Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Telefon nie widzi/czyta karty SIM.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Edzio

Edzio
  • 81 postów

Napisano 30 marca 2011 - 07:38

Witam otóż dostałem iphona 3GS 16GB z USA , wymieniłem w nim obudowę wraz z szybka zespoloną z digitizerem. Od samego początku była w nim karta AT&AT po restore , itunes zablokował mi telefon ,chciał aktywnej karty sim aby telefon aktywować. Zrobiłem JB redsn0w i wgrałem ultrasn0w Cydia wszystko śmiga lecz karty sim nie widzi lub nie czyta mi jej.Problem jest z tym ,że nie wiem czy to przyczyna software czy hardware , wiec proszę Was o pomoc. Pozdrawiam Ed :-|

#2 Kac_r

Kac_r
  • 94 postów

Napisano 30 marca 2011 - 12:24

a karta sim czyja ? jesli PLAY to polecam ja sprawdzic w innym telefonie. Ja przez 6lat swojego bycia w PLAY wymienialem juz karte 6 krotnie ;] pozdrawiam

#3 Edzio

Edzio
  • 81 postów

Napisano 30 marca 2011 - 13:28

wkładałem karty PLUS,PLAY,AT&AT i dalej nic ; /

#4 Edzio

Edzio
  • 81 postów

Napisano 30 marca 2011 - 17:11

Podpowie ktoś ? BO nie wiem co robić , czy naprawic czy to wina softu (basebandu) nie znam się za baardzo na tym ;)

#5 rofland

rofland
  • 12 postów

Napisano 30 marca 2011 - 18:01

Czy z lewej u góry wyskakuje napis "Szukam..." czy raczej przez cały czas jest "Brak sieci"?

#6 Edzio

Edzio
  • 81 postów

Napisano 30 marca 2011 - 19:23

Brak SIM , Custom Firmware mam 05.16.02 , nowy bootrom , po JB redsn0w 4.1

#7 rofland

rofland
  • 12 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 15:56

Są dwie opcje:
- coś zrobiłeś nie tak przy JB lub skorzystałeś z niewłaściwej paczki z Firmware (często w internecie chodzą zmodyfikowane, niepewne źródła) - tutaj masz pewne, dobre źródła: [url]http://myapple.pl/iphone-ipod-touch/118945-oprogramowanie-dla-iphonea-wszystkie-wersje-do-pobrania.html[/url],
- jeżeli rzeczywiście nie działa żadna karta, to masz problem ze sprzętem (może nie styka? spróbuj np włożyć jakiś drobny papierek z drugiej strony karty, żeby docisnąć kartę SIM do złącza?).

Polecam odtworzenie, zrobienie JB ponownie z paczką z powyższego linka i zbadanie wtedy. Spróbuj może z inną wersją redsn0w? Ultrasn0w też powinien być 1.2.

Jeżeli wszystko zawiedzie, to trzeba liczyć się z serwisowaniem. :/

#8 rofland

rofland
  • 12 postów

Napisano 08 kwietnia 2011 - 15:44

I jak? Udało się rozwiązać problem?

#9 Edzio

Edzio
  • 81 postów

Napisano 09 kwietnia 2011 - 09:28

JB robiony ale nadal nie działa myślę ,ze to przez wersje złego firmware mam 5.16.02 a tego chyba redsnow nie obsługuje , jest dziwna rzecz gdy wkładam karte sim i dociskam to iphone szuka sieci a gdy sim niema w iphone i dociskam to nic sie nie dzieje . To wina chyba tego basebandu nieznam sie dookladnie na tym , moze musze zmienic baseband czy tam firmware na inny np. z ipoda ?

#10 Aprillo

Aprillo
  • 8 postów

Napisano 09 kwietnia 2011 - 09:58

Zobacz opis ultrasn0w'a w cydi jak dobrze pamiętam nie obsługuje jeszcze tego baseband'u

#11 Edzio

Edzio
  • 81 postów

Napisano 09 kwietnia 2011 - 11:32

własnie o to chodzi ,ze nie obsługuje ,wlasnie nie wiem co mam teraz robić .Myśle,ze zmiane basebandu tylko jak to sie robi, moze kto mi podac jakis program,poradnik do zmiany basebandu? Moj Baseband 05.16.02

#12 Aprillo

Aprillo
  • 8 postów

Napisano 09 kwietnia 2011 - 12:12

Nie ma takiego programu, jest na 3g Fuzzyband ale działa tylko z wczesnymi wersjami z bootloaderem 05.08.

#13 rofland

rofland
  • 12 postów

Napisano 12 kwietnia 2011 - 14:56

Dołączona grafika

Sprawdziłem - ultrasn0w faktycznie nie ma tej wersji na liście. BB można update'ować tylko do wyższego - nie ma wyższego BB na iPhone, niż ten, który teraz masz. Musiałbyś wrzucić BB z iPada (na zdjęciu zaznaczony jako 06.15.00). To jednak oznacza, że:
- jeżeli wyjdzie nowy BB na iP (np. 05.50.00), to nie będziesz mógł go wgrać - będziesz musiał czekać aż powstanie wersja 06.16.00 lub wyższa. Odbierzesz sobie więc szanse na update/JB kolejnej wersji softu,
- ponadto możesz mieć poważne problemy z lokalizacją i GPSem.

Zanim podniesiesz BB poczytaj jednak dokładnie w internecie artykuły na temat jego obniżania - słyszałem, że to możliwe, jeżeli ma się pliki SSH z niższej wersji, ale sam nigdy się w to nie bawiłem, więc nie wiem. Możliwe, że uda Ci się jakoś zabezpieczyć, jeżeli skopiujesz odpowiednie pliki przed wgraniem BB 06.15.00.

#14 reperatorium

reperatorium
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 kwietnia 2011 - 21:06

Na chwilę obecną jeżeli podwyższy się wersje BB to nie ma możliwości wgrania niższej wersji. Mając wyższa wersje Oprogramowania i mając pliki SSH można wgrać starsze oprogramowanie telefonu ( NIE BaseBand !!) Reasumując wgrywając 6.15 nie będziesz mógł wgrać niższego Mając BB 6.15 występują problemy z GPS. Jeżeli twój telefon jest z AT&T i ma obecnie BB 05.16.02 to na chwile obecną nie ma możliwości usunięcia simlocka (czyli nie widzi karty sim) Chyba że wgrasz BB 6.15 (ale tak jak wyżej mogą być problemy z GPS...) ale za to da się ściągnąć simlock'a

#15 rofland

rofland
  • 12 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 13:25

Racja, można zmienić na niższy tylko soft, nie BB - wprowadziłem w błąd (ale zaznaczałem, że nie jestem pewien)

Mając BB 6.15 występują problemy z GPS.

Co do GPS, to nie mam pojęcia od czego to zależy - np. w moim 3G na 6.15.00 rozpoznaje położenie bez zarzutu.

#16 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 14:01

ultrasn0w NIE DZIALA na 5.16 //T EDIT: sory, spoznilem sie...

#17 reperatorium

reperatorium
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 kwietnia 2011 - 14:16

Racja, można zmienić na niższy tylko soft, nie BB - wprowadziłem w błąd (ale zaznaczałem, że nie jestem pewien)

Co do GPS, to nie mam pojęcia od czego to zależy - np. w moim 3G na 6.15.00 rozpoznaje położenie bez zarzutu.

Pozycja jest szukana po GPS i tak samo po GSM ale z mniejszą dokładnością

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych