W tym tygodniu zamierzam kupić dysk SSD do mojego iMaca. Wybór zawęziłem do 2 produktów - OCZ Vertex 2 i Crucial C300. Chciałem zapytać czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z przenoszeniem danych z dysku HDD na SSD ? Czytałem na forum Apple, że klonowanie za pomocą np. SuperDuper może uszkodzić taki dysk.
Aby się upewnić co do tej teorii napisałem zarówno do OCZ jak i do Crucial i otrzymałem dwie skrajnie różne opinie. Mianowicie z OCZ przyszedł email o takiej treści :
yes that is true we do not recommend cloning because it does not match up with the file tables and will ruin your ssd. We recommend that you do a fresh install on them.
Natomiast w rozmowie z konsultantem firmy Crucial dowiedziałem się, że oferują oni przy zakupie dysku SSD tzw. conversion kit składający się z płyty z oprogramowaniem oraz przejściówki SATA - USB. Z instrukcji umieszczonej na ich stronie pomocy okazało się, że oprogramowaniem służącym do transferu jest właśnie SuperDuper oraz, że transfer powinien odbyć się w 100% prawidłowo oraz bez problemowo, a w razie czego to jest 3 letnia gwarancja, na podstawie której wymieniają dysk na nowy.
Przyznam szczerze, że się pogubiłem trochę. Na chłopski rozum SSD to rodzaj technologii, więc powinna się ona zachowywać jednakowo w takich sytuacjach tzn. jeśli producent twierdzi, że taki transfer danych może uszkodzić dysk to powinno to w taki sam sposób dotyczyć innych producentów.
Za wszelkie rady/porady z góry dzięki!