 2008 - 18:37

Zapewne router stoi na Linuksie. Kelner 2.6.18 ma już sterowniki modemów Anydata. To może być fajne, jeżeli jest na jakiejś miniaturowej, bezwentylatorowej płycie. Bardzo dobry pomysł i to nie tylko dla Sferii.

#16 aingeal

aingeal
  • 4 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 21:26

a ja nie wiem, nie umiem i nie potrafię ;( wczoraj odwedziłam iSpot i kupiłam macbooka z leopardem 10.5.5 i pierwsze co w domu zrobiłam to chciałam podłączyć internet...ale nie. mam sferię i tutaj problem. czy ktoś mógłby mnie jakoś wspomóc? grzebałam i grzebałam na forum ale to wszystko nie to ;(

#17 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 17 listopada 2008 - 23:19

Czarny modem nie działa bezpośrednio z Makiem. Trzeba go uruchamiac pod Windows, np. na Parallels Desktop lub VMWare Fusion a następnie udostępnić w Windows połączenie internetowe. Mac będzie je widział, jako zwykłą sieć. Niebieski modem działa, choć kolejne updaty systemu powoduja problemy z siecią. Sterowniki od Sferii działaja z systemem do 10.4.9. Kolejne updaty zepsuły działanie sterowników Sferii. Obecnie działają czeskie sterowniki a modem działa jako Verizon. Strasznie meczyłem się z uruchomieniem czarnego modemu pod Mac OS X ale nic z tego. Można go uruchomic wylącznie pod Windows i co najwyżej udostępnić po wirtualnej sieci. Na Parallels Desktop ta metoda działa na pewno. Tak używalem Sferii w wakacje.

#18 aingeal

aingeal
  • 4 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 23:49

a czy masz może link do tych czeskich sterowników? bo mam niebieski modem. w mieszkaniu mamy też starszego maca z 10.4.11 i z tego co pamiętam sterowniki mieliśmy z ruskiej strony...ale na moim już nie działają. zwariować z tym można :(

#19 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 19 listopada 2008 - 19:14

Wątek przeniosłem do właściwego działu.

#20 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 19 listopada 2008 - 20:44

a czy masz może link do tych czeskich sterowników? bo mam niebieski modem. w mieszkaniu mamy też starszego maca z 10.4.11 i z tego co pamiętam sterowniki mieliśmy z ruskiej strony...ale na moim już nie działają. zwariować z tym można :(

Oczywiscie. Są na moim serwerze www.rabsat.pl/download/sferia-mac.zip , jakby co ale jak masz czarny modem to zapomnij. Czego ja nie wyprawiałem, żeby go odpalić. W VMWare i VirtualBox też próbowałem ale Mac nie widział wirtualnej sieci. Dopiero, gdy ściągnąłem trialowego Parallelsa mi sie udało. Zmarnowałem na to cały dzień i dopiero Parallels + Windows XP uratowały sytuację.

Pod Parallels dziala na dwóch ustawieniach: z ręcznie nadanymi adresami IP (np. 192.168.0.1...Itd.) oraz przez DHCP. Parallels - na to wyglada - został zaprojektowany do uruchamiania takich dziwnych wynalazków, które maja sterowniki tylko dla Windows. To chyba jedna z najmniej znanych cech tej maszyny wirtualnej. W standardzie może służyć za router i udostepniac Mac OS-wi nawet najbardziej egzotyczne modemy do internetu, dzialajace wyłącznie w XP.

Niebieski modem dziala. Są nawet do niego sterowniki pod Mac OS X Tiger napisane przez Sferię ale Apple zrobiło update 10.4.10 i szlag je trafił. Od tego momentu trzeba byłu już kombinować z Verizonami. Zresztą każdy kolejny update psuł ustawienia, co powodowało, że Tiger był "ślepy" na modem i od nowa zabawa. Do czarnego modemu - tego 3.1 Mbps sterownikow nie ma wg stanu na sierpień. Sferii używam tylko okazjonalnie.

Do niebieskiego modemu sterowniki są też wkompilowane w jądro 2.6.18 Linuksa. Nic mi nie wiadomo o czarnym. Gdyby nowy Anydata też był wkompilowany w jądro Linuksa to można by pokombinować i zrobić jakąś mini-dystrybucję w oparciu o Quemu, czy nawet Parallels na przykład, która robiła by za sterownik. Linux pozbawiony X.orga zajmowal by zaledwie ślad zasobow Maka.

#21 dariokrol

dariokrol
  • 69 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 10 października 2011 - 21:59

WItam, czy moze mi ktos pomoc. Nie moge sobie poradzic z instalacja AnyData 520c (sferia) na moim macbook-u Pro pod systemem Mac OSX LION. Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych