Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gry na Maku - rewolucja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Nawin

Nawin
  • 18 postów

Napisano 29 marca 2011 - 13:34

Onlive.com - nadeszła rewolucja, granie w najnowsze gry nie stanowi już żadnego problemu, twórcy serwisu trafili w przysłowiową dziesiątkę przebijając wszystkie dotychczasowe bariery. Patrząc w niedaleką przyszłośc widzę i wiem, że nigdy więcej nie będę musiał zastanawiać się lub martwić czy gra w którą chciałbym zagrać wyjdzie na platformę na której obecnie pracuje a jeżeli tak to czy mój sprzęt będzie na tyle dobry by być w stanie ją "udźwignąć"? a z perspektywy programisty - czy architektury jak na przykład konsole z racji swojego wieloletniego bytu( z czasem coraz bardziej przestarzałego) nie będą ograniczać mojej wspaniałej twórczej myśli? - odpowiedź brzmi NIE.
Każda z powyższych przeszkod zostaje przeskoczona. Nie będzie już podziału na PC, Maki, Xbox czy Ps3 lub inne konsole tego typu.

Wszystko to dzięki "chmurze" - Wszystkie gry jak i system na którym działają "odpalane" są na serwerach udostępniającego ich wydawcy a my, gracze otrzymujemy(jest do nas wysyłany) tylko obraz więc najważniejszą rzeczą do działania(dla odbiorcy) jest szerokopasmowy internet który z każdym rokiem na świecie ma coraz większy zasięg i stanowczo jest mniejszym problemem niż rozbudowa komputera bądź kupno konsoli.

Prawie każda gra w serwisie posiada swoją wersje demo w którą można pograć 30 minut a jak się komuś chce to można to robić w kółko bo nie ma odnośnie tego żadnych limitów - robiłem tak grając w Dirt 2 :D
Opcje normalne to:
- 3 lub 5 dniowy czas gry - tylko dla jednej wybranej gry
- Wykupienie pełnej wersji gry
Ceny obu powyższych zależne są od danego tytułu.
Jednak najciekawszą opcją wydaje się być wykupienie tak zwanego PlayPack za 9.99$ - miesięczny abonament pozwalający grać we wszystkie dostępne tytuły bez limitów.

Platformy:
Minimalne wymagania systemowe:
- Internet: 3 Mbps kabel lub Wi-Fi
- System operacyjny: Windows 7 lub Vista (32 lub 64-bit) lub XP SP3 (32-bit), Mac OS X 10.5.8 lub wyższy
- Komputery: Wszystkie Maki z procesorem Intela, Większość PC i netbooków,
- Rozdzielczość ekranu: 1024x576

By grać wystarczy się zarejestrować na stronie i pobrać Onlive launcher:
[url=http://www.onlive.com/go/signup?]Welcome to OnLive.com[/url]

Tablety:
Twórcy pracują również nad kontrolerami do iPada i tabletów z Andoridem. Na tą chwilę możliwe jest jedynie - z ważniejszych funkcji - przeglądanie trailerów gier, oglądanie gry(na żywo) od graczy z całego świata!

Wymagana jest rejestracja oraz ściągnięcie aplkacji która jest darmowa a możecie to zrobić poprzez poniższy link:
[url=http://itunes.apple.com/us/app/onlive-viewer/id400950547?mt=8]OnLive Viewer for iPad on the iTunes App Store[/url]

HDTV:
By korzystać z Onlive.com nie potrzebujesz nawet komputera. Grami możesz się cieszyć takżę przed ekranem swojego telewizora - mogę śmiało powiedzieć iż każdy teraz sprzedawany spełnia wszelkie wymagania jak na przykład wejście HDMI. Wszystko czego potrzebujesz to tylko internet(minimum 3 Mbps) i zestaw Onlive w skład którego wchodzą:

- MicroConsole TV adapter
- Bezprzewodowy pad
- Zasilacz, kabel HDMI, kabel Ethernet, kabel USB i 2 baterie AA
- Akumulator do bateri

Wszystko to za 99$.

Moim zdaniem Onlive.com jest fenomenalny, rozwiązania które daje nam działanie w chmurze ma swoje plusy(pomijając koszta/zaoszczędzone pieniądze) jak na przykład zatracenie się piractwa, z drugiej jednak strony jest wyznacznikiem pełnej kontroli co w niedobrych rękach może przynieść złe dla użytkowników skutki - serwis może stać się bezwzględnym monopolistą. Ale czy firmy jak Intel, Amd, Nvidia pozwolą temu się rozwinąć? tracąc miliardy z racji nie sprzedawanego sprzętu? Oczywiście są ludzie którzy kupują stacje roboczą nie tylko do gier - graficy obrabiający duże ilości danych, potrzebujący olbrzymiej mocy obliczeniowej lecz jest ich znacznie mniej niż graczy i wątpie by wystarczająco napełnili oni portfele gigantów. Coż, ktoś musi jeszcze produkować serwerownie :-)

Tekst własny. Fajnie by było gdyby redakcja Myapple.pl napisała coś o tym w newsie by dotarło to do wiekszej ilość użytkowników.

Pozdrawiam

#2 FutrzakPL

FutrzakPL
  • 31 postów
  • SkądKatowice

Napisano 29 marca 2011 - 13:41

Już 2 lata temu widziałem opis tego w jakiejś gazecie więc to chyba żadna nowość.

#3 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marca 2011 - 13:43

Quakelive, Second Life - przetarlo droge do czegos takiego. Dla mnie jest to bardzo dobra wiadomosc.

#4 Nawin

Nawin
  • 18 postów

Napisano 29 marca 2011 - 13:51

FutrzakPL, opis opisem, teraz to funkcjonuje i z własnych doświadczeń mogę powiedzieć że świetnie.

#5 FutrzakPL

FutrzakPL
  • 31 postów
  • SkądKatowice

Napisano 29 marca 2011 - 13:59

U mnie przy łączu 25mbps co chwile mam connection problem, może na macu działa to lepiej ale u mnie to ledwo działa.

#6 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 29 marca 2011 - 15:28

przy łączu 50mbps na macu działa znakomicie ;). Testowałem nba 2k11 i była pełna płynność gry ;).

#7 nyn

nyn
  • 2 postów

Napisano 29 marca 2011 - 23:54

Mam neostrade w opcji do 20mb/s. sprawdzilem przed chwilą odpalając Assasins Creed i wszystko działa płynnie :)

#8 daro16

daro16
  • 169 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 30 marca 2011 - 12:34

Problemy z połączeniem wynikają prawdopodobnie z tego że w Polsce (a nawet chyba całej Europie) nie ma jeszcze serwerów onlive.

#9 BORAX

BORAX
  • 443 postów
  • SkądKrynica Morska/Elbląg

Napisano 30 marca 2011 - 16:40

Ja dziś w nocy przeprowadzę test na iPlusie :D Na chwilę teraz przetestowałem na iPlusie to śmiga płynnie :)

#10 daro16

daro16
  • 169 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 30 marca 2011 - 17:35

A jaką ten iPlus ma prędkość pobierania?

#11 BORAX

BORAX
  • 443 postów

Napisano 30 marca 2011 - 18:31

Standardową ;) Dołączona grafika

W mieście które ma 1.300 mieszkańców i leży na Mierzei Wiślanej ;)

#12 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 30 marca 2011 - 19:12

U mnie to w ogóle nie łączy się mam po wpisaniu danych ciągle "signing in" i tak do usranej smierci. O już działa :)

#13 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 marca 2011 - 19:25

Gaikai jest fajniejsze. Niestety w polsce nie działa (brak serwerów).

#14 BORAX

BORAX
  • 443 postów

Napisano 30 marca 2011 - 19:35

a proxy nie dziala ? :) I tu myślę że nie o to chodzi aby w polsce były serwery... Przecież aby połączyć się z daną rzeczą nie musi stać serwer w danym kraju. Przykład hulu.com albo vevo.com . Ograniczone są tylko do Ameryki i Kanady. Gdy połączysz się przez proxy to działa. Myślę że te gaikai działa na takiej samej zasadzie.

#15 BORAX

BORAX
  • 443 postów

Napisano 30 marca 2011 - 23:47

Właśnie jestem po teście na iPlusie ;) Super ;) Czasem zdarzy się pixeloza chwilowa(1-3 sekundy) obrazu a tak to fajnie ;) Prędkość jak mówiłem ok 5 mbps. Na prawie 30 minut zabawy program ściąga ok 630 mb No i pingi. Zależy od gry. Jako że iPlus ma dość wysokie to w jednej grze można było bardziej odczuć opóźnienie względem naciśnięcia klawisza i reakcji na ekranie a na innej mniej ;) Jeżeli macie łącze minimum właśnie te 3 mbps to polecam ;) Aha no i małe pingi wskazane ;)

#16 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 31 marca 2011 - 00:02

"You are to young to register" Czyli na fałszywe dane ;) Albo nie pogram hehe, co tam strasznego jest?

#17 maff64

maff64
  • 26 postów
  • SkądBielsko-Biała, PL

Napisano 31 marca 2011 - 12:08

Własnie testowalem sobie na uczelni, po WiFi się nie połączyl, ostrzegał przed slabą jakością, ale po kablu... super sprawa:D szkoda jedynie, ze wybrałem się bez myszki. Dodatkowo, mbp trochę się podgrzał, 80*-90* przy 40min zabawy. Dostęp jest do wielu gier, w tym raczej 18+ i nie zauważylem, żeby pytał o wiek przed uruchomieniem konkretnej.

#18 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 31 marca 2011 - 12:19

czekam na onlive na iPad ;) znajac Apple to pewnie przyblokuja onlive na Mac, bo im sie te glupie gierki z appstore nie beda sprzedawaly lol ;)

#19 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 31 marca 2011 - 21:15

Świetna sprawa ten Onlive! Nie pierwszy raz o tym słyszę, ale nie wiedziałem, że jest to już dostępne tak dla każdego. U mnie na necie 5mbit/s z Astera po kablu jak i po wifi wszystko płynnie śmiga tylko wydaje mi się, że rozdzielczość nie jest taka jaka być powinna. To jest zależne od łącza czy może da się gdzieś zmienić w ustawieniach?

#20 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 31 marca 2011 - 23:51

Fajna sprawa kurdeczka :-)
Odpalilem NBA i ac brotherhood na kiepskim laptopie kobiety bo mój się gdzieś zawieruszyl i działa całkiem nieźle, fakt na moim pc te gry smigaja mimo wszystko dużo lepiej (płynniej) w hd, wszystkie bajery i aa x8 wiec wyglada dużo lepiej ale i tak jestem pod wrażeniem :-) łącze to 25mbs... Zrobiłem na szybkiego filmik, co prawda nie dało się grać bo nie ustawiłem klawiszy, ale...

http://www.youtube.com/watch?v=NUNvp1O8zTI

Nie widzę filmu na ipku wiec daje linka

#21 nyn

nyn
  • 2 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 17:24

,,Jednak najciekawszą opcją wydaje się być wykupienie tak zwanego PlayPack za 9.99$ - miesięczny abonament pozwalający grać we wszystkie dostępne tytuły bez limitów.'' Ktoś w całym tym zachwycie zapomniał dodać ,że za te 9,99$ nie pogramy w te wszystkie gry takie jak Assasins Creed, Homefront itd. W tym abonamencie jest osobna lista gier w które mozemy pograc i wcale nie są to jakieś nowości bo Just Cause ma już parę lat, Hitman:Blood Money też pierwszej świeżości nie jest. I sporo innych tytułów które jak dla mnie nie są warte nawet włączenia. A ceny pełnych wersji takich tytułów jak Homefront itd sięgają 50$ co wcale mało nie jest. Mimo wszystko pomysł z taką stroną jak najbardziej mi sie podoba i mam nadzieję ,że twórcy tego serwisu będą ciągle dodawać nowe tytuły co bardziej uatrakcyjni ofertę :)

#22 Nawin

Nawin
  • 18 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 21:20

,,Jednak najciekawszą opcją wydaje się być wykupienie tak zwanego PlayPack za 9.99$ - miesięczny abonament pozwalający grać we wszystkie dostępne tytuły bez limitów.''
Ktoś w całym tym zachwycie zapomniał dodać ,że za te 9,99$ nie pogramy w te wszystkie gry takie jak Assasins Creed, Homefront itd. W tym abonamencie jest osobna lista gier w które mozemy pograc i wcale nie są to jakieś nowości bo Just Cause ma już parę lat, Hitman:Blood Money też pierwszej świeżości nie jest. I sporo innych tytułów które jak dla mnie nie są warte nawet włączenia. A ceny pełnych wersji takich tytułów jak Homefront itd sięgają 50$ co wcale mało nie jest. Mimo wszystko pomysł z taką stroną jak najbardziej mi sie podoba i mam nadzieję ,że twórcy tego serwisu będą ciągle dodawać nowe tytuły co bardziej uatrakcyjni ofertę :)

Masz rację, następnym razem wezmę pod uwagę niedomyślność niektórych użytkowników // bez urazy ;)
Powinno być "dostępne w nim tytuły" :P

A co do poprzednich postów odnośnie lagów - mam internet z upc 25mb i także czasem wyświetla mi network problem. Nie znam się ale jakości naszego polskiego neta nie jest zbyt wysoka.

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych