Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 21,5: ucięty ekran

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tosio

Tosio
  • 178 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 18:32

Witam! Jestem nowym użytkownikiem sprzętu z nadgryzionym jabłkiem. W moje posiadanie wszedł 21,5" iMac z najnowszej generacji z Procesorem Intel i3. Mój problem wygląda tak: pomiędzy czarną, matową obwódką od obramowania ekranu a obrazem wyświetlanym (tj odpowiednikiem pasku startu w Windows) u mnie jest czarna kreska na kilka mm - nie więcej niż na 5mm. Moje pytanie jest takie: czy to normalne, że jest taki czarna kreska? Dziwi mnie to, bo to wygląda jakby był to rząd martwych pixeli na samej górze, chodź z drugiej strony jestem prawie pewien, że obraz nie jest ucinany, bo temu paskowi jakby nie brakowało niczego, a trochę dziwnie tak wygląda jakby opuszczony obraz był... Niestety na razie zdjęć nie mam jak da, bo z tel wychodzą słabe i w zasadzie nie widać o co mi chodzi, chodź nie wiem czy to w ogóle da się przedstawić na zdjęciach... Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc, bo się niepokoję...

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 18:33

Zrób zdjęcie, screenshot, cokolwiek co by zobrazowało to o czym piszesz.

#3 Tosio

Tosio
  • 178 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 18:46

Rzut ekranu (pulpitu)
Fragment monitora

Ręcznie mniej-więcej na czerwono zaznaczyłem o który obszar chodzi (jeszcze raz: obszar pomiędzy wyświetlanym obrazem a faktycznym obramowaniem matrycy)

#4 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 18:50

To jest normalne, po prostu szyba jest troszke większa od matrycy :) Miałem dwa iMaci 21,5 i oba tak miały poza tym gratuluje zakupu sprzętu (o ile to ma sens w przypadku iMaca) :)

#5 daro16

daro16
  • 169 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 05 kwietnia 2011 - 18:51

Hmm myślę że tym za wiele nie pomożesz, zrób screena i z tym samym obrazem zrób zdjęcie górnej krawędzi ekranu.

#6 Tosio

Tosio
  • 178 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 18:55

Dzięki seb235 - uspokoiłeś mnie :) A co do gratulacji, to jestem zadowolony, bo studiuje w filmówce na montażu i przeszedłem z PC na tego ów Maka i bardzo sobie cenie i chwalę - nawet przy wymagającej pracy w HD i 2k :)

#7 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 18:57

Tosio - Wymagająca praca i iMac to źle się skończy :)

#8 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 19:01

już wszyscy wiedzą, że miałeś problemy z iMakiem, ale to nie powód, żeby za każdym razem, jak ktoś wspomni o iMacu pisać takie rzeczy ;)

Mój od kilku lat, przy dość dużym obciążeniu pracuje i nic mu nie dolega ;)

#9 Tosio

Tosio
  • 178 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 19:09

No nie wiem... Łódzka Filmówka zakupiła 10 najmocniejszych wersj 27" i po roku czasu bardzo sobie chwalą ;)

#10 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 19:33

bar-trek - Wersja 20' owszem. iMac 21,5' to pewniak że plama będzie, wiem to ja i spora liczba osób na forum zwróć uwagę że większość osób co je miała się już pozbyła. Nie musisz mi wierzyć odezwiemy się za 3 miesiące do użytkownika Tosio aby ustawił białe tło i zerkną na górny lewy róg ekranu, jeżeli nic tam nie będzie to nigdy nie napisze nic złego na iMaca :) BTW: 2 Egzemplarze iMaca i chyba z 8 matryc jak dla mnie są dowodem że sprzęt ten do katowania się nie nadaje, do spokojnego używania mogę się zgodzić że podziała normalnie bo mój znajomy ma rok i zero problemów ale tak jak pisałem komputer do neta, GG, muzyki :)

#11 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 20:06

bar-trek - Wersja 20' owszem. iMac 21,5' to pewniak że plama będzie, wiem to ja i spora liczba osób na forum zwróć uwagę że większość osób co je miała się już pozbyła. Nie musisz mi wierzyć odezwiemy się za 3 miesiące do użytkownika Tosio aby ustawił białe tło i zerkną na górny lewy róg ekranu, jeżeli nic tam nie będzie to nigdy nie napisze nic złego na iMaca :)

a... no tak... miałeś 21,5 ;) ale dziwi mnie ten problem z tymi matrycami, dlaczego się to tak dzieje :???:

#12 Tosio

Tosio
  • 178 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 20:20

No chyba nie musicie się odezwać - bo ja sam się odezwę... :D Fakt, jestem świeżakiem z sprzetem Apple, ale któryś tydzień już ma i właśnie w górnej lewej stronie coś zauważyłem, ale... tylko podczas tego niebieskiego ekranu przy uruchamianiu/wyłączaniu widzę jakieś jakby smugi, przy normalnym użytkowaniu - idealnie biała tapeta, filmy i inne cuda-nie-widy ekran wydaje się być jak najbardziej idealny... Co gorsze sam już nie wiem, czy to w moich oczach czy na matrycy, bo za długo się w niego wpatruję :P Na szczęście nie mam takich problemów jak widziałem zdjęcia niektórych, tylko w tym jedynym sposobie jakby prawie niewidoczne pionowe smugi na kilka-kilkanaście cm w dół szerokie na parę mm i to tylko pod pewnym kątem je widać... I już sam zgłupiałem czy to normalne w ekranach czy nie...

@EDIT: Wykonałem ten test i jak na moje oko chyba wszystko jest ok, bo żaden mixel ani nie jest martwy a ni nie widziałem, aby świecił mocniej... Więc może to już mi się w oczach coś robi i mój mózg wymyśla jakieś plamy ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych