Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak przenieść dane z uszkodzonego MacBooka na nowego MacBooka?

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 iKerner

iKerner
  • 27 posts

Posted 17 March 2011 - 01:56

Szanowni Forumowicze! Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc. Przeszukałem forum, ale nie znalazłem analogicznej sytuacji do mojej. Jeśli coś przeoczyłem, to bardzo przepraszam, ale korzystam z Internetu przez iPhone'a. Wczoraj uszkodziłem swojego MacBooka 13,3" Alu (2.0GHz i dysk 160GB) z lipca 2008 z OS X 10.5.6. Niestety komputer przestał się włączać, w związku z tym nie mam dostępu do swoich danych. Jutro kupię MacBooka Pro 13,3" 2,4GHz z dyskiem 250GB. Jednakże zależy mi na przeniesieniu danych ze starego Maca, przede wszystkim zdjęcia, dokumenty, muzyka, itunes (ustawienia iPhone'a), Mail, iWeb, ustawienia przeglądarek i kilkanaście innych programów. Następnie chciałbym sformatować dysk. Proszę o porady co i jak mogę zrobić, co będzie najbezpieczniejsze. Aktualnie mam dwa pomysły: 1) Pożyczę od kogoś znajomego takiego Maca, jak miałem, zamienię dysk tej osoby na własny i przeniosę dane. Czy to będzie bezpieczne? Jeżeli byłoby to możliwe, to jak wówczas przenieść dane na nowego Maca i potem sformatować dysk? 2) Zakupię przejściówkę, dzięki której podłącze dysk do nowego Maca przez USB. Czy to będzie możliwe? Jak w tej sytuacji przenieść interesujące mnie dane i następnie sformatować dysk? Proszę o radę w kwestii tego, które z rozwiązań jest lepsze? Jak mam postępować? Na co uważać? Może ktoś zna jakąś alternatywę? Jeżeli moje pytania dotyczą jakiś banałów, to bardzo przepraszam, ale nigdy tego nie robiłem i nie chciałbym popełnić jakiegoś nieodwracalnego błędu, dlatego zależy mi na poradach osób bardziej doświadczonych. Z góry dziękuję za pomoc. Z poważaniem, iKerner.

#2 Pablowej

Pablowej
  • 531 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 March 2011 - 07:01

Jakiś czas temu miałem podobny problem po zakupie nowego Maca. Wybrałem ten drugi przez Ciebie podawany sposób. Wyciągnąłem stary dysk, podłączyłem go do zewnętrznej kieszeni USB i za pomocą Asystenta Migracji skopiowałem wszystko na nowy komp.

#3 iKerner

iKerner
  • 27 posts

Posted 17 March 2011 - 08:37

Dziękuję Ci za odpowiedź. Czy przy tym sposobie zachowały się wszystkie ustawienia programów po przeniesienie? Jak w tej sytuacji wygląda kwestia sformatowania dysku?

#4 imbackingame

imbackingame
  • 640 posts

Posted 17 March 2011 - 10:14

Możesz po prostu sklonować dysk używając carbon copy cloner - Carbon Copy Cloner - Home
Ja sklonowałem dysk maca mini i wgrałem do macbooka pro i działa wszystko idealnie.

#5 iKerner

iKerner
  • 27 posts

Posted 17 March 2011 - 10:22

Rozumiem, że z technicznego punktu widzenia najpierw powinienem podłączyć dysk przejściówką do USB? Czy jeżeli skorzystam z sugerowanego programu, to skopiują się tylko programy i foldery, czy również cały system?

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 17 March 2011 - 12:55

Target Disk Mode.

#7 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 17 March 2011 - 16:03

W CCC klonujesz dysk.
Ergo - wszystko,system, dane, programy....
W Target Mode (po FW) wciągasz ustawienia, programy, dane do świeżego sytemu.
IMHO - wole nowy system + asystent migracji, lub import podczas instalacji, niż klonowanie.

#8 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 17 March 2011 - 16:17

O, super. Może dzisiaj mi się uda przekopiować śmieci na nowy dysk i wrzucić go do macbook'a. 250gb w PRO sprzęcie to porażka.

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 17 March 2011 - 21:40

/dev/disk0s2 233Gi 24Gi 208Gi 11% / E tam ;-)

#10 iKerner

iKerner
  • 27 posts

Posted 09 April 2011 - 15:27

Dziękuję wszystkim za pomoc. Już jakiś czas temu udało mi się rozwiązać mój problem. Dla osób, którym przytrafi się coś podobnego, opiszę w jaki sposób sobie z tym poradziłem.

Początkowo zakupiłem na Allegro przejściówkę z adapterem z SATA 2,5" na USB (koszt - 30 zł z odbiorem osobistym w Warszawie). Zasilacz uruchamiał dysk, ale niestety Macbook go nie wykrywał. W związku z tym postanowiłem zwrócić wadliwe urządzenie, które gdyby nawet zadziałało to prawdopodobnie już nigdy nie byłoby mi potrzebne i znalazłem na Allegro kieszeń na dysk SATA 2,5" podłączaną przez USB (koszt - 35zł z odbiorem osobisty w Warszawie). Tym sposobem bez problemu podłączyłem dysk do nowego Maca, poprzez Asystenta Migracji zgrałem wszystkie dane, a następnie sformatowałem dysk poprzez Wymaż w Narzędziach dyskowych. Natomiast zakupiona kieszeń ze względu, że jest ładna i użyteczna, to z pewnością przyda mi się w przyszłości.[COLOR="Silver"]

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users