Analizując rankingi w AppStore nasuwa się jeden wniosek: królują dwie aplikacje Moneybook i Money 5.0 czyli stare iBearMoney 4.0.
Obie aplikacje mają zupełnie dwie rożne filozofie użytkowe.
Moneybook stawia na prostotę i intuicyjność i wręcz ascetyczna oprawę która według mnie stanowi duży plus tej aplikacji. Proste ikony, z góry narzucone kategorie wydatków , maksymalna prostota wprowadzania rachunków to zalety nie do przecenienia.
Z drugiej strony barykady stoi Money 5.0 z możliwością tworzenia własnych kategorii, ikon, obsługą wielu kont, kart kredytowych, transferów miedzy kontami. Ten niemalże idealny obraz burzy skomplikowana, mało intuicyjna obsługa samego programu i moim zdaniem przerostu formy nad treścią na czele z pstrokatą grafiką znacznie zmniejszająca czytelność naszego budżetu.
Oba programy testowałem przez pełen miesięczny cykl finansowy i niestety oba nie spełniły moich oczekiwań.
W związku z powyższym cały czas szukałem i testowałem rożne programy pojawiające się w AppStore w kategorii finanse. Przyświecał mi jeden cel znaleźć program będący kopią wyżej wspomnianych aplikacji w postaci jednego programu.
I nadszedł dzień kiedy zainstałem IQ Money , a kontrola wydatków stała się przyjemnością.
To co rzuca się w oczy to przede wszystkim strona główna na której sprytnie umieszczono wszystkie informacje dotyczące bieżącego budżetu oraz definiowanie aktualnych wpływów i wydatków.

Ponadto mamy możliwość wglądu w bilans netto, brutto budżetu i stan zadłużenia na karcie kredytowej.
Ikony kategorii przypominają te z Moneybook, przez co wszystko jest czytelne.

Istnieje możliwość oprócz obsługi konta, także uwzględnienie karty kredytowej, gotówki i super łatwego transferu pieniedzy pomiędzy nimi. Taki układ na zasadzie suwaka upraszcza np. transfer między kontami 2 kliknięciami - i tą drogą powinien iść Money 5.0 gdzie wszystsko jest jakby na siłę utrudnione.

Możemy rownież uwzględnić stałe, powtarzające się wydatki i je zautomatyzować. Wszystkie potrzebne operacje dokonujemy max 3 kliknieciami.
Raporty zrobione są bez zbędnych fajerwerków, czytelne i łatwe do zobrazowanie naszych wydatków.

Jednak trochę lepiej zrobiono to w Moneybook - na zasadzie wykresów słupkowych z poszczególnymi kategoriami wydatków - to moje subiektywne odczucie.

Raport poszczególnych wydatków jest dość czytelny, jednak brak mi opisu wydatków na stronie głównej - są one widoczne dopiero w widoku transakcji, ale można się przyzwyczaić.

Tu jednak zwycięża Moneybook - w moim odczuciu wygląda to trochę przejrzyściej.
Podsumowanie:
IQ Money - IQ MoneyBook - MB Money 5.0 - M5
Grafika:
IQ - 8/10
MB - 9/10
M5 - 6/10
Obsługa:
IQ - 9.5/10
MB - 9.5/10
M5 - 4/10
Możliwości:
IQ - 9/10
MB - 4/10
M5 - 9/10
Polecam ten program z czystym sumieniem jako wręcz idealny do kontroli wydatków.
Dziwi mnie jedynie fakt, że praktycznie nie istnieje on w rankingach Appstore a bije na głowę MB i M 5.0.
Cena trochę wysoka bo 3,99 Euro ale jest też wersje LITE więc każdy może sam sobie wyrobić opinię.