Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytania dotyczące iBooks.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 leehooker

leehooker
  • 207 postów

Napisano 23 marca 2011 - 21:15

Witam Mam pare pytań dotyczących tego programu: 1. Czy mogę dodać do biblioteki normalne pliki pdf (nie kupowane w sklepie Apple) 2. Mogę dodawać do nich okładki? 3. Mogę je edytować (tzn zmieniać czcionki, zaznaczać) Proszę o odpowiedź.

#2 SebaQQ

SebaQQ
  • 452 postów
  • SkądLeszno

Napisano 23 marca 2011 - 21:22

1.tak 2.chyba nie 3.nie

#3 leehooker

leehooker
  • 207 postów

Napisano 24 marca 2011 - 18:02

To w takim razie w jakim przypadku mogę zaznaczać tekst, dodawać do niego notatki, sprawdzać słowa w słowniku.... TAK JAK NA FILMIKACH APPLE?

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 marca 2011 - 18:09

jak masz e-booka zaznaczać to się pewnie da, chociaż nie chce mi się sprawdzać.

#5 leehooker

leehooker
  • 207 postów

Napisano 28 marca 2011 - 12:57

Z tego co czytam to do biblioteki iBooks mogę dodawać jednak tylko książki w formacie epub.

Czy z tej księgarni Księgarnia eClicto – polskie i zagraniczne e-booki, czytnik mogę dodawać? Słyszałem jeszcze o jakichś zabezpieczeniach.
Tracę się juz w tym....

prosze o pomoc i dzieki za odpowiedzi

#6 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 30 marca 2011 - 00:59

AD1: Tak, możesz do iTunes importować normalne pliki PDF i potem synchronizować je z iPhone/iPad i przeglądać w iBooks.

AD2: Nie można do nich (mniemam, że do tych plików PDF) dodawać okładek. Zarówno w iTunes (w widoku siatki) jak i w iBooks (w widoku półki) będą reprezentowane według pierwszej strony.

AD3: Edytować ich (mniemam, że PDFów) nie możesz i to powinno być raczej oczywiste. Do PDFów w iBooks możesz dokładać jedynie zakładki (służą do łatwego powrotu na interesującą Cię stronę dokumentu) oraz je przeszukiwać (o ile, oczywiście, są PDFami tekstowymi, a nie zlepkiem obrazków).
To o czym piszesz to nawet edycją nie jest, a tyczy się książek w formacie epub.
To co nazywasz "zmianą czcionki" jest tylko i wyłącznie zmianą wyświetlanej czcionki w iBooks bo w epubie nie ma czegoś takiego jak czcionka, ani nawet wiersz czy jakiś layout/skład tradycyjnie pojmowany (inaczej ta sama książka nie mogłaby być komfortowo czytana na 3 calowym i 10 calowym urządzeniu).
Zaznaczać tekst (i obrazki) w iBooks można tylko w epub i raczej służy to do sprawdzania w słowniku co dane słowo oznacza (w przypadku obrazków do wyświetlenia ich na całym ekranie), dodania notatki i ta cała reszta o czym piszesz.

#7 Tomzik87

Tomzik87
  • 1 016 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 marca 2011 - 01:06

Ale możesz każda książkę w PDF przekonwertowac do epub za pomocą calibre i wtedy dodajesz okładkę itd i oglądasz w ibooks jak normalna książkę.

#8 leehooker

leehooker
  • 207 postów

Napisano 30 marca 2011 - 10:50

Dzieki za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie: Co z zabezpieczeniami od Adobe DRM? Można takie ebooki dodawać do iBooks?

#9 Razle

Razle
  • 184 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2011 - 17:32

Dzieki za odpowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie:

Co z zabezpieczeniami od Adobe DRM? Można takie ebooki dodawać do iBooks?

Nie, plików zabezpieczonych Adobe DRM nie można dodawać do iBooks.
Można jednak zdjąć zabezpieczenie z tych plików, otrzymujemy wtedy zwykłego PDFa, który już jest zjadliwy dla iTunesa i iBooksa. Co do przerabiana PDFów na epuby, to nie jest różowo, ze względu na pozbawienie książki składu (szczególnie tyczy to się numerów bocznych, przypisów itp.)

Jeśli jednak chcesz czytać, zaznaczać i dodawać notatki do PDFów na iPadzie, to podobno upad pozwala na zaznaczanie tekstu w plikach PDF i dodawanie notatek. Nie mogę jednak tego potwierdzić, ponieważ dopiero czekam na moje urządzenie :)

#10 leehooker

leehooker
  • 207 postów

Napisano 02 kwietnia 2011 - 15:41

Możecie w takim razie polecić jakąś księgarnię internetową w której mogę kupić książkę w formacie EPUB bez zabezpieczenia Adobe?

#11 thorgal1

thorgal1
  • 17 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 23:09

co do okładek to ponawiam .... bo dodałem sobie kilka komiksów z moich zbiorów do ipad2 i okazuje się że jeden ma okładkę :)
i powiem że nie wiem jak to się stało ... i nie wiem jak dodać do innych ... nie ma opcji w adobe nie ma opcji w itunes ani w ipad żeby dodać cokolwiek - a tutaj mam takiego jednego rodzynka.
jak dam właściwości pliku na pc to też żadnych informacji.
Więc jakoś da się tylko teraz czy ktoś wie jak?

[URL=http://img849.imageshack.us/i/img00161.png/]Dołączona grafika[/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

#12 Razle

Razle
  • 184 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 kwietnia 2011 - 09:06

co do okładek to ponawiam .... bo dodałem sobie kilka komiksów z moich zbiorów do ipad2 i okazuje się że jeden ma okładkę :)
i powiem że nie wiem jak to się stało ... i nie wiem jak dodać do innych ... nie ma opcji w adobe nie ma opcji w itunes ani w ipad żeby dodać cokolwiek - a tutaj mam takiego jednego rodzynka.
jak dam właściwości pliku na pc to też żadnych informacji.
Więc jakoś da się tylko teraz czy ktoś wie jak?

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

W iTunes masz opcję dodania okładki. (najeżdżasz na pdf, prawy przycisk myszy, informacje)
Jednakże, z tego co próbowałem, to nie działa ona w stosunku do PDFów, gdyż iBooks za okładkę bierze pierwszą stronę dokumentu (przynajmniej tak jest u mnie i nie mogłem tego zmienić). Możesz zedytować te PDFy wgrywając jako pierwszą stronę okładkę danego komiksu.

Możecie w takim razie polecić jakąś księgarnię internetową w której mogę kupić książkę w formacie EPUB bez zabezpieczenia Adobe?

Nie wiem, czy ePub też są zabezpieczane jakimś DRM, czy nie i można je wrzucić bez problemu do iBooks. Wszystkie książki, jakie do tej pory kupowałem były tylko w PDFie z DRM Adobe.

Co do księgarni bez DRM na PDF, to ciężko będzie takową znaleźć (o ile jest to wogóle możliwe), ale możesz kupować książki w księgarniach, które mają swoje dedykowane aplikacje na iPada np.
Virtualo.pl [de facto empik] czy Woblink.

Drugi sposób:
Możesz wykorzystać do czytania ebooków aplikację Bluefire Reader. Jest ona bardzo dobra, gdyż autoryzujesz urządzenie na swoim koncie Adobe i możesz czytać wszystkie ebooki zabezpieczone DRMem, przypisane do twojego konta, niezależnie od księgarni, a więc nie jesteś ograniczony ilością źródeł

Osobiście uważam, że nie należy patrzeć na to, czy pliki są zabezpieczone czy nie. Po prostu najlepiej ściągnąć sobie samodzielnie DRM. Zapłaciłem za daną pozycję, więc czuję się fair wobec wydawcy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych