Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad 2 - premiera w Polsce

• Please log in to reply
1379 replies to this topic

#376 dzordzyk

dzordzyk
  • 31 posts

Posted 27 March 2011 - 19:14

Ano, nie rozumiem, czego w BC nie było limitu na osobę... Gdyby wprowadzili to spokojnie każdy dostałby swojego iPada

Takie regulowanie to najbardziej bzdurna rzecz na świecie. A może ktoś potrzebuje kupić iPada dla siebie, żony, dziecka, babci i dziadka. To co, wtedy każdy ma iść do sklepu i czekać w kolejce? Bez przesady kolego, takie regulacje są bez sensu.

#377 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 27 March 2011 - 19:19

to pójdzie z żoną/szwagrem/kolegą, ewentualnie kilku kolegów jakby tej żony i szwagra nie mieszać, da im kasę i mu kupią :D Chyba, że tak się nie da...

#378 mtomi

mtomi
  • 74 posts

Posted 27 March 2011 - 19:23

I przyjdzie spekulant o 5 rano w dniu premiery deficytowego towaru i wymiecie wszystkie 30 sztuk... To ma sens... Jak ktoś chce kupić więcej niech przyprowadzi rodzinę :cool:

#379 wiktor96

wiktor96
  • 420 posts

Posted 27 March 2011 - 19:31

to co za problem aby żona,dziecko,babcia i dziadek sami ustawili się w kolejce,a limity są dobre ponieważ ipadów starczy dla więcej osób,gdyby nie było limitów pełno osób powykupywałoby po ile się da ipadów i posprzedawałoby na allegro/ebayu po ogromnych kwotach.

#380 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 27 March 2011 - 19:34

Najlepiej kartki wprowadzić. Słyszałeś / słyszeliście kiedyś pojęcie "wolny rynek". Reglamentowanie towarów nigdy nie kończy się dobrze, a wolny rynek i tak zawsze wygra (choćby dzięki babci w kolejce).

#381 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 March 2011 - 19:38

Najlepiej kartki wprowadzić. Słyszałeś / słyszeliście kiedyś pojęcie "wolny rynek". Reglamentowanie towarów nigdy nie kończy się dobrze, a wolny rynek i tak zawsze wygra (choćby dzięki babci w kolejce).

Jestem ogromnym zwolennikiem wolnego rynku, jednak nie zawsze on wygrywa i jest zagrożeniem dla obywateli. Jako przykład rynek energetyczny w US i braki prądu, właśnie spowodowane wolnym rynkiem.

#382 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 27 March 2011 - 19:45

A co to ma do iPada? Zresztą akurat sytuacja w USA w ocenie wielu ekonomistów jest właśnie spowodowana mieszaniem się rządu federalnego (poprzez FERC) w rynek energii.

#383 pynieq

pynieq
  • 418 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 March 2011 - 19:46

Pomijajac kwestie slusznie/nieslusznie nasze prawo zabrania takich praktyk. Towar wystawiony na polke to juz oferta handlowa i w swietle prawa nie wolno odmowic klientowi mozliwosci zakupienia tegoz towaru. Mogby sie trafic ktos bardziej uswiadomiony w prawie handlowym i poprostu zrobic awanture.

#384 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 March 2011 - 20:07

A co to ma do iPada?
Zresztą akurat sytuacja w USA w ocenie wielu ekonomistów jest właśnie spowodowana mieszaniem się rządu federalnego (poprzez FERC) w rynek energii.

Do iPada zupełnie nic ;) odniosłem się tylko do wolnego rynku, że nie w 100% można na nim polegać.

---------- Wpis dodano o 21:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:05 ----------

Pomijajac kwestie slusznie/nieslusznie nasze prawo zabrania takich praktyk. Towar wystawiony na polke to juz oferta handlowa i w swietle prawa nie wolno odmowic klientowi mozliwosci zakupienia tegoz towaru.

Mogby sie trafic ktos bardziej uswiadomiony w prawie handlowym i poprostu zrobic awanture.

A jak to się ma do promocji? Tzn często jest podane ile maksymalnie sztuk można kupić.

#385 pynieq

pynieq
  • 418 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 March 2011 - 20:25

A jak to się ma do promocji? Tzn często jest podane ile maksymalnie sztuk można kupić.

Zalezy jak sformulowana jest sama promocja. Zazwyczaj to taka sama oferta handlowa tylko przeceniona. W wiekszosc przypadkow to klient nie ma pojecia ze sprzedawca nie ma prawa mu odmowic mozliwosc kupna i sklepy czy markety to jawnie wykorzystuja.

Jak chcesz ograniczyc sprzedaz jakiegos towaru na osobe mozesz np dac informacje ze ceny dwoch pierwszych sztuk 100 zl a kazda kolejna 500zl i to juz jest zgodne z prawem. Dajesz tylko taka informacje kolo ceny i juz nie mozna sie do niczego przyczepic.

#386 oops2k

oops2k
  • 544 posts
  • SkądKrakow

Posted 27 March 2011 - 20:32

Sprzedawca nie chciał mi sprzedać towaru z półki sklepowej - czy popełnił wykroczenie? - Porady prawne - Legeo
Jak widać - nie wolno ograniczać :)

#387 dzordzyk

dzordzyk
  • 31 posts

Posted 27 March 2011 - 20:51

I przyjdzie spekulant o 5 rano w dniu premiery deficytowego towaru i wymiecie wszystkie 30 sztuk... To ma sens... Jak ktoś chce kupić więcej niech przyprowadzi rodzinę :cool:

Jutro pójdziesz po bułkę i Pani w sklepie Ci sprzeda jedną, po więcej każe Ci przyjść z rodziną. Widzisz w tym kretynizm? Bo ja zdecydowanie.
Takie regulowanie to największy kretynizm - jak już napisało kilku użytkowników. Nie wolno tego robić i jest to zakazane. Jeśli nie zdążyłeś kupić iPada, to kupisz go za tydzień, albo idź do innego sklepu.
Jak idziesz do piekarni i kończy się chleb, to idziesz na forum wylewać żale, że brakło w sklepie bułek? Nie, idziesz do innego sklepu, albo kupujesz co innego, albo idziesz na głodnego i zjesz dopiero obiad.

#388 ElDudi

ElDudi
  • 33 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 March 2011 - 20:58

Takie regulowanie to najbardziej bzdurna rzecz na świecie. A może ktoś potrzebuje kupić iPada dla siebie, żony, dziecka, babci i dziadka. To co, wtedy każdy ma iść do sklepu i czekać w kolejce? Bez przesady kolego, takie regulacje są bez sensu.

Starczy przywołać sytuację w Chinach, gdzie podczas premiery iPhone 4 ludzie kupowali je siatkami w sklepie i sprzedawali pod sklepem znacznie drożej... Aż pracownicy zdecydowali o zamknięciu sklepu do uregulowania sytuacji. Wolny rynek wolnym rynkiem, ale takie sytuacje i szał ludzi nie należą do zbytnio ciekawych. Zresztą, z tego, co się orientuję, to w pozostałych iSpotach wprowadzono limit osobowy. A jak masa ludzi pod spodem napisała: to trzeba przyprowadzić babcię, żonę, dziecko i dziadka. Zresztą, na cholerę komuś 5 iPadów?

#389 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 posts

Posted 27 March 2011 - 21:07

Na handel :P

#390 Mikey124

Mikey124
  • 550 posts

Posted 27 March 2011 - 21:21

No i dlatego ograniczenia maja sens. Kupują je ci, którzy chcą je kupić dla siebie.

#391 Apetyczny

Apetyczny
  • 64 posts
  • SkądWa-wa

Posted 27 March 2011 - 21:26

iPad2 leży i czeka w Saturn Janki Byłem tam dziś - iPady 1 i 2 leżą spokojnie i czekają na klientów. Bez problemów, bez kolejek i histerii.

#392 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 27 March 2011 - 21:28

to chyba nadaje się do wątku o premierze w PL :) jak byłem w saturnie w BC to też kilka sztuk było, a byłem popołudniu

#393 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 27 March 2011 - 21:31

A nie mogę sobie dzisiaj pójść do MM i zakupić iPada, jutro do drugiego MM a potem do trzeciego(oj nie chodzi o odległość ale o sam fakt) i tak nabrać ile się da? :D chociaż w Media Markcie tez sa limity?

#394 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 27 March 2011 - 21:38

w końcu dojechały. pewnie szybko się rozejdą.

#395 Edbert

Edbert
  • 165 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 March 2011 - 21:55

Fajnie, że są chociaż w Warszawie, bo we Wrocławiu stypa.

#396 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 27 March 2011 - 22:08

kiepski ispot że ich nie stać na zakupienie sobie kolejki :) powinni się uczyć od tych ze stanów, tam kupują kolejkowiczów setkami :)

#397 Kenia

Kenia
  • 5 posts

Posted 27 March 2011 - 22:17

Ipad2 Wroclaw Hej, We Wroclawiu pierwsze wersje do kupienia pojawily sie w sobote, w ispocie na Bielanach czekalismy na kuriera pojawil sie ok 13. W kolejce ok 15 osob, oczekiwanie zanim rozpakuja I wystawia wersje demo. Dostali 15 Sztuk 16 gb chyba tylko jedna byla , najwiecej 32 I 64 gb. Wziolem 32 gb czarna I niebieski sc. Maja miec dostawe we wtorek jakos. Pozdrawiam Bart

#398 dzordzyk

dzordzyk
  • 31 posts

Posted 27 March 2011 - 22:37

A jak masa ludzi pod spodem napisała: to trzeba przyprowadzić babcię, żonę, dziecko i dziadka. Zresztą, na cholerę komuś 5 iPadów?

Co Cię obchodzi, po co mi 5 iPadów? Kupuję, bo mam do tego prawo.

No i dlatego ograniczenia maja sens. Kupują je ci, którzy chcą je kupić dla siebie.

Nie mogę kupić 5 iPadów dla siebie?
Ludzie, popadacie naprawdę w paranoję. Nie ma u nas żadnego problemu - przyjechało kilkaset iPadów, co kilka dni będą kolejne. Wszystko to jest spowodowane opóźnieniami przez Japonię. To, że iPada kupisz za 2 tygodnie a nie jutro nie jest powodem do wprowadzania limitów na poszczególny sprzęt.

Na szczęście Wasze wypociny nic nie dadzą, bo limitów nie było i nie będzie (ja się przynajmniej z czymś takim nie spotkałem przy produktach Apple'a). Poza tym jest to oczywiście zakazane.

#399 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 27 March 2011 - 23:21

oczywiście, że są, gadasz jakieś bzdury... nie można Ci zabronić kupić towaru z półki, ale zrobić tak, że sprzęt jest na listę i tylko sztuka na osobę czy coś w tym stylu można nawet sklep internetowy apple daje tylko 2 sztuki na osobę a to, że to przez Japonię - kolejna bzdura

#400 dzordzyk

dzordzyk
  • 31 posts

Posted 28 March 2011 - 05:57

oczywiście, że są, gadasz jakieś bzdury...
nie można Ci zabronić kupić towaru z półki, ale zrobić tak, że sprzęt jest na listę i tylko sztuka na osobę czy coś w tym stylu można
nawet sklep internetowy apple daje tylko 2 sztuki na osobę

a to, że to przez Japonię - kolejna bzdura

No to chyba nie we Wrocławiu, bo we dwóch sklepach w których byłem, żadnych zapisów nie było, żadnych ograniczeń też.
Japonia to producent trzech ważnych elementów do iPada - naprawdę tak trudno się domyślić, że fabryki, które produkowały te podzespoły miały pewne opóźnienia?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users