Moja ulubiona ostatnio - Laphroaig (Laphroaig - the maker of the World's favourite Islay single malt scotch whisky.). Polecam.

Whisky- dyskusja dla koneserów.
Rozpoczęty przez
renqien
, 19 mar 2011 17:29
32 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 marca 2011 - 03:29
Napisano 20 marca 2011 - 20:45
Ja piję blendy w knajpach czasami, biorąc on the rocks - konkretniej, na jednym rock ;-) Wystrzegam się Jasiów. Dżek mi wchodzi, Jameson też w porządku, chociaż najczęściej wybieram niskobudżetowy produkt masowy, który - o dziwo - fajnie mi wchodzi i smakuje: Grant's. Coli nie dolewam, bo to zbrodnia, ale do blendów kostka lodu nie stanowi dla mnie problemu i powodu do wstydu ;-)
Nie pijam whisky w celu aśnaebaem - do tego to rzeczywiście tequila, którą średnio lubię. Ja się zwykle w ogóle rzadko 'naebałem' - siedzę po kilka godzin w knajpie, sącze piwa z litrowych kufli (3-4 takie na wieczór). Jeśli jest jakiś 'bonus' w postaci wódek/drinków, to jestem wracając lekko zawiany, ale ze względu na zaprawę (
) i tuszę mogę raczej wypić dużo bez problemu.
Whisky biorę też 'przy piwku' - nie to, żebym 'zapijał', w życiu. Po prostu przy którymś kufelku zamawiam szklaneczkę myszówy i sobie sączę, a piwo stoi obok (litrowe kufle schodzą powoli i tak).
Z singli lubię Ardberga i Glenfiddicha, ale nie jestem jakimś znawcą i ze względu na słabą dostępność takich trunków w miejscach, w których bywam znam po prostu mało gatunków. W domu praktycznie nie piję - matka zwykle kupuje mi Ballantinesa albo Dżeka, kiedy dwa-trzy razy w roku jadę do domu, to stoi sobie taka dyżurna butelka i raz na ruski rok wypiję szklaneczkę. Ogólnie jestem kumpel piwa i to właśnie ten trunek pijam na smutno do komputera wieczorami ;-)

Napisano 21 marca 2011 - 11:52
Whisky tylko single malt i szkocka. Tylko z odrobina wody ze wzgorz.
W zaleznosci od nastroju wybieram albo lekkie, owocowe albo mocne, z nuta dymu. W efekcie trzymam w domu i taka i taka.
Prawdziwa rozkosz to niefiltrowana (without chill-filtration) z najmniejszej szkockiej destylarni Edradour. Edradour
Ale to taka whisky, ktora sie chowa gdy przychodzi rodzina w gosci (jak zartowali w destylarni) ;-) Raz, ze droga, dwa trudno dostac.
Generalnie prawdziwa whisky powinna byc niefiltrowana - zawiera wtedy olejki eteryczne, ktore daja jej jedwabisty posmak na jezyku.
Ale amerykanie swoim durnym pomyslem na picie whisky z lodem doprowadzili do tego, ze teraz wiekszosc whisky jest filtrowana.
W zaleznosci od nastroju wybieram albo lekkie, owocowe albo mocne, z nuta dymu. W efekcie trzymam w domu i taka i taka.
Prawdziwa rozkosz to niefiltrowana (without chill-filtration) z najmniejszej szkockiej destylarni Edradour. Edradour
Ale to taka whisky, ktora sie chowa gdy przychodzi rodzina w gosci (jak zartowali w destylarni) ;-) Raz, ze droga, dwa trudno dostac.
Generalnie prawdziwa whisky powinna byc niefiltrowana - zawiera wtedy olejki eteryczne, ktore daja jej jedwabisty posmak na jezyku.
Ale amerykanie swoim durnym pomyslem na picie whisky z lodem doprowadzili do tego, ze teraz wiekszosc whisky jest filtrowana.
Napisano 21 marca 2011 - 12:35
A ja wbrew wszystkim znawcom whisky tudzież whiskey pijam ten trunek z colą i trzema kostkami lodu :- ) Zazwyczaj Jack Daniel's, czasami jakiś burbon w postaci Jim Beama (różne kolory), Grants, Johnnie Walker (najlepiej czarny) a ostatnio posmakował mi Famous Groose.
Napisano 21 marca 2011 - 13:33
Z tym piciem zwykłej szkockiej z colą jest tak, że jest to taki zwykły drink bez zobowiązań i aspiracji do wyrafinowania. Po prostu sposób na wzbogacenie smaku coli, podobnie jak picie jej z odrobiną likieru wiśniowego. Trudno delektować się colą, więc i z whisky też nikt delektować się nie będzie.
U mnie podobnie jest z piwem. Dobre piwo umarło wiele lat temu i teraz żeby napić się go w strawnej formie lubię sobie dolać troszkę zwykłej szkockiej. Wystarczy czerwony Jasio, bo nie oczekuję fajerwerków smaku. Ot taka mieszanka, jak wszyscy piją piwo to ja też, tylko lekko tunningowane.
Napisano 21 marca 2011 - 13:48
Kiedys odrzucalo mnie od whisky czy od whiskey (kiedys nawet nie wiedzialem o roznicy). Najchetniej mieszalbym to ze wszystkim co bylo pod reka.
Az nie sprobowalem tego trunku "u zrodla" gdzie w trakcie jego produkcji polowe wypijaja aniolowie ;-) i sie zakochalem.
Napisano 21 marca 2011 - 14:12
z moich ulubionych: golden horse chichibu, karuizawa 1971, highland park 18
Napisano 24 marca 2011 - 09:32
Strasznie lubię ale niestety się nie znam (nie mam czasu na poszerzanie wiedzy). Ale jak ktoś kto się zna częstuje, to jestem w 7 niebie mogąc próbować coraz to nowych odsłon tego trunku
Najczęściej jeśli sam kupuję, to jest to sprawdzony Jim Beam - piję na kostce - dwóch - lodu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych