Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple TV 2G, czy warto?

• Please log in to reply
53 replies to this topic

#1 Angel_of_Death

Angel_of_Death
  • 96 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2011 - 12:22

Witam! Od kilku dni strasznie się "napaliłem" na Apple TV 2G. Niemniej jednak przed jego zakupem powstrzymała mnie negatywna opinia kolegi, który jest wielkim fanem Apple [jego biurko wygląda jak mały "ołtarzyk" - iPhone, iPad, MBP i Apple Cinema Display :P ] , więc chyba musi coś być na rzeczy. Sprzęt miał by z założenia służyć do streamowania głównie video z dysku Maczka. W związku z powyższym XBMC będzie niezbędne. Słyszałem natomiast, że Apple TV nie radzi sobie najlepiej divixami... Ideałem oczywiście było by rozwiązać to bez kabli, przez WiFi. Tak by to mniej więcej wyglądało: filmy z dysku MacBooka [jeden z pierwszych wypustów Black] przez WiFi [port LAN padł :( ] do routera Linksys WRT120N no i do Apple TV. Aktualnie korzystam z rozwiązania PS3 Media Server na Maczku + PS3 podpietę do TV, ale szczerze mówiąc nie spisuje się to najlepiej... :( PS3 Media Server tworzy coś w rodzaju DLNa Server do tego chyba jeszcze w locie konwertuje divixy + napisy do mp4 przez co całość dostaje "czkawki" do tego stopnia, że nie da się oglądać :( Czy ktoś z szanownych użytkowników korzystał wcześniej z takiego rozwiązania i ma obiektywne porównanie? Wiem, że napewno znajdzie się wiele tańszych rozwiązań, ale mi zależy na prostocie i wygodzie, nie chce nic kopiować na dyski sieciowe, nic konwertować przerabiać itp. Chce wrócić odpalić Maczka pobrać film, usiąść wygodnie na kanapie odpalić Apple TV i oglądać :) Zatem fundamentalne pytanie brzmi: "Czy Apple TV 2G z XBMC się do tego nadaje?" Pozdrawiam i z góry dziękuje za obiektywne opinię - AoD!

#2 JARIK

JARIK
  • 323 posts

Posted 15 March 2011 - 12:32

Nie wiem jak działa ATV po hackowaniu i zainstalowaniu XBMC. Ale można sobie poradzić bez jailbreaka w taki sposób, że film w formacie DiVX odpla się w Napi Projekt (już z automatycznie wyszukanymi napisami) a potem eksportuje do formatu mp4. Trwa to ok 12-15 minut na film. A taki już można odtworzyć w ATV 2 bez problemu

#3 highpc

highpc
  • 15 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2011 - 12:52

Polecam WD TV Live, mały, prosty w obsłudze i nie trzeba żadnych JB robić, a z programikiem Playback (na macu) widzi biblioteki iphoto, aperture, itunes) + filmy po smb lub też przez playback - tylko napisów wtedy oddzielnych nie widzi (EyeConnect z EyeTV też działa ok)

#4 BrinX

BrinX
  • 319 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2011 - 13:15

kompendium wiedzy w tym temacie - XBMC for iOS Specific Support - XBMC Community Forum

#5 Angel_of_Death

Angel_of_Death
  • 96 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2011 - 14:00

No wlasnie sek w tym, ze zależy mi na tym by nie bylo konieczności konwertowania i zależy mi na tym zeby bylo mozna odtwarzać zewnętrzne napisy txt/srt to juz bez znaczenia. Bardziej od "suchej" teorii zależało mi na relacji użytkowników jak to wszystko sprawuje sie w "praniu" :) I czy według was Apple TV na sens jezeli obecnie korzystam z PS3 Media Server? Brinx mam rozumieć ze nie jestes zainteresowany zamiana? :) Sporym ograniczeniem w moim przypadku wydaje sie WiFi w Macu w standardzie b/g 54 Mb/s, router rownież 54 Mb/s wiec lipa z deczka... :( Divixy z napisami powinny latać, 720p w mkv rownież chyba... Tylko chodzi mi o to czy XBMC sie nie dlawi od divixow z zewnętrznymi napisami

#6 canion

canion
  • 59 posts

Posted 15 March 2011 - 14:11

tez podchodziłem do tematu appleTV2g. ale po przeczytaniu całej tórczości z alternatywnym softem i problemami z tego wynikającymi raczej bedę uderzał w kierunku Xtreamer PL - odtwarzacz iXtreamer

niestety w Pl warunkach apple tv sporo traci ze swej prostoty która miała być atutem tego rozwiazania

#7 BrinX

BrinX
  • 319 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2011 - 14:18

Tu jest video i pokazowka po sieci - YouTube - Jailbroken Apple TV 2 playing divx

Co do zamiany hmmmmmm........ wyślij mi fotki na priv. Jak najdokładniejsze, w razie gdybyś naprawił przycisk wibracji to mogę dorzucić adaptery Ethernet - zestaw tak by net poszedł z gniazdka elektrycznego i wówczas nie martwisz się o streaming do apple tv.

Ja osobiście przerabiałem już rożne odtwarzacze sieciowe od PCH A-100 | PCH C-200 | Xtreamer'a oraz ATV 2G [ jeszcze wtedy bez xbmc ] i zauważyłem jedno, ze żaden nie spełniał moich oczekiwań w 100% dlatego zrobiłem HTPC które spełnia wszystkie oczekiwania ale za to więcej kosztowało i tu tez kwestia po co komu co i za ile. Apple Tv z XBMC jest kuszące, estetyczne itp. ja osobiście mam już HTPC wiec Apple Tv jest mi zbędne ale jako tania i alternatywna maszynka do mediów może być użyteczna.

Co do Polskich warunków to można nabyć vpn za 5$/miesiąc i mieć wszystko jak w Amerykańskich realiach :) A jak polecać odtwarzacz budżetowy ale fajny to http://www.xtreamer.net/Ultra/ tyle, ze nadal nie ma AirPlay i znaczka Apple. A możliwe,ze niedługo do Apple Tv zagoszczą gry/aplikacje.

#8 Angel_of_Death

Angel_of_Death
  • 96 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2011 - 15:03

W temacie do którego wysłałem Ci link jest odnośnik do galerii Picassa gdzie znajdziesz zdjęcia w wysokiej rozdzielczości :) Adaptery chyba na niewiele się zdadzą bo port LAN w moim Maczku jest "martwy" :(

canion dzięki, ale proponowany przez Ciebie Xtreamer jest 2,5 raza droższy :P

#9 JARIK

JARIK
  • 323 posts

Posted 16 March 2011 - 13:31

No wlasnie sek w tym, ze zależy mi na tym by nie bylo konieczności konwertowania i zależy mi na tym zeby bylo mozna odtwarzać zewnętrzne napisy txt/srt to juz bez znaczenia. Bardziej od "suchej" teorii zależało mi na relacji użytkowników jak to wszystko sprawuje sie w "praniu" :)

Bez konwertowania trzeba zrobić JB, a nie każdy to chce zrobić. Poza tym, czy 12-15 minut coś zmieni? A masz format do odtwarzania na ATV, iPadzie, iPhonie czy iPodzie. Wszystko chodzi jak złoto, łącznie z synchronizacją napisów

#10 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 16 March 2011 - 13:48

Ja sobie kupiłem Popcorn Hour A-210 (Nie kupować A-200 przypadkiem!) + HDD 2TB. Wszytko śmiga, muzyka, filmy, małe to, nawet ładne, są fajne aplikacje - jedna współpracuje z AirPlay (w fazie rozwoju) i streamuje YouTube z iPhone/iPad zamiast oglądać subskrypcje na kompie. Puscić muzykę mogę przez iPhone przez iface www. Jak ktoś chce więcej, to w wersji C-200 jest prosty ekranik i można wsadzić napęd Blu-Ray i dwa HDD. Jedyne niedogodności to to, że czasem potrafi się zaciąć, przywiesić. Ale dość rzadko raczej, nie jest to częsty problem. Też rozważałem Apple TV 2 i zdecydowanie wolę to, czyta napisy w srt (konwertery w necie się znajdą), da się zmieniać ścieżki dźwiękowe, nie muszę używać XBMC - kiedyś próbowałem na PC ale szczerze tego nie cierpię, same z tym problemy były. To tyle, jakby autor miał jakieś pytanie, zapraszam :-P

#11 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 16 March 2011 - 14:39

Był juz taki watek na MyA. Nie bede sie powtarzał we wszystkim, napisze tylko jedno...skoro ma to byc domowy/salonowy odtwarzacz plików to ATV to najgorsza propozycja z mozliwych. Moge przytoczyc wiele powodów, wspomne tylko kilka: - brak 1080p / jak ktos mi napisze, ze pliki 720p nie róznia sie od 1080p, to nazwe go publicznie slepcem albo ignorantem/. - brak wsparcia MKV / o wyzszosci MKV nad MPEG 4 m4a nawet nie ma co pisac, wystarczy wejsc na tabele mozliwosci na Wiki./ - koniecznosc ciaglego uzywania komputera w sieci, ktory magazynuje pliki / czyli cisza ATV i tak zagłuszona zostaje przez wiecznie pracujacy komp, a jesli ktos wspomni o lapie, to smiech na sali. Ile zmiesci sie filmów na dysku 320GB lub nawet 500GB, gdzie w jakosci Full High Definition VBR 35Mb/s pliki maja rozmiar siegajacy 20GB i wiecej. - BRAK dzwieku TrueHD 7.1 lub DTS-HD 7.1 nieskompresowana jakości dzwieku na poziomie 640kbps. To tyle, jesli ktos uzywa dobrej klasy ampa wielokanałowego do dzwieku kinowego, podłacza to wszystko do wielkoformatowego LedTV lub LCDTV o przekątnej wiekszej niz 40" , to ATV jest zabawką. Przerobilem kilkanascie odtwarzaczy sieciowych. Podpinam sie pod narkomana...TYLKO Popcorn lub jak w moim przypadku DUNE HDI HD /BluRay,4TB HDD,w przyszlosci SAT/DVB-T/. Pozdrawiam. p.s. Cena ATV jest niska wiec nie ma co oczekiwac cudów na kiju. Dobrej klasy sieciowePlayery to 1.2K wzwyz. Cos za cos.

#12 Angel_of_Death

Angel_of_Death
  • 96 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 March 2011 - 14:53

Jailbreak akurat nie jest dla mnie żadnym problemem, wszystkie urządzenia czy to iPhone, czy telefon z Androidem pierwsze co robie to wgrywam nieoficjalne oprogramowanie :) Więc AppleTV 2G napewno zostanie poddane procesowi JB i napewno będzie używany XBMC czy inny program służący do odtworzenia formatów innych niż tylko te wspierane przez Apple. Chodzi o prostotę, brak konieczności konwertowania i możliwości odtworzenia materiały video + zewnętrzne napisy. Dzisiaj testowałem PS3 Media Server z plikiem mkv w 720p bez napisów zewnętrznych film odtwarzany był bez żadnego "dławienia" więc sieć powinna dać radę. Problemem wydaję się być fakt, iż PS3 Media Server "wtapia" napisy w locie w film i to powoduje problemy z płynnym odtwarzaniem. Na 1080p mi nie zależy na super hiper audiofilskim odtwarzaniu przestrzennym również. Odtwarzane będą w 95% divixy + srt, od czasu do czasu coś w 720p najpewniej mkv. Jeżeli będę chciał coś w Full HD to obejrzę to na BR w PS3.

#13 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 16 March 2011 - 15:02

audiofilski to chyba nie dzwiek kinowy.Powiedzmy na wysokim poziomie :) w 7.1. W takim razie jak wystarczy Ci namiastka prawdziwego kina, to ATV jest dla Ciebie. to, ze cos jest HD , nie oznacza, ze jest HD. dla 720p przyjmuje sie bitrate na poziomie 12Mb/s i wyzszym. Pliki jakie czasem "widze", to smiech na sali...pisze HD a to 6Mbps...DVD ma VBR na poziomie 7-8Mbps. Dla mnie dyskwalifikacja ATV ze wzgledu na ciagly dostep do komputera, musialbym miec właczony Mac Pro,przy tym rzecz jasna ACD 27" . A tak, wchodze do salonu, jeden pilot i wieczorem moge poogladac film. Pozdro

#14 Angel_of_Death

Angel_of_Death
  • 96 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 March 2011 - 15:13

Dla mnie akurat to nie jest problem bo maczek i tak zipie cały dzień :) W każdym bądź razie dziękuje za informacje i zainteresowanie tematem> Zawsze miło poczytać opinie kogoś kto ma na tym polu doświadczenie :)

#15 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 March 2011 - 00:53

Dodam kilka swoich obserwacji. Osobiście używam iOmega ScreenPlay Director HD- odtwarza większość formatów, łącznie z mkv. Z Maca można przegrać na niego pliki po sieci lub po USB, albo za pośrednictwem pendrive itp. Obsługuje rozdzielczość do 1080p. Nie pamiętam jaki dokładnie bitrate obsługuje. Osobiście obecnie używam też PS3 i PS3 Media Server. Bez problemu obsługuje napisy, ale wąskim gardłem może być połączenie po WIFI, dlatego ja używam router ze gigabit ethernet. Wtedy filmy streamowane z napisami mają średni bitrate mam na poziomie 20-30Mb/s dla 720p i MPEG2

#16 Angel_of_Death

Angel_of_Death
  • 96 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 March 2011 - 01:03

Wiem, że ethernet jest lepszy, ale niedawno kupiłem tego Linksysa WRT120N ze względu na to, że szybko potrzebowałem rozdzielenia netu po WiFi ze względu na to, że padła mi właśnie sieciówka w MacBooku :( Jak widzicie Panowie, mój Maczek nie jest najwyższych lotów. Mi mkv w 720p działa OK, problem zaczyna się w momencie gdy to tego samego filmu dodam zewnętrzne napisy SRT dopiero wtedy PS3 Media Server zaczyna się "dławić" wnioskuje więc, że wydolność sieci nie jest tu problemem lecz konieczność konwertowania "w locie" filmu przez mencoder wykorzystywany do streamowania filmu zaimplementowany w PS3 Media Server. Możliwe, że wysuwam błędne wnioski, ale jest niemal przekonany, że właśnie w tym miejscu AppleTV 2G zastąpi w/w program bez problemu ponieważ będzie odtwarzaczem, a dysk Maka tylko "źródłem" video :) Jeżeli się mylę proszę wyprowadźcie mnie z błędu :)

#17 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 21 March 2011 - 14:00

Jak wygląda współpraca pomiędzy nowym Apple TV a telewizorami Full HD? Kaleczy obraz czy całkiem ok to wychodzi?

#18 Angel_of_Death

Angel_of_Death
  • 96 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 March 2011 - 14:27

Nie spisze się, filmy w 1080p odtworzy, ale i tak przeskaluje Ci do 720p, więc jeżeli zależy Ci na Full HD to się nie spisze.

#19 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 March 2011 - 14:58

Wiecie, ze nie widze roznicy pomiedzy 720p a 1080p? No ale ja polowe swojej biblioteki i tak na iphonie obejzalem ;] Tak wiem ArassB - jestem slepcem albo ignorantem - no ale moze moje TV (full HD) nie daje mi odczuc roznicy. Inna sprawa ze do niego mam po hdmi podpietego mini. Moze mini nie wypuszcza?

#20 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 21 March 2011 - 15:13

a obraz klatkuje? czy appleTV działa całkiem dobrze?

#21 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 21 March 2011 - 15:50

Nie spisze się, filmy w 1080p odtworzy, ale i tak przeskaluje Ci do 720p, więc jeżeli zależy Ci na Full HD to się nie spisze.

To znaczy bardziej mi chodzi o to jak ten telewizor Full HD potraktuje obraz 720p, czy tak jak z monitorami komputerowymi praca w rozdzielczości "non-native" powoduje rozmyty obraz?

Może inaczej, gdybym miał telewizory HD Ready i Full HD obok siebie, i na każdym puścił przez Apple TV ten sam program w applowskim HD (czyli 720p), to obraz byłby podobny? Czy na HD Ready byłby dobry a na Full HD kicha?

#22 suprnowa

suprnowa
  • 664 posts
  • SkądRadom/Norway

Posted 21 March 2011 - 17:46

Obraz na pewno nie będzie rozmyty,telewizor jest przygotowany do obsługi każdej rozdzielczości.I to że ma napisane 1080p nie znaczy że nawet sygnał 720p będzie źle wyświetlany.

#23 damos

damos
  • 92 posts
  • SkądMysłowice/ Tunbridge Wells UK

Posted 21 March 2011 - 19:01

Osobiście używam apple tv 2g podpięte do tv HD ready 26', sieć wifi TimeCapsule ... zrobiony JB oraz wgrany XBMC. divxy z napisami śmigają bez problemu... mkv na sofcie 4.3 (najnowszy) niestety nie działają (czekam na poprawkę) wcześniej na sofcie 4.2.1 działały... Do autora tematu jeżeli potrzebujesz więcej informacji pisz na priva.... pozdr.

#24 martig

martig
  • 419 posts

Posted 21 March 2011 - 19:20

Jak na razie nie trafiłem na plik 720p który by mi przycinał. Za to dziś 1080p cięło się co jakiś czas przy szybszym ruchu.

#25 damos

damos
  • 92 posts
  • SkądMysłowice/ Tunbridge Wells UK

Posted 21 March 2011 - 21:11

Jak na razie nie trafiłem na plik 720p który by mi przycinał. Za to dziś 1080p cięło się co jakiś czas przy szybszym ruchu.

Jakie masz ios? 4.3 czy 4.2.1? I ktora wersje xbmc?

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users