Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sprowadzanie iPada samolotem z USA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 krisswoj

krisswoj
  • 61 postów

Napisano 17 marca 2011 - 11:54

Mam znajomego w stanach, co będzie nie długo wracał do Polski i chciałbym aby mi przewiózł dwa iPady. I mam pytanie, jak je należy bezpiecznie spakować aby nie było żadnych kłopotów/kontroli. Należy je wsadzić do bagażu głównego czy podręcznego? Bym prosił ewentualnie o jakieś linki do zaczętych tematów, bo nie mogę nic znaleźć.

#2 BrinX

BrinX
  • 319 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marca 2011 - 12:07

Bagaż podręczny, najlepiej rozpakowane. Pudełka w nadanym lub nadać poczta. Osobiście osoba z 2 iPadami będzie podejrzana. Chyba, że jednego zapakować na prezent.

#3 krisswoj

krisswoj
  • 61 postów

Napisano 17 marca 2011 - 12:12

A nie można owinąć ciuchami i wsadzić do głównego?

---------- Wpis dodano o 12:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:09 ----------

Zależy mi na tym aby w folii były

#4 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 17 marca 2011 - 12:37

Jakby był jeden iPad to nie byłoby żadnego problemu,ale jak są dwa...kiepsko:/... No dobra myślmy dalej,niech kupi jakąś folię prezentową jednego owinie,a drugiego nie. Jak będą się sapać o drugiego to on wytłumaczy jeden dla mnie drugi dla znajomego i basta.

#5 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 17 marca 2011 - 13:14

A nie można owinąć ciuchami i wsadzić do głównego?

---------- Wpis dodano o 12:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:09 ----------

Zależy mi na tym aby w folii były

Nie wsadzaj do głownego ... chyba ze nie chcesz ich miec :)
Rozpakuj i do podrecznego - nie czepiaja sie nigdy, w razie pytań mowisz ze jeden to twoj a drugi to developerski (do pisania softu).

#6 BrinX

BrinX
  • 319 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marca 2011 - 13:22

mowisz ze jeden to twoj a drugi to developerski (do pisania softu).

Dobre..... ja w sumie tak zawsze z laptopem robie - ale fakt ze jeden jest zawsze firmowy ;]

#7 krisswoj

krisswoj
  • 61 postów

Napisano 17 marca 2011 - 13:57

Jakby był jeden iPad to nie byłoby żadnego problemu,ale jak są dwa...kiepsko:/...
No dobra myślmy dalej,niech kupi jakąś folię prezentową jednego owinie,a drugiego nie.
Jak będą się sapać o drugiego to on wytłumaczy jeden dla mnie drugi dla znajomego i basta.

Ale również taki patent się tyczy zapakowanego iPada? Bo mi zależy żeby w folii one były

#8 BrinX

BrinX
  • 319 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marca 2011 - 14:03

Jak chcesz sprzedawać to licz się , ze na granicy mogą się przyczepić nie ma reguły. jedno czego nie rób to wkładanie jakiejkolwiek elektroniki do bagażu nadawanego. Ten bagaż często prześwietlają przed wyrzuceniem na taśmę. Zaś podrecznego nie wiec jak w tamtym nie ma nic podejzanego to powinno byc ok.

#9 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 17 marca 2011 - 14:28

Lot bezpośrednio, czy via jakiś zachodni hub? Bo jak druga opcja to w ogóle się nie przejmuj, celnikom nawet ruszyć się nie chce jak ląduje "Frankfurt"

#10 krisswoj

krisswoj
  • 61 postów

Napisano 17 marca 2011 - 15:29

Dobra, a jeżeli się nie uda? To na jakie koszty bym musiał liczyć? Bo ogólnie chce jeden dla siebie, a jeden, no na allegro :P

#11 BrinX

BrinX
  • 319 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marca 2011 - 15:36

Cło + Vat + Kara ;] Na allegro, nie wiem czy jest sens jak wchodzi w przyszły piątek do Polski.

#12 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marca 2011 - 15:46

Jeśli już to tylko VAT, bez cła.

#13 krisswoj

krisswoj
  • 61 postów

Napisano 17 marca 2011 - 16:37

kara?
Niby za co?

---------- Wpis dodano o 16:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:36 ----------

Niby wchodzi, ale Polska marża od nowości i "fajności" jest dość duża

#14 BrinX

BrinX
  • 319 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marca 2011 - 16:42

Kara z a niezadeklarowanie rzeczy które wwozisz na teren EU/Polski a są poza limitem.

#15 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 17 marca 2011 - 23:22

Co Wy z tym bagażem głównym ? Przewoziłem tak dużego iMaca (sam komputer, używany), nawet walizka byla z etykietą "nadwaga" i nie było problemów.

#16 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 marca 2011 - 00:42

jak odpakowane to przewieziesz wszystko, nie ważne czy w głównym czy nie, wystarczy, że "użytkowałeś to już do własnych celów", na prezent może przejść zapakowany wiózł bym tylko w podręcznym

#17 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 19 marca 2011 - 22:49

Witam, na Okeciu nikt niczego nie sprawdza, przewiozlem 4 szt, 3 w glownym i 1 w podrecznym i ... wszystko OK. Kolego BrinX o jakim limicie mowisz ? - 2 szt to nie jest ilosc handlowa :) A tak z ciekawosci, kto chce sprowadzac sprzet z US jezeli u nas bedzie za pare dni ? Pozdrawiam

#18 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 marca 2011 - 00:59

ten kto chce za ipada z akcesoriami zapłacić mniej niż za gołego ipada u nas :)

#19 sienek

sienek
  • 139 postów

Napisano 04 kwietnia 2011 - 13:20

na stronie apple pisze ze ipad2 32gb + 3g kosztuje 729usd z tymze w sieci verizon lub at&t. czy to znaczy ze one maja simlocki?! czy trzeba poprostu wziasc wraz z jakims abonamentem? i ile w takim wypadku kosztuje taki ipad poza siecia

#20 SLaweck

SLaweck
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 kwietnia 2011 - 13:38

Było już na forum wielokrotnie. To jest opis dla średnio inteligentnego Amerykanina, Verizon = CDMA, AT&T = 3G/HSPA, nie ma simlocków. Pozdrawiam

#21 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 kwietnia 2011 - 18:52

abonamentów również, trochę nie ten temat i opcja szukaj się kłania

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych