Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Program do seryjnego konwertowania RAW na JPG

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 monikaolszewska

monikaolszewska
  • 21 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 08:00

Witam. Mam problem z seryjnym konwertowaniem plików RAW ,zmniejszania ich do np. 400/600 i zapisywania jako JPG. Photoshop zmniejsza seryjnie bardzo długo i nie doszukałam sie opcji scalowania do mniejszych rozmiarów. Kiedyś sciągnęłam trailla ImageWell i ten program świetnie i szybko to robił. Zakupiłam więc ImageWell i okazało się że nowa wersja tego programu nie zmniejsza już seryjnie :(. Czy ktoś może polecić mi jakiś program ?? Pozdrawiam Monika

#2 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 01 kwietnia 2011 - 08:05

na pewno lightroom ma taką opcję

#3 monikaolszewska

monikaolszewska
  • 21 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 08:12

a coś tańszego ?? :) w ogóle bezsensu że ten tani Image Well już nie ma juz tej opcji, bo było by idealnie .. czyli tanio i szybko :/

#4 Vibez

Vibez
  • 120 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 08:12

I napewno w photoshopie można sobie napisać taką akcje.

#5 monikaolszewska

monikaolszewska
  • 21 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 08:32

W photoshopie napisać opcje pod RAWY seryjnie ? i żeby szybko to zrobił..... hmm nie wiem.

#6 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 09:02

Photomechanic, capture one, lightroom, soft, który dostarczył producent aparatu.

#7 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 kwietnia 2011 - 10:33

Oczywiscie ze w Photoshopie sie to robi. Co wiecej wbrew pozorom dziala najszybciej. Zastanawiam sie po co ludzie kupuja (?) Photoshopa skoro najprostsze operacje dostepne praktycznie we wszystkich wersjach ich przerastaja... I wcale nie chodzi stworzenie Action.

#8 monikaolszewska

monikaolszewska
  • 21 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 14:09

Bardzo dziękuję grzes_I za pomoc i cenne wskazówki :/

Tak się składa że zmniejszam seryjnie w photoshopie
ale robi to bardzo wolno w porównaniu do testowej starszej wersji Imagewell, gdzie konwersja 200 rawów trwała 3 minuty.

ps.
Oczywiście zapisze się na lekcje photoshopa zeby ktoś tak wybitnie mądry jak Ty wyjaśnił mi jak przyspieszyć Photoshopa w tym temacie, i jeszcze wytłumaczy mi wszystko w sposób mniej szyderczy.

pozdr.

#9 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 kwietnia 2011 - 17:27

W swoim (niestety) dlugim zyciu nauczylem sie najlepiej tego do czego sam doszedlem. A w Photoshopie poszukaj Automate. Jezeli to wlasnie u Ciebie dziala zbyt dlugo, to jest raczej problem z wydajnoscia. Lightroom moze wcale nie zadzialac szybciej. Generalnie google i youtube dzis zwykle starcza na 80% problemow, pozostale rozwiazuje kasa i alkohol...

#10 monikaolszewska

monikaolszewska
  • 21 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 18:31

Znam akcje w Photoshopie i program miele długo ilość zdjec którą potrzebuje konwertować w ten sposób. Image Well działał na podobnej zasadzie ale 10x szybciej, wpisywało sie tylko rozmiar zdjec i jakość kompresji i szybciutko wszystko konwertował. Przy np 800 Rawach z 12,16 mpix lustrzanki Photoshop robi to duuużo dłuzej. Ale przez swoje ( niestety) dosc długie życie, wiem ze pytajac zawsze znajdzie sie ktoś kto musi umoralniać i pouczać zamiast podać rozwiązanie jeśli je zna. I właśnie dlatego zawsze dużo googlam zamiast prosić o pomoc na forach... Pozdrawiam

#11 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 kwietnia 2011 - 19:03

Digital Photo Professional - programik darmowy, dodawany do lustrzanek Canona ma opcję "batch", gdzie podajesz m.in. wielkość docelowego pliku, jego jakość i miejsce zachowania jego. Moje RAW-y z C5DII, 21-megapikselowe przerabia w kilka chwil. Można go pobrać ze strony Cwanona, przynajmniej z tej z Canon USA.

#12 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 kwietnia 2011 - 19:30

I właśnie dlatego zawsze dużo googlam zamiast prosić o pomoc na forach...

Pozdrawiam

Czego wszystkim zycze.

Tak jak kolega pisal, szybsze sa zwykle programy do okreslonych formatow, bo one od razu korzystaja z ustawien, ktore aparat w RAWa wpisal. Photoshp szuka jeszcze czy zdjec nie wyprofilowalas. U mnie jednak 100 zdjec zabiera mu ok. 3 minut, stad nie wiem, czemu u Ciebie tak dlugo.
A mowimy o tym samym? Funkcji, ktora tez jest dostepna z Bridge?

#13 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 01 kwietnia 2011 - 20:29

monika: w 3minuty to z 200 RAW-ów to da się wyjąć JPG ale nie wywołać. W każdym rawie (a na pewno w cr2) jest zapisany malutki jpg (w 5d jest to klasy SL najmniejszy w największej kompresji) służący programom podglądowym czy samemu aparatowi aby wyświetlić miniaturkę. TO da się zrobić w 180/200 ~ 0.9 sek/zdjęcie, o wywołaniu nie ma mowy, bo sam odczyt rawa to np w przypadku 5d 22MB czyli około 1/5 sek to odczyt, bayes - w zmienne przecinki per subpixel to masz ze 400MB, krzywe, wb, wyostrzanie, interpolacja, jakiś filtr, zapis - powodzenia.

#14 monikaolszewska

monikaolszewska
  • 21 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 21:47

Digital Photo Professional - dzięki spróbuję. " w 3minuty to z 200 RAW-ów to da się wyjąć JPG ale nie wywołać" i własnie o to mi chodzi :) nie chcę wywoływać RAWów , potrzebuję tylko plików podglądowych w jpg w małej rozdzielczości. a Photoshop właśnie otwiera te pliki i "miele" ... a to zajmuje sporo czasu, chyba że przeoczyłam jakąś funkcję ?? Pozdrawiam Monika

#15 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 01 kwietnia 2011 - 21:53

Ja na takie potrzeby mam zawsze włączoną opcję raw+jpg, te jpg to na karcie zajmują tyle co 4-5 klatek raw więc za dużo nie tracę, podczas zgrywania najczęściej je usuwam i normalnie wywołuję. No ale jak mi przyjdzie np na szybko wystawić kartę komuś w terenie przez 3g i na bateriach, to zrobię to bez problemu na air+iphone, nawet gdy chodzi o 100-200 klatek. Na rawach bym tego nie zrobił bo by mi prądu brakło :D

#16 Qbs

Qbs
  • 214 postów

Napisano 02 kwietnia 2011 - 19:15

o ile sie nie myle to w bridge'u cs5 jest wreszcie szybki eksport do jpg

#17 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 02 kwietnia 2011 - 22:18

Systemowy Automator ? Jak nie można zbudować stosownej reguły, może jest tu: Automator World

#18 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 02 kwietnia 2011 - 22:37

Ale przy dzisiejszych cenach kart flash (w porównaniu np do cen ogólnych sprzętu foto - body i obiektywy) to nie ma co oszczędzać i pstrykać raw+jpeg, nigdy nie wiadomo jak szybko będziemy potrzebowali podglądu i co będziemy mieli do dyspozycji aby je wyjąć - jaki sprzęt, wtedy jpeg ratuje tyłek. Np u mnie jeden plik raw to tak około 25-30MB, odpowiedni mu plik jpg to 800-900kB, więc tracę około 1/30 pojemności karty - zyskując ogromną wygodę - na dowolnym sprzęcie mam dostęp do zdjęć od razu po wyjęciu karty z aparatu.

#19 monikaolszewska

monikaolszewska
  • 21 postów

Napisano 03 kwietnia 2011 - 21:44

Sprobuje może tym programem Canonowskim, jak ktoś wcześniej napisał. Odpada robienie zdjęć RAW+jpg. Zdjecia potrzebuje dla klientow, mają to być tylko małe pliki podglądowe (średniej/kiepskiej jakości) Ze zrozumiałych względów nie będę klientom oddawać JPG w dużej rozdzielczości.Wolę aby dobrali sobie dodatkowe kadry z małych plików. W każdym razie nie chodzi mi o wywoływanie rawów z jakimiś ustawieniami, jakto to ma miejsce w Photoshopie. Pozdrawiam Monika Olszewska

#20 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 03 kwietnia 2011 - 23:47

Ja mam właśnie tak ustawione raw (pełny) + najgorszy jpg jaki umie aparat - dokładnie tak jak piszesz. Jakie masz body?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych