Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro 13 czy 15 cali

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 noocto

noocto
  • 31 posts

Posted 03 April 2011 - 23:43

witam. podjąłem wreszcie decyzję o przesiadce ma maca. potrzebuję sprzętu do używania na co dzień, internet, muzyka, filmy w wysokiej rozdzielczości, za rok studia techniczne, więc też pewnie coś się pojawi. właściwie jestem już prawie pewien 13 cali w podstawowej konfiguracji, jedynie z dyskiem ssd, jednak zastanawia mnie cały czas model 15 calowy. głównie chodzi o przyzwyczajenia do pracy na takiej matrycy, jak i brak możliwości wyboru wyższej rozdzielczości ekranu. nie zamierzam używać zewnętrznego monitora, jedynie podpinać laptopa do telewizora do filmów. stąd moje pytanie, czy lepiej dołożyć trochę i wziąć piętnastkę z ekranem wysokiej rozdzielczości, czy trzynaście wystarczy? przepraszam, za chaotyczność, liczę, że pomimo jej uda mi się uzyskać ciekawe odpowiedzi: )

#2 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 posts

Posted 03 April 2011 - 23:51

wszystko zależy od Ciebie... najlepiej idź do sklepu i obejrzyj, po czym podejmij samodzielną decyzję... w każdy przypadku będą za i przeciw... ja posiadam MBP 13,3", przesiadałem się z HP 15,4" i w sumie dużej różnicy nie odczułem... za to teraz już nie chcę mieć innego jak 13" :D wszystko jest kwestią gustu... pozdrawiam

#3 nick-t

nick-t
  • 72 posts
  • Skąd3M

Posted 04 April 2011 - 00:33

Tak jak napisał kolega tasmaniec. Najlepiej samemu naocznie się przekonać. Ja też jestem na etapie zmiany laptopa i właśnie planuję przesiadkę z 15,4" na 13,3". Jeśli chodzi o rozdzielczość to dla mnie właśnie ta w MBP 13 jest optymalna, ale jak wyżej - to kwestia indywidualna. Zawsze możesz jeszcze pomyśleć nad MBA 13, tam jest 1440x900.

#4 pisar

pisar
  • 140 posts
  • Skąd666

Posted 04 April 2011 - 09:43

Zastanawiałem się nad kwestią rozdzielczości kiedy kupowałem swojego MBP 15"...zdecydowałem się na dokupienie matowej matrycy w wyższej rozdzielczości i kiedy porównuję swojego maka do innych ze standardowymi matrycami to za każdym razem cieszę się, że zrobiłem upgrade. Różnica jest dla mnie kolosalna. Kupować sprzęt za prawie 10k i nie wziąć matryce hi-resolution to dla mnie nieporozumienie.

#5 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3177 posts

Posted 04 April 2011 - 09:57

Jeżeli planujesz studia techniczne, to musisz liczyć się z pracą z programami pokroju Autocad. A do wygodnej obsługi takiego programu 13,3 cala to zdecydowanie za mało, mi brakowało przestrzeni, ciągłe przewijanie i zbliżanie było mało wygodne. Inna sprawa, że możesz mieć pracę z Autocadem lub podobnym przez jeden, dwa semestry - wtedy da się z tym przemęczyć. Warto dowiedzieć się wcześniej, co Cię czeka. Ewentualnie możesz dokupić monitor z myślą o programach do projektowania - może być przecież o słabych parametrach, liczy się przede wszystkim rozmiar i rozdzielczość. Do innych wymienionych przez Ciebie zastosowań 13,3 wystarczy w zupełności (o ile chcesz oglądać większość filmów na podłączanym ekranie).

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 04 April 2011 - 10:01

najlepiej 15

---------- Wpis dodano o 11:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:00 ----------

Zastanawiałem się nad kwestią rozdzielczości kiedy kupowałem swojego MBP 15"...zdecydowałem się na dokupienie matowej matrycy w wyższej rozdzielczości i kiedy porównuję swojego maka do innych ze standardowymi matrycami to za każdym razem cieszę się, że zrobiłem upgrade. Różnica jest dla mnie kolosalna.
Kupować sprzęt za prawie 10k i nie wziąć matryce hi-resolution to dla mnie nieporozumienie.

dokładnie, bierz przykład z kolegi.

#7 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 04 April 2011 - 10:17

Wszystko zależy od kasy... podstawowa 13" + SSD 128GB to koszt: ok. 6100 zł a 15" z SSD to koszt już prawie 9000 zł

#8 noocto

noocto
  • 31 posts

Posted 04 April 2011 - 23:28

dzięki, za taką liczbę i jakość odpowiedzi ; ) generalnie bardziej skłaniam się ku 13. do ewentualnych programów, które będą potrzebować więcej miejsca przeboleję zakup monitora. a jednak z porównania w sklepie 13 bardziej się do mnie uśmiecha. i jej cena w sumie też. obawiam się, że ten ekran może przeszkadzać przy dłuższej pracy, ale wtedy najwyżej faktycznie ten monitor zewnętrzny. w każdym razie wielkie dzięki za odpowiedzi. ps. swoją drogą, czekając na nowe mbp głównie liczyłem na matryce lepsze. głupie apple, dając jedną opcję wymiany na hi res w 13, zaoszczędziłoby mi sporo myślenia. ; )

#9 hesus30

hesus30
  • 239 posts
  • SkądDefaultCity

Posted 01 June 2011 - 09:18

I co kupiłeś? ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users