Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wszystko kopie - problemy z urządzeniami podłączonymi pod USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 xMaGiKx

xMaGiKx
  • 263 postów
  • SkądPL

Napisano 29 marca 2011 - 10:25

Witam! Mam bardzo nie przyjemny problem, dotychczas korzystałem z klawiatury bt i nie stanowiło to problemy, ale ze względu że potrzebuję pełnej klawiatury kupiłem Apple Keyboard na usb. No i tu zaczyna sie problem, który raczej z samym sprzętem nie jest związany. Gdy podłączam iPhona pod USB do MacBooka urządzenie czasem kopie (tzn razi prądem:), w przypadku iPhona to nie był problem, tymbardziej, że teraz mam go w bumperze. Niestety dzisiaj przyszła mi nowa klawiatura (nówka, zafoliowana żeby nie było) i ona też kopie. Ledwo się da pisać, bo przy każdym zetknięciu z metalem zostaje porażony prądem o niskim napięciu (ale komfort pracy jest tragiczny, jakby ktoś przy każdym naciśnięciu raził Cię prądem o podobnej mocy jak ten z zapalniczek /kto spróbował wie o co chodzi/). Macie jakieś rady? Co może być nie tak? Coś z USB (muszą być jakieś przebicia)? Przy obu USB jest to samo, może da się jakoś programowo to naprawić?

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 marca 2011 - 11:01

Poczekaj, poczekaj. Niskie napięcie nie "kopie". Obawiam się, że to właśnie wysokie napięcie (chociaż w energetyce nazywane niskim ;) ), a jeśli tak to coś nie tak jest z instalacja elektryczną w domu. Jeśli obudowa iMaca też kopie, to zastosuj listwę przepięciową i koniecznie wezwij elektryka bo coś się dzieje z uziomem. Jeśli tylko urządzenia peryferyjne kopią, to iMac na serwis. Też radzę szybko, bo po pierwsze to niebezpieczne dla Ciebie, a po drugie, może być niebezpieczne dla urządzeń podpiętych do iMaca.

#3 xMaGiKx

xMaGiKx
  • 263 postów
  • SkądPL

Napisano 29 marca 2011 - 11:14

Wielkie dzięki za odpowiedź. Zadzwoniłem do serwisu, bo nie umiałem wytrzymać i doradzili mi jedną rzecz: Podpiąć zasilacz przez przedłużacz (moje sprostowanie renqien mam MacBooka, nie iMaca), no i narazie jest ok, ale problem nie występował cały czas, więc poczekam jeszcze trochę z ostatecznym werdyktem. Listę mam, ale w pokoju nawet nie mam gniazdka z bolcem :/

#4 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 marca 2011 - 11:22

O matko... no zaćmiło mnie z tym iMaciem, hehe. Jeśli to MacBook, to uziemienie nie ma znaczenia, bo tam nie ma wejścia w zasilaczu.

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 29 marca 2011 - 11:32

Uziemienie zawsze ma znaczenie i wcale nie musi być wejścia w zasilaczu. W opisywanym przypadku te "kopnięcia" pochodzą właśnie z jego braku i za "n" razem prąd może nawet spalić komputer. Wystarczy nawet lekkie przepięcie, które spali drobny podzespół na płycie głównej i wtedy wiadomo co będzie. Lepiej temu zapobiegać i zrobić uziemienie w jakiejkolwiek formie - niekoniecznie musi być ono "fabryczne". Chodzi po prostu o to aby zapewnić ujście dla ładunku elektrycznego i nic więcej.

#6 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 marca 2011 - 11:38

Teraz to piszesz o zerze, a nie uziomie, to dwie różne sprawy. Ale masz rację, tylko źle nazywasz ;)

#7 xMaGiKx

xMaGiKx
  • 263 postów
  • SkądPL

Napisano 29 marca 2011 - 16:13

Powiem tyle, że podpięcie przedłużacza do zasilacza pomogło:)

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 29 marca 2011 - 16:25

Teraz to piszesz o zerze, a nie uziomie, to dwie różne sprawy. Ale masz rację, tylko źle nazywasz ;)

Jak nie zrozumiałeś to piszę o: http://pl.wikipedia....wiki/Uziemienie a nie o: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zerowanie

#9 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 marca 2011 - 16:44

Ważne, że działa. Moim zdaniem i tak wizyta elektryka jest wskazana. @madmax332, a co tu ma do tematu prąd trójfazowy??? Pomyliłeś po prostu PE z N, to że one gdzieś w instalacji schodzą się w jedno, to nie znaczy, że to to samo. Uziom, czyli linia ochronna to ten bolec w kontakcie (zwykle przewód żółto-zielony), którego u kolegi nie ma. Natomiast ZERO to jedna z dziurek w kontakcie (zwykle przewód niebieski) względem której przewód fazowy (ten na którym jest bezpiecznik w skrzynce) ma potencjał 230V. W niektórych instalacjach istotnie PE łączy się z N (TN-S, TN-C, TN-CS itd.), ale to nie to samo. Równie dobrze może być instalacja z przewodem ochronnym wbitym w ziemię.

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 29 marca 2011 - 16:57

Łał - naprawdę ? Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy, no aż mi w pięty poszło :D - kopalnia wiedzy normalnie. No aż nie wiem co powiedzieć, dlatego aby nie skłamać nie powiem już nic.

#11 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 marca 2011 - 17:23

I po co ta ironia? Czy napisałem coś źle? Jeśli nadal upierasz się przy swoim i twierdzisz, że uziom i zero to to samo, to Twoja sprawa, na szczęście nie ja będę korzystał z instalacji przez Ciebie kładzionych. Przecież wyraźnie napisałem na początku, że myślałem że to iMac, a tam jest instalacja trzyprzewodowa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych