Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Midi - dwa instrumenty - pytania:)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2011 - 15:40

Witam, zagadnienie czy się da a jak da to jak to zrobić. Dwa instrumenty, jeden to nord stage ex drugi korg r3 Chce połączyc oba kablem midi. ( i tak zrobilem midi out z korga do midi in w korgu r3).Wszystko gra zgodnie z zalozeniem. ------------------------------------------ Stan obecny jest taki, ze gram na jednym instrumencie i moge grac brzmieniami z "gornego"/"drugiego" klawisza. Wszystko jest super jak gram na jeden klawiaturze. Problem pojawia sie przy jakiejkolwiek transpozycji. I tu wlasnie problem: Jak gram z transpozycja -1 to grajac na jednym klawiszu pomimo ze brzmienia z dwoch to jest ok. Brzmiace A jest brzmiacym A. Jednak czasami dogrywam tylko melodie i chcialbym uzywac do tego tej drugiej, ale zeby komunikat o tranpozycji globalej byl przesylany. Czyli gram partie na pianie na korgu z transpozycja -1 i gdzies tam dogrywam na drugim parapecie melodie na brzmieniu ktory sobie ustawielm na r3. I chce by mi sie tonacja dwoch parapetow zgadzala. --------------------------------------------------------- Mam nadzieje ze w miare jasno opisalem problem:). I jest to mozliwe do zrobienie. Chcialbym uniknac ustawiania transpozycji (2 razy) na dwoch klawiszach...

#2 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 27 marca 2011 - 23:30

Nie znam Twoich instr. ale generalnie zasada jest taka: zdecydowana wiekszośc instr. MIDI ma 2 tryby: single (zwany patch, voice, ...) i multi (performance , multitimbral, ...) Najprościej, to żeby wszystko działało, to obydwa w trybie MULTI. MIDI obsługuje 16 kanałów. wiec na raz mozesz wykorzystywać 16 różnych brzmien. np. kanały 1-8 w jednym instr. i 9-16 w drugim. Warto pamietać, że kanał 10 jest często zarazarwowany dla bebnów. Parametry poszczególnych barw (transpozycja, głośność) określasz w multitimbralu. Na pewno mozesz tez zrobic split klawiatury. Masz wtedy zupełna niezaleznść kontroli poszczegolnych parametrow. Rozumiem, że potrzebujesz to do live. Bo jeśli w studiu, to lepiej uzyć logica do obsługi obu instr. wykorzystując split klawiatury na rozne kanały.

#3 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 marca 2011 - 10:09

1)Dokladnie tak Live 100%. 2)Poki co nie moge sobie poradzic z ta transpozycja. Na instrumencie Master ustawiam -1, ale ten komunikat o przestawieniu nie idzie mi do gornego instrumentu. Nie idzie, bo jak gram na gornym (slave) to mam tonacje "0" a na dolnym(master) jak gram jest wszystko dobrze. Dobrze czyli brzmienia z dwoch instrumentow sa w tranposzycji "-1".

#4 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 30 marca 2011 - 14:49

A grasz w trybie Multi, czy single?. Nie sądzę, abyś korzystał z wiecej niz 4 barw na raz na jednym instr. Wiec ustaw na jednym instr., w trybie MULTI midi ch. 1-4, na drugim 5-8. Transpozycji nie ustawiaj GLOBALNIE, tylko na konktrtnych PATRACH (paczach, czy jak tam zwał) Poza tym, wydaje mi sie, ze oba instr. maja własną klawiaturę. Czy nie jset wygodniej grać sobie na każdej klawuaturze brzmieniem danego instr. a MIDI używać do zmiany programów etc..? 3-cia sprawa. Widzę, że masz macbooka. jak masz też Logica, co spróbuj zaprzyjaźnic sie z MainStage.

#5 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 kwietnia 2011 - 14:14

ksamus: pytanie grales z zywym bebniarzem i z arpegiatorami z syntha? - jak to z synchronizowac.? Zalozmy ze bebniarz gra z clikiem, ale klik nie idzie z sekwencera tylko poprorostu to jego prywatny "metronom". Jezeli on ma tempo 120 i ja ustawie na synth 120, to one sie nie synchronziuja przeciez. I kazdy zaczyna fraze w innym momencie chocaiz wtym samym tempie. Jak rozwiazac w latwy sposob ten problem? Jeden pomysl, to wustawic syntha zeby pobieral clock midi z metronomu bebniarza... A czy jest mozliwosc jakby aby syth wyrownywal tempo momencie kiedy zmienam funkcje.? - czy to nie ma sensu? Jeszcze kojarzy mi sie takie cos, zeby moze na stope albo inna rzecz dac jakis konwerter audio-to midi i zeby to trigerowalo, tempo w synthcie... Tak pytam bo nigdy nie gralem w ten sposob, a ostatnio pojawil osie takie zapotrzebowanie.

#6 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 01 kwietnia 2011 - 23:01

120=120. więc się zgadzać powinno nawet jak na 2ga 32ke wchodzisz. Sekcja nie zagra nigdy tak równo jak arp./ klik. Z trigerowaniem, to by bardzo skomplikowana sprawa byla, wiec ja bym sie ne bawił. ale jeśli na apr. grałbys co takt/jakis nie za duzy odc. muzyczny - nie powinno byc problemu. No chyba, ze mimo klika sekcja pływa. Pewnym rozwiązaniem byłoby też podawanie wspólnego MidiClock dla wszystkich. Albo z metronomu, jeśli jest taka możliwośc, albo znowu Main Stage się kłania (ktory ma tez wbudowany klik)....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych