Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

SSD i transfer danych z HDD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 newkind

newkind
  • 74 postów

Napisano 22 marca 2011 - 10:33

Witam,

W tym tygodniu zamierzam kupić dysk SSD do mojego iMaca. Wybór zawęziłem do 2 produktów - OCZ Vertex 2 i Crucial C300. Chciałem zapytać czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z przenoszeniem danych z dysku HDD na SSD ? Czytałem na forum Apple, że klonowanie za pomocą np. SuperDuper może uszkodzić taki dysk.

Aby się upewnić co do tej teorii napisałem zarówno do OCZ jak i do Crucial i otrzymałem dwie skrajnie różne opinie. Mianowicie z OCZ przyszedł email o takiej treści :

yes that is true we do not recommend cloning because it does not match up with the file tables and will ruin your ssd. We recommend that you do a fresh install on them.

Natomiast w rozmowie z konsultantem firmy Crucial dowiedziałem się, że oferują oni przy zakupie dysku SSD tzw. conversion kit składający się z płyty z oprogramowaniem oraz przejściówki SATA - USB. Z instrukcji umieszczonej na ich stronie pomocy okazało się, że oprogramowaniem służącym do transferu jest właśnie SuperDuper oraz, że transfer powinien odbyć się w 100% prawidłowo oraz bez problemowo, a w razie czego to jest 3 letnia gwarancja, na podstawie której wymieniają dysk na nowy.

Przyznam szczerze, że się pogubiłem trochę. Na chłopski rozum SSD to rodzaj technologii, więc powinna się ona zachowywać jednakowo w takich sytuacjach tzn. jeśli producent twierdzi, że taki transfer danych może uszkodzić dysk to powinno to w taki sam sposób dotyczyć innych producentów.

Za wszelkie rady/porady z góry dzięki!

#2 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 22 marca 2011 - 11:05

No przecież instalujesz OSX na SSD, podpinasz stary dysk po USB czy czym tam, włączasz Asystenta Migracji, wszystko robi się samo.

#3 newkind

newkind
  • 74 postów

Napisano 22 marca 2011 - 11:16

Powiem szczerze, że nie ufam Asystentowi Migracji, mam skonfigurowaną całą masę rzeczy i tak na prawdę najlepszym rozwiązaniem dla mnie by było sklonowanie dysku, niż bawienie się w migrację. Nie wiem jak asystent migracji radzi sobie z konfiguracjami wszelkiego rodzaju softu typu Apache Ant etc. Poza tym przy takiej migracji potrzebowałbym konwertera SATA do USB albo SATA do FireWire prawda ?

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 marca 2011 - 11:23

I masz rację że nie ufasz, klon to jest klon, albo czysty install. Migracja działa byle jak i niedokładnie, przynajmiej w moim przypadku wywaliło mi Xcode dev tools, /etc nie przywróciło, /usr/libexec/apache2 nie przywróciło, PostgreSQL nie chciał wystartować, pojawiło się pełno jakiś plików i katalogów typu "poprzednnia_instalacja". Jednym słowem opcja wprowadzająca chaos i nic więcej. A wcześniej po przywróceniu całego systemu z TM, system wystartować nawet nie chciał, a jeszcze wcześniej zrobienie obrazu dysku i jego przywrócenie spowodowało że cały system zaczął chodzić jak żółw, co dziwne bo dane powinny być poukładane idealnie po takim przywróceniu, a chodziło jakbym miał fragmentację z 90%. Więc chyba jednak w przypadku tego dziwnego systemu, najlepszym rozwiązaniem jest czysta instalacja i poprzenoszenie danych ręcznie. Odnośnie pytanie akurat o SDD to dla mnie dziwne i to bardzo że coś tam miało by się popsuć.

#5 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 22 marca 2011 - 11:24

A jak chcesz sklonować dysk bez adaptera? Z ciekawości pytam.

#6 newkind

newkind
  • 74 postów

Napisano 22 marca 2011 - 11:45

Jeżeli idzie klonowanie to raczej mam dobre z tym doświadczenia, także liczę na to, że wszystko poszło by tak jak powinno ;) Co do tego dlaczego, w ogóle poruszam kwestie teoretycznego zepsucia się dysku SSD to od razu zaznaczam, że kontaktowałem się z OCZ i Crucialem pod wpływem tego tematu na forum : Apple - Support - Discussions - Warning! Using SuperDuper to clone from ...

feuerfest : planowałem zrobić kopię za pomocą SuperDuper do obrazu i przenieść system na jeden z dysków zewnętrznych, podmienić dysk twardy w środku iMac'a na SSD, odpalić system z zewnętrznego dysku i ponownie użyć SuperDuper do odtworzenia obrazu systemu już na dysku SSD :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych