Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Równomiernie zwiększający/zmniejszający się kontur w CoreluDraw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 AnatolFrance

AnatolFrance
  • 344 postów

Napisano 22 marca 2011 - 18:00

Witam, mam następujący problem. Tworzę obecnie logo w CorelDraw i mam pewien problem. Kiedy wybieram opcje obrysu obiektu i ustawiam grubość tego obrysu na zadowalającą (np 7mm) wszystko jest ok. Problem mam jednak kiedy zwiększam/zmniejszam obiekt - wtedy obrys nie rośnie lub maleje równomiernie wraz z obiektem. Jak zrobić aby obrys zwiększał/zmniejszał się wraz z obiektem automatycznie? Czy jest możliwość wycięcia obrysu i przekształcenia go w obiekt? Z góry dzięki.

#2 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 22 marca 2011 - 22:29

Raczej kiepskie miejsce na zadawanie tego typu pytań na forum poświęconym Makom. Ten soft na Maka praktycznie nie istnieje. Z tego co pamiętam (nie pracuję na Corelu 6 lat), to była tam taka opcja skalowania konturu wraz z obiektem - bodaj w oknie konturu. Jest możliwość konwersji obrysu w obiekt, tyle że jak sobie przypominam, nie działało to tak jak w Illustratorze. To była raczej opcja typu expand.

#3 kaslapek

kaslapek
  • 256 postów
  • SkądGliwice

Napisano 23 marca 2011 - 12:19

COREL x4 : EDYCJA - ZNAJDZ I ZAMIEN - ZAMIEN OBIEKTY - ZMIEN WLASCIWOSCI PIORA KONTURU - SKALUJ KONTUR Z OBIEKTEM

#4 psemo

psemo
  • 18 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 marca 2011 - 14:28

p.p.m. wybieramy z podręcznego menu "Właściwości" (lub Alt + Enter) i w zakładce "Kontur" zaznaczamy opcję "Skaluj z obrazkiem". W celu przekształcenia konturu w obiekt wybieramy w górnym menu "Rozmieszczenie" a następnie "Przekształć kontur w obiekt"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych