Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Chyba jest nadzieja na zakupy w itunes

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maku

Maku
  • 322 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 kwietnia 2007 - 19:30

http://wiadomosci.on...66,69,item.html - chyba polubię biurokratów ;)

#2 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 03 kwietnia 2007 - 19:44

Ciekawe co na to ZAIKS.. Ale problem naprawde ciekawy.. Teraz musze leciec, ale moze ktos inny dojdzie do zrodla tej wiadomosci i dowie sie cos wiecej? Moze sie okazac ze skonczy sie tak jak walka KE z Microsoftem, a moze czeka nas niespodzianka??

#3 Bednar

Bednar
  • 241 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 03 kwietnia 2007 - 19:49

Ale jeśli nie mam karty kredytowej wydanej w "lepszej części Europy" to nawet jeśli ten pomysł UE by przeszedł to nie mam co marzyć o kupowaniu w iTunes:(

#4 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 03 kwietnia 2007 - 19:53

Ja jestem przeciwnikiem UE jednak akurat w takich sytuacjach popieram. W USA patentują wszystko, a prawo związane z ochroną własności intelektualnej jest po prostu chore. iTunes nie jest pierwszym co UE zaatakowała. Już wielokrotnie M$ musiał się tłumaczyć. I bardzo dobrze. Oby tak dalej.

#5 Psychopulse

Psychopulse
  • 788 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 03 kwietnia 2007 - 19:57

Fajnie by było kupować w iTunes, nie powiem, ale raczej bym się za bardzo nie napalał.

#6 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 03 kwietnia 2007 - 19:59

Ja jestem przeciwnikiem UE jednak akurat w takich sytuacjach popieram.

i gdzie tu logika?

#7 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 03 kwietnia 2007 - 19:59

Do źródła się nie dokopałem, ale wydaje mi się, że dla Apple która jest firmą z USA istnieje jakaś możliwość obejścia unijnego prawa, to tylko takie moje przypuszczenie. Co do naruszania unijnego prawa to faktycznie Apple nie dopuszcza konsumentów do swobodnego wyboru towarów, a to dla Unii dość ważny temat zawsze był.

#8 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 03 kwietnia 2007 - 20:02

no to za 2 miechy mamy iTS w Polsce ;)

#9 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 03 kwietnia 2007 - 20:02

poradzili sobie z liniami lotniczymi poradza sobie i z tym i cena rozmow na terytorium EU. wy to odrazu scepytczni wogole :D

#10 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 03 kwietnia 2007 - 20:10

Ja korzystam z amerykanskiego iTS i jak wejdzie iTS w Polsce to itak nie bede korzystal bo apple ma przelicznik 1$-1euro

#11 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 03 kwietnia 2007 - 20:14

Podobne info.

#12 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 03 kwietnia 2007 - 20:15

i gdzie tu logika?

A to zawsze musi być logika?
Nie rozumiem Twojego zarzutu. Czy nie dopuszczasz np. sytuacji, kiedy uważasz, że Mac' i i Apple są najlepsze, ale nieodpowiada Ci, że dają 512 MB RAMu i musisz wymieniać, żeby normalnie korzystać, albo, że laptopy z marketów mają nagrywarki DVD, a Ty płacisz 2 razy tyle i masz Combo?
Nie wszystko jest białe albo czarne. Dostrzegam też kolor szary.

Do źródła się nie dokopałem, ale wydaje mi się, że dla Apple która jest firmą z USA istnieje jakaś możliwość obejścia unijnego prawa, to tylko takie moje przypuszczenie.

Nie liczyłbym na obejście prawa. Raczej będą musieli negocjować i się jakoś z nimi porozumieć. To nie jest Polska, że USA muszą wejść w ****, tylko UE za którą stoi wiele potężnych krajów.
Z M$ sobie poradzili to i Apple' owi dadzą radę.

Co do naruszania unijnego prawa to faktycznie Apple nie dopuszcza konsumentów do swobodnego wyboru towarów, a to dla Unii dość ważny temat zawsze był.

To jest dla UE duży problem i starają się z nim walczyć.
Nawet czasem jak dają jakieś dofinansowania do sprzętu to warunek, że ma być robiony w UE.

no to za 2 miechy mamy iTS w Polsce ;)

Jeżeli już to do 2 lat bliżej niż do 2 miesięcy. Polsce jeszcze daleko pod wieloma względami do Europy Zachodniej i to nie tak prostu, że zaczynają działać. Domyślam się, że to jednak koszty dla nich, a i tak większość będzie z p2p muzykę brać. Moim zdaniem było by to bardzo dobre dla ludzi co mają iPody.

#13 Bednar

Bednar
  • 241 postów

Napisano 03 kwietnia 2007 - 20:18

Eeeee pewnie nawet jak się dogadają to tak: W tych krajach gdzie iTunes działa może kupować Francuz Holender Niemiec i inny Anglik a Polak jak zwykle może lizać przez szybę :P:P:P

#14 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 03 kwietnia 2007 - 20:33

Eeeee pewnie nawet jak się dogadają to tak:
W tych krajach gdzie iTunes działa może kupować Francuz Holender Niemiec i inny Anglik a Polak jak zwykle może lizać przez szybę :P:P:P

Nie ma w tym nic dziwnego. Jeszcze kilka lat temu wszyscy narzekali, że w Polsce nie ma fajnych koncertów tzn. koncerty są wszędzie dookoła, ale Polskę jakoś dziwnie światowe gwiazdy omijały.
Taki koncert oczywiście służył promocji płyt. A co tu promować w Polsce? Płyty ze Stadionu?
Z tym podobnie. Mają koszty związane z uruchomieniem tego sklepu i jego utrzymaniem, a poza niektórymi właścicielami iPodów i mac userami prawie nikt z tego nie skorzysta.
Nie chce podważać tego, że jesteśmy Europejczykami, ale moim zdaniem w pełni tak się stanie, kiedy np. będziemy w stanie spokojnie płacić po 1 EURO za utwór tak jak Francuz Holender Niemiec i inny Anglik. Wtedy to nie tylko Apple przestanie nas olewać, ale i wiele innych firm.

#15 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 03 kwietnia 2007 - 20:38

Nie ma w tym nic dziwnego. Jeszcze kilka lat temu wszyscy narzekali, że w Polsce nie ma fajnych koncertów tzn. koncerty są wszędzie dookoła, ale Polskę jakoś dziwnie światowe gwiazdy omijały.

Kanye West, Red Hot Chili Peppers, Bjork, Beastie Boys, George Micheal, Pearl Jam, U2, Franz Ferdinand, mówisz że omijają Polskę?

Myślę, że Apple nie ma nic przeciwko sprzedawaniu muzyki w całej Europie, bo to jest dla nich zysk. Tak naprawdę KE walczy z majorsami, którzy takie ograniczenia zapewne narzucili. Nakaz płynący z UE byłby dobrym sposobem dla Apple by otworzyć swój format DRM i sprzedawać muzę w całej Europie.

#16 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 03 kwietnia 2007 - 20:52

Kanye West, Red Hot Chili Peppers, Bjork, Beastie Boys, George Micheal, Pearl Jam, U2, Franz Ferdinand, mówisz że omijają Polskę?

Jak zapewne zauważyłeś pisałem w czasie przeszłym. Było to aktualnekilka lat temu tzn. ja byłem w podstawówce, czyli jakieś 8 lat temu, czyli około 2000 roku, a nawet wcześniej.
Teraz się faktycznie sporo poprawiło i na pewno będzie lepiej.

#17 StarDog

StarDog
  • 418 postów
  • SkądPruszków

Napisano 03 kwietnia 2007 - 20:53

Jeżeli Apple przegra ten spór z komisję Europejską, to wcale nie oznacza, że zostanie otworzony iTunes Store w Polsce. Co jak co, ale KE nie ma prawa nakazać jakiejś firmie prowadzenie działalności w jakimś kraju. Zmiany mogą dotyczyć jedynie już funkcjonujących "oddziałów" iTunes Store. Ewentualnie jak by powstał to działał by już na nowych zasadach obowiązujących w pozostałych krajach UE. No i nie zapominajmy o ZAiKSie. Tej Hydrze to i Herkules nie dał by rady :D

#18 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 03 kwietnia 2007 - 21:03

Jeżeli Apple przegra ten spór z komisję Europejską, to wcale nie oznacza, że zostanie otworzony iTunes Store w Polsce.

Ale przecież artykuł nie mówi nic o zmuszaniu Apple do otwierania działąności w Polsce. Mówi o tym, że człowiek w Polsce musi mieć możliwość kupowania czegoś w DE lub w UK, gdziekolwiek na terenie Unii

#19 StarDog

StarDog
  • 418 postów
  • SkądPruszków

Napisano 03 kwietnia 2007 - 21:16

To w takim razie KE musi się jeszcze uporać z organizacjami zarządzającymi zbiorowo prawami autorskimi.

#20 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 kwietnia 2007 - 21:22

Nie chce mi się czytać całości, więc jak się powtórzę to sorry.

Mam konto iTunes w UK i kartę kredytową także UK. I mogę kupować w Polsce za jej pomocą, stąd to zdanie

I tak na przykład Belg, który ma kartę kredytową wydaną w Belgii, może kupować płyty tylko u siebie, ale już nie może w sklepie na terenie Wielkiej Brytanii.

jest dla mnie niezrozumiałe.

Offtopic: poziom komentarzy w onet.pl jak zwykle mnie rozbroił. Nie czytam onetu a szczególnie koemtarzy a teraz się umocniłem w tym postanowieniu :) Po pierwsze system komentarzy tam jest do... aby przeczytać komentarz, muszę go kliknąć.

Po drugie, pisze chołota, dzieci neostrady, wieczenie niezadowoleni i - to dwaj faworyci - osoby a la "powiedzcie mi czym różni się PIS/PO/iTunes od ZSSR?" i "pytam po raz kolejny, co to jest UE?". Jah...

Nauczycie trąbią, że niezrozumienie czytanego tekstu wśród dzieci w wieku szkolnym jest ogromne. Dziwiłem się kiedyś jak można nie zrozumieć kawałka przeczytanego tekstu. Potem poczytałem parę komentarzy na onet.pl (pod naprawdę dowolnym tekstem) i zmieniłem zdanie - nierozumienie czytanego tekstu jest porażające!

#21 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 03 kwietnia 2007 - 21:26

Mnie najbardziej na Onecie rozbrajają posty typu: Miasta które są takie a takie, chcą robić to a to, niech sie fpisujom!

#22 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 kwietnia 2007 - 21:49

tym bardziej ze ten caly njus z onetu jest tak odgrzewany ze az spalenizna smierdzi, ten konflikt miedzy ue (i poszczegolnymi krajami ue, glownie ze skandynawii) ciagnie sie juz kilka miesiecy jak nie dluzej, zaczelo sie od drm, pozniej doszly do tego ograniczenia regionalne dwa miesiace na odpowiedz, smiech na sali, zanim dojdzie do jakichkolwiek procesow to minie jescze kilka miesiecy wymiany korespondencji, pozniej jesli nie bedzie ugody dojda lata procesow... to juz predzej apple otworzy u nas swoj oddzial apropos czytania ze zrozumieniem - w tym artykule jest napisane tylko ze niewlasciwe jest ograniczanie terytorialne mozliwosci zakupow osobom ktore juz maja legalna mozliwosc kupowania w itms, a nie o tym ze wszyscy obywatele panstw ue beda mogli korzystac z itms i ze dodatkowo bedzie mozna sobie wybrac odzial w ktorym mozna kupowac oczywiste jest ze kazdy wybierze odzial w ktorym bedzie najtaniej co jest rownoznaczne z zamknieciem odzialow lokalnych z powodu ich nierentownosci przypominam, ze kupowanie w itms w polsce jest nielegalne, trzebasie tylko wczytac w umowe jaka sie podpisuje zakladajac konto w itms ps mnie by bardziej satysfakcjonowalo globalne podpisanie net internet neutrality act ktory gwarantowalby neutralnosc terytorialna internetu - to bylby koniec z podzialem terytorialnym sieci

#23 StarDog

StarDog
  • 418 postów
  • SkądPruszków

Napisano 03 kwietnia 2007 - 21:55

ps mnie by bardziej satysfakcjonowalo globalne podpisanie net internet neutrality act ktory gwarantowalby neutralnosc terytorialna internetu - to bylby koniec z podzialem terytorialnym sieci

To było by zbyt piękne, aby było prawdziwe...

#24 Bednar

Bednar
  • 241 postów

Napisano 03 kwietnia 2007 - 21:58

Taki koncert oczywiście służył promocji płyt. A co tu promować w Polsce? Płyty ze Stadionu?
Z tym podobnie. Mają koszty związane z uruchomieniem tego sklepu i jego utrzymaniem, a poza niektórymi właścicielami iPodów i mac userami prawie nikt z tego nie skorzysta.
Nie chce podważać tego, że jesteśmy Europejczykami, ale moim zdaniem w pełni tak się stanie, kiedy np. będziemy w stanie spokojnie płacić po 1 EURO za utwór tak jak Francuz Holender Niemiec i inny Anglik. Wtedy to nie tylko Apple przestanie nas olewać, ale i wiele innych firm.

Z drugiej strony kto czytał "iCon" wie że iTunes Music store powstał między innymi jako walka z piractwem internetowym i dosyć dobrze spełnił swoją rolę. Amerykanie woleli zapłacić do 99centów za piosenkę i mieć ją wraz z okładką i ładnie opisaną niż szukać godzinami po internecie. Myślę że w Polsce przydała by się taka alternatywa. Pewnie polscy wykonawcy by na tym skorzystali. A swoją drogą przecież jest u nas kilka serwisów pozwalających na zakup mp3 z internetu czemu one nie mają problemów z Zaiksem????

#25 StarDog

StarDog
  • 418 postów
  • SkądPruszków

Napisano 03 kwietnia 2007 - 22:04

A swoją drogą przecież jest u nas kilka serwisów pozwalających na zakup mp3 z internetu czemu one nie mają problemów z Zaiksem????

Bo używają chorego DRMu Microsoftu? Na przykład Onet Player ma opcję płacenia za każde odsłuchanie utworu. Co prawda jest to tylko 1 grosz, ale zawsze. Spełnienie marzeń wydawców muzycznych.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych