Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prawie całkowity brak WiFi i zasięgu!

• Zamknięty Temat jest zamknięty
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 xbit

xbit
  • 369 postów

Napisano 26 marca 2011 - 22:31

Witam! Kolega ma iPhone'a 3G, w którym nie działa WiFi i zasięg - czasem znajdzie, ale to raz na jakiś dłuższy czas. Nie wiem który to jest soft - na 80% 3.1.2 albo 3.1.3 - nie ma jailbreaka. Czy ktoś miał podobny problem? W jaki sposób mogę go naprawić - zaczynając od najłatwiejszych rzeczy :). Zgaduję, że to nie przyczyna hardware'owa, ponieważ czasem znajduje. Proszę o pomoc :)

#2 wojnarrafal

wojnarrafal
  • 54 postów
  • SkądKamienica Dolna

Napisano 26 marca 2011 - 22:40

1. Zaktualizuj go do iOS 4.2.1 (bo taki jest bodajże najnowszy soft do 3G) 2. Tak najprawdopodobniej będzie uszkodzona Antena GSM oraz Wi-Fi Naprawisz tylko wymieniając na nowe, sprawne części Nie mam pewności ale chyba w 3G jest taki system, Płyta główna -> Antena GSM -> Antena Wi-Fi i w tym wypadku jeśli by nie działała poprawnie antena GSM to wi-fi tez nie będzie działo i z tego by wychodziło, że Wymiana tylko anteny gsm powinno by załatwić sprawe

#3 xbit

xbit
  • 369 postów

Napisano 26 marca 2011 - 22:45

A można wymienić samą antenę (tą taśmę) [dosyć łatwo], czy trzeba całe to złącze systemowe?

#4 wojnarrafal

wojnarrafal
  • 54 postów
  • SkądKamienica Dolna

Napisano 26 marca 2011 - 22:50

Ja osobiście bym wymienił całe łącze, bo bym miał pewność, że to potem będzie działo, przy wymienianiu samej taśmy, jest większe ryzyko złego zamontowania taśmy

#5 xbit

xbit
  • 369 postów

Napisano 26 marca 2011 - 23:12

Aha. A wymiana taśmy WiFi jest trudna? :) Jak wygląda zrobienie jailbreaka na tym najnowszym sofcie?

#6 reperatorium

reperatorium
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 marca 2011 - 23:24

1. Zaktualizuj go do iOS 4.2.1 (bo taki jest bodajże najnowszy soft do 3G)
2. Tak najprawdopodobniej będzie uszkodzona Antena GSM oraz Wi-Fi

Naprawisz tylko wymieniając na nowe, sprawne części

Nie mam pewności ale chyba w 3G jest taki system, Płyta główna -> Antena GSM -> Antena Wi-Fi
i w tym wypadku jeśli by nie działała poprawnie antena GSM to wi-fi tez nie będzie działo
i z tego by wychodziło, że Wymiana tylko anteny gsm powinno by załatwić sprawe

Co ma wspólnego antena GSM z zasięgiem WIFI ???????
To są dwie osobne anteny w dwóch różnych miejscach i są podłączone do dwóch różnych układów...

1. Można spróbować od aktualizacji oprogramowania (baaardzo rzadko to coś pomaga)
2. Wymiana anteny WIFI/BT/GPS (pomaga 1/10)
3. Uszkodzony cały moduł WIFI - ratuje tylko i wyłącznie wymiana modułu (9/10)

Wymiana anteny WIFI/BT/GPS:
Po otwarciu telefonu, należy ostrożnie odpiąć taśmy, wykręcić płytę główna, odkręcić taśmę jack (włącznik, wyciszenie, przyciski głośności, gniazdo JACK) - bardzo ostrożnie bo można ją potargać.
I odklejamy starą antenę i umieszczamy nową.
http://guide-images....gtfc2y1b.medium

#7 xbit

xbit
  • 369 postów

Napisano 26 marca 2011 - 23:55

Lecz nie ma zasięgu i GSM i WiFi (czasem obydwa sygnały są i można ,,działać") - jutro dowiem się szczegółów to napiszę dokładniej jak to wygląda.

#8 xbit

xbit
  • 369 postów

Napisano 27 marca 2011 - 08:40

A więc dowiedziałem się, że GSM i WiFi działają w kratkę. Np. na GSM pojawi się zasięg, można wysyłać sms, a za godzinkę już go traci, podobnie z WiFi. A gdzie znajduje się moduł WiFi? ps. sorry za post pod postem

#9 reperatorium

reperatorium
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 marca 2011 - 10:06

Moduł WIFI znajduje się górny prawy róg płyty (spodnia część) Moduł GSM znajduje się w dolnej prawej stornie pod ekranami. Czy ten telefon nie jest po zalaniu / zawilgoceniu ? Czy gdy telefon traci zasięg GSM i WIFI to czy w ustawieniach jest nur IMEI? I czy Opcja WIFI jest szara ?

#10 xbit

xbit
  • 369 postów

Napisano 27 marca 2011 - 10:29

Jak tylko się dowiem to napisze. Moduł WiFi znajduje się na płycie głównej? Samemu raczej nie da się wymienić? Moduł GSM poza płytą i można wymienić - dobrze rozumiem?

#11 reperatorium

reperatorium
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 marca 2011 - 11:01

wszystkie układy są na płycie głównej i raczej w warunkach domowych niema szansy na ich wymianę, jedynie co można zrobić to wymiana anteny GSM i anteny WIFI (ale nie wydaje mi się aby to mogło pomóc :/)

#12 xbit

xbit
  • 369 postów

Napisano 27 marca 2011 - 11:09

Software to raczej na pewno nie jest? Dziwne, że nie działa i GSM i WiFi - dwa układy poszłyby na raz? Wiem też, że zepsuty był głośniczek od rozmów, ale po wymianie taśmy i głośniczka działa OK.

#13 reperatorium

reperatorium
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 marca 2011 - 11:17

Dobrze było by wiedzieć jaka była przeszłość Żeby uszkodziły się dwa układy od tak z siebie to musiał by być niesamowity nie fart no chyba że telefon jest po silnym upadku albo zalaniu/zawilgoceniu. Oprogramowanie hmmm steruje całą elektroniką na płycie :) więc zawsze jest szansa że jest to oprogramowanie

#14 siubuk

siubuk
  • 73 postów

Napisano 27 marca 2011 - 11:23

hej Panowie Ja tez mam taki dziwny problem wifi nie dziala ale za to jesli mam na 3g mozna dzwonic a jesli przelacze na edga wyskakuje za pare sekund brak sieci ?czy wymiana anteny pomoze??

#15 jawe83

jawe83
  • 630 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2011 - 11:25

A może ten iPhone zaliczył glebę... Mi po upadku wypięła się taśma od GSM i mikrofon nie kontaktował, ponowne osadzenie załatwiło sprawę.

---------- Wpis dodano o 12:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:23 ----------

@siubuk, brak WiFi to w 95% walnięty moduł na płycie głównej (w modelach 3G). A co do GSM - system czysty, czy po JB? Jaka sieć?

#16 siubuk

siubuk
  • 73 postów

Napisano 27 marca 2011 - 11:31

czysty wczoraj przeinstalowany bez jb!!telefon z ery brak simlocka i karta od ery!!u mnie z wifi dziala tylko ze trzeba bardzo blisko podejsc do rutera i wtedy smiga !!Wiec jest uszkodzona antena od wifi jak i gps-a ale najbardziej mnie denerwuje to ze jak wyjade po za miasto i jak nie ma 3g sieci to nie mam lacznosci!!

#17 reperatorium

reperatorium
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 marca 2011 - 11:31

Po upadku w 3G nie ma jak się antena GSM wypiąć.
Może się wypiąć taśma ładowania (wtedy mogą być problemy z ładowanie, mic, głośnikiem)
Antena WIFI faktycznie może się wypiąć

czysty wczoraj przeinstalowany bez jb!!telefon z ery brak simlocka i karta od ery!!u mnie z wifi dziala tylko ze trzeba bardzo blisko podejsc do rutera i wtedy smiga !!Wiec jest uszkodzona antena od wifi jak i gps-a
ale najbardziej mnie denerwuje to ze jak wyjade po za miasto i jak nie ma 3g sieci to nie mam lacznosci!!

To już niestety moduł GSM... (Do wymiany)
GSM i 3G są na tej samej antenie ale układy odpowiedzialne za zasięg 3G i GSM(EDGE) są osobno

#18 siubuk

siubuk
  • 73 postów

Napisano 27 marca 2011 - 11:35

aha czyli tel jako ipod:D ciekawe ile kosztuje wymiana? telefon raczej po upadku i to strasznym kolega sie nie cackal z nim:D

#19 reperatorium

reperatorium
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 marca 2011 - 11:39

naprawa zasięgu 150 - 200zł

#20 Aprillo

Aprillo
  • 8 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 19:28

Pytanie do "reperatorium". W jednym z postów napisałeś, że ratuje wymiana modułu wi-fi na nowy, a co sądzisz o ponownym przylutowaniu starego modułu stacją Hot-air?? Wiem z własnego doświadczenia że podgrzanie modułu poprawia działanie ale na krótki okres. Jak myślisz gdzie leży problem czy przy styku moduł-płyta główna czy problem jest związany z konkretnym chipem wchodzącym w skład tej hybrydy?:confused:

#21 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 19:46

w iPhonie 3G mojej córki wystarczyło docisnąć antenę wifi do złącza na płycie głównej i wifi znów pięknie śmiga.

#22 Aprillo

Aprillo
  • 8 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 20:51

Szkoda, że nie wszystkich problem wi-fi jest związany z anteną, ale myślę że warto od niej zacząć bo koszt między anteną a całym modułem to przepaść

#23 reperatorium

reperatorium
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 kwietnia 2011 - 21:00

Pytanie do "reperatorium". W jednym z postów napisałeś, że ratuje wymiana modułu wi-fi na nowy, a co sądzisz o ponownym przylutowaniu starego modułu stacją Hot-air?? Wiem z własnego doświadczenia że podgrzanie modułu poprawia działanie ale na krótki okres.
Jak myślisz gdzie leży problem czy przy styku moduł-płyta główna czy problem jest związany z konkretnym chipem wchodzącym w skład tej hybrydy?:confused:

Podgrzanie układu (czasami) pomaga na chwilę ponieważ podczas podgrzewania do wysokiej temperatury wszystko się rozszerza.
Powoduje to odzyskanie styku pomiędzy układem wifi a płytą.

Nie można wlutować ponownie układu wifi ani go bardzo mocno grzać ponieważ jest on cały klejony, i doprowadzając cynę do roztopu powodujemy wypłynięcie jej.

Dlatego wymiana układa na nowy jest jedyną możliwością.

#24 mar101

mar101
  • 14 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 14:18

CIACH - Zgodnie z regulaminem forum nie odświeżamy wątków starszych niż 6 miesięcy. Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych