Witam,
wie ktoś może jak zrobić, aby aplikacja uruchamiała się z kilkoma wpisami? Bo za każdym razem jak instaluje to nie ma żadnych danych.
Dzięki.

CoreData
Rozpoczęty przez
murdok
, 19 mar 2011 18:47
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 marca 2011 - 18:47
Napisano 19 marca 2011 - 19:27
Zrób bazę (wpisy) i odszukaj plik SQLite ze swojego symulatora. Potem zrób procedurę, która sprawdza czy jest już baza, jak nit to skopiuje tą Twoją gotową w miejsce standardowe.
Np. tak (przykład z sieci przerobiony do mojego projektu):
Np. tak (przykład z sieci przerobiony do mojego projektu):
- (NSPersistentStoreCoordinator *)persistentStoreCoordinator { if (persistentStoreCoordinator != nil) { return persistentStoreCoordinator; } NSString *storePath = [[self applicationDocumentsDirectory] stringByAppendingPathComponent:@"EPP.sqlite"]; NSFileManager *fileManager = [NSFileManager defaultManager]; // If the expected store doesn't exist, copy the default store. if (![fileManager fileExistsAtPath:storePath]) { NSString *defaultStorePath = [[NSBundle mainBundle] pathForResource:@"EPP" ofType:@"sqlite"]; if (defaultStorePath) { [fileManager copyItemAtPath:defaultStorePath toPath:storePath error:NULL]; } } NSURL *storeUrl = [NSURL fileURLWithPath: [[self applicationDocumentsDirectory] stringByAppendingPathComponent: @"EPP.sqlite"]]; NSError *error = nil; persistentStoreCoordinator = [[NSPersistentStoreCoordinator alloc] initWithManagedObjectModel:[self managedObjectModel]]; if (![persistentStoreCoordinator addPersistentStoreWithType:NSSQLiteStoreType configuration:nil URL:storeUrl options:nil error:&error]) { NSLog(@"Unresolved error %@, %@", error, [error userInfo]); abort(); } return persistentStoreCoordinator; }
Napisano 20 marca 2011 - 21:39
Dzięki, ale nie zupełnie rozumiem. Wybacz, ale pierwszy raz korzystam z CoreData
Jak mam odszukać plik SQLite?
A jeszcze takie pytanie, nie można zwyczajnie usuwać wpisy a późnij dodawać np. w didFinishLaunching?

Napisano 21 marca 2011 - 15:11
Ad 1. W sowim Maczku na którym kodujesz i symulator odpalasz: ~/library/Application Support/iPhone Simulator/ i tu musisz odszukać swoją aplikację i jej teczkę Documents tam znajdziesz plik xxx.sglite. Możesz go nawet edytować (rozsądnie) lub podglądać czymś do edycji baz SQLite (ja używam darmowego SQLite Database Browser.
W moim programie w symulatorze przygotowuję sobie dane jakie chcę mieć w defaultowej bazie i ją potem używam. Może można bardziej elegancko ale tak jest skutecznie.
Ad 2. Można, też tak robiłem - ale to przedłuża czas odpalenia aplikacji i zależnie od danych często i objętość programu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych