Witam, mam następujący problem. Tworzę obecnie logo w CorelDraw i mam pewien problem. Kiedy wybieram opcje obrysu obiektu i ustawiam grubość tego obrysu na zadowalającą (np 7mm) wszystko jest ok. Problem mam jednak kiedy zwiększam/zmniejszam obiekt - wtedy obrys nie rośnie lub maleje równomiernie wraz z obiektem. Jak zrobić aby obrys zwiększał/zmniejszał się wraz z obiektem automatycznie? Czy jest możliwość wycięcia obrysu i przekształcenia go w obiekt? Z góry dzięki.

Równomiernie zwiększający/zmniejszający się kontur w CoreluDraw
Rozpoczęty przez
AnatolFrance
, 22 mar 2011 18:00
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22 marca 2011 - 18:00
Napisano 22 marca 2011 - 22:29
Raczej kiepskie miejsce na zadawanie tego typu pytań na forum poświęconym Makom.
Ten soft na Maka praktycznie nie istnieje. Z tego co pamiętam (nie pracuję na Corelu 6 lat), to była tam taka opcja skalowania konturu wraz z obiektem - bodaj w oknie konturu. Jest możliwość konwersji obrysu w obiekt, tyle że jak sobie przypominam, nie działało to tak jak w Illustratorze. To była raczej opcja typu expand.
Napisano 23 marca 2011 - 12:19
COREL x4 : EDYCJA - ZNAJDZ I ZAMIEN - ZAMIEN OBIEKTY - ZMIEN WLASCIWOSCI PIORA KONTURU - SKALUJ KONTUR Z OBIEKTEM
Napisano 23 marca 2011 - 14:28
p.p.m. wybieramy z podręcznego menu "Właściwości" (lub Alt + Enter) i w zakładce "Kontur" zaznaczamy opcję "Skaluj z obrazkiem".
W celu przekształcenia konturu w obiekt wybieramy w górnym menu "Rozmieszczenie" a następnie "Przekształć kontur w obiekt"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych