Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wymiana obudowy - ktoś to robił? Jakieś porady?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 kwietnia 2011 - 18:06

Witam,

Jako, że po ostatniej aktualizacji softu mój iPhone stał się strasznie wolny, zamierzam go komuś sprezentować jako gadżet, bo jako telefon do pracy to on już się wogóle nie nadaje. Problem tylko w tym, że tylna część obudowy w moim iPhonie jest w bardzo złym stanie i niechciał bym tak brzydkiego telefonu nikomu dawać nawet za darmo.
Postanowiłem więc, że korzystając z eBay'a kupię tylną część obudowy i ją wymienię. Niemniej jednak zanim cokolwiek zrobię, wolałbym się dowiedzieć, czy ktokolwiek na tym forum ja jakiekolwiek doświadczenie związane z wymianą obudowy. Jeśli już to robiliście, bardzo proszę o jakieś praktyczne wskazówki. Ponadto, bardzo byłbym wdzięczny, gdybyście wskazali, którą obudowę mam kupić. Jak narazie składniam się ku tej aukcji - WHITE HOUSING BACK COVER + SIM TRAY FOR IPHONE 3G 16GB on eBay (end time 08-Apr-11 17:01:11 BST).

#2 AlienMichal

AlienMichal
  • 237 postów

Napisano 04 kwietnia 2011 - 18:14

Szczerze to ja osobiście w ogóle nie polecam wymiany obudowy. Lepsza już chyba oryginalna niż wymieniana. Potem iP nie jest już tak spasowany jak fabrycznie. Jeśli tego nigdy nie robiłeś będziesz miał problemy. Aby wymienić obudowę trzeba go kompletnie wybebeszyć - do zera. Tutoriale w necie są niedokładne i zbyt ogólne.

#3 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 kwietnia 2011 - 18:19

Oryginalna nie jest lepsza. Najlepiej to chyba będzie wyrzucić tego iP do śmietnika i o nim zapomnieć. Z oryginalną obudową miałem problem od początku - samoistnie pękała w okolicy srebrnej ramki. Regenersis stwierdził po miesięcznej ekspertyzie, że to skutek działania wilgoci (sic!). Proszę zatem wszystkie osoby, które obudowę już zmieniały o porady.

#4 Bernioleq

Bernioleq
  • 211 postów
  • SkądNiemcz, Poland

Napisano 04 kwietnia 2011 - 18:27

Nie warto się bawić z przeklejaniem ramki, dlatego moim zdaniem najlepiej kup już jakąś z wklejoną ramką.

#5 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 kwietnia 2011 - 19:18

Czyli co polecasz? Ja w tej kwestii jestem zielony.

#6 AlienMichal

AlienMichal
  • 237 postów

Napisano 04 kwietnia 2011 - 20:12

Poleca zakupienie obudowy z ramką, przecież napisał... Zobaczysz spasowanie nieoryginalnej obudowy z iPhone to wtedy napisz czy oryginalna nie jest lepsza.

#7 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 kwietnia 2011 - 20:25

AlienMichal, zrozumiałem, co kolega Bernioleq napisał. Liczyłem tylko na to, że poda mi przykładową aukcję z sugerowaną przez niego obudową.
Aha, i tekst "Potem iP nie jest już tak spasowany jak fabrycznie" też zrozumiałem. Nie musisz dwa razy pisać ;)

#8 AlienMichal

AlienMichal
  • 237 postów

Napisano 04 kwietnia 2011 - 20:33

Szukanie nie boli, znajdziesz na pewno.
OBUDOWA ORGINALNIE IPHONE 3G Z RAMKA PRZYCISK Vol (1496876031) - Aukcje internetowe Allegro
PS. Zamawiałem tą obudowę i mam zastrzeżenia co do jej "ORYGINALNOŚCI".

#9 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 kwietnia 2011 - 20:36

Ok, po obejrzeniu tutoriala na ifixit daję sobie z tym spokój. Dodatkowo iSense chce za wymianę obudowy 300zł, podczas gdy za 129GBP mogę w Apple Store dostać fabrycznie nowy telefon. Dużo łatwiej jest tego iPhone'a wyrzucić do śmietnika/kosza na elektronikę, niż cokolwiek przy nim dłubać. Akurat po WWDC kończy mi się umowa, więc wtedy też zakupię nowego iPhone'a. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

#10 xbit

xbit
  • 369 postów

Napisano 04 kwietnia 2011 - 20:38

Internex nie wyrzucaj go :D Prześlij do mnie pobraniem za kwotę równą kratce twojego ulubionego browarka :D

#11 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 kwietnia 2011 - 20:39

AlienMichal, ta obudowa rzeczywiście nie wygląda na oryginalną - znacznie się różni od tej, którą mam na swoim iPhonie.

#12 AlienMichal

AlienMichal
  • 237 postów

Napisano 04 kwietnia 2011 - 21:09

Ale oczywiście sprzedający zapewnia, że jest oryginalna. Każdy wali ściemę. Na Allegro nie dostanie się nowego ORYGINAŁU.

#13 krisztof

krisztof
  • 213 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 04 kwietnia 2011 - 21:26

a ja ci odpowiem bo to robiłem :) gra nie warta świeczki, wymieniałem w 3G po ok 2 latach od zakupu, kupiłem obudowę za 99zł :) była zdecydowanie gorzej wykonana ale to i tak nie jest głównym problemem! po pierwsze wymiana jest strasznie trudna, małe części sporo śrubek (ok 6 mi zostało po całej operacji), delikatne części w środku, dziwnie spasowane ("wibrator" przełącznik wyciszania, sleep, ułamałem mocowanie taśmy wyświetlacza), bateria przyklejona taśmą do obudowy trzeba oderwać dosyć mocno, wyświetlacz jest otoczony gumową ramka praktycznie niemożliwe po 2 latach do oderwania (gumy od obudowy nie od wyświetlacza :)). Najważniejsze jest to że po 6 miesiącach "nowa" obudowa wygląda gorzej jak ta stara po 2 latach :) Więc ja się wybieram tym razem do MacLife... dotrzeć nie mogę... :)

#14 Blutut

Blutut
  • 207 postów

Napisano 04 kwietnia 2011 - 21:30

Ja mogę powiedzieć tak: Taśmy. Trzeba uważać, strasznie zwłaszcza z 2 i 3. jak wyrwiesz gniazdo to 150/gniazdo. Drugie, czyli ramka. W obudowach często są plastikowe=kijowe, czyli jednak warto przekleić. Przeszlifuj ściernym i przeklej. Raz widziałem oryginalną[obudowę, tylni panel], bodajże serwis MacLife oferował z iPhone ~refurbished~. Droga, strasznie - 350 złoty. Ciężko wygląda moim zdaniem też sprawa z tasiemką od minijack'a (taśma nr 5), ciężko będzie ją ułożyć w podobny sposób. Ponadto wyciągnięcie przycisków głośności to też katorga. Nie masz zdolności manualnych nie podejmuj się, można tylko napsuć. Popełniłem ten błąd.

#15 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 kwietnia 2011 - 08:56

Hehe, no to na bank jej nie wymieniam. Szybciej by mi było poprostu wpaść do Apple Store, zapłacić i automatycznie zabrać nową sztukę.. gdyby to był 3Gs to jeszcze byłby w tym jakiś sens, ale na co mi telefon, na który nie można będzie instalować upadte'ów softu. Zresztą jest teraz tak wolny, że w śmietniku może skończyć jeszcze przed WWDC.
Dzięki za merytoryczne odpowiedzi, zwłaszcza krisztof i Blutut.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych