Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Store USA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 nseries

nseries
  • 41 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 marca 2011 - 19:38

Witam serdecznie. Jestem zainteresowany kupnem ipada 2 16gb 3G AT&T lecz z tego co wiem nie jest to takie proste stąd mam do was prośbę o pomoc. Mam konto w mbanku (obecnie zwykłe ale jeśli będzie możliwe kupno ipada to przejdę na konto walutowe) oraz aktywowaną kartę debetową MasterCard. Czy mając takowe konto i kartę jestem wstanie bez problemów kupić ipada. Dodam, że ipada wysyłałbym na swoje imię i nazwisko lecz adres w USA gdzie firma pośrednicząca przejęłaby paczę i wysłała do mnie. Proszę o wyjaśnienie całej procedury zakupu w apple store. O czym muszę pamiętać i jak prawidłowo zamówić ipada. Z góry wielkie dzięki za pomoc i dziękuję za wyrozumiałość. PS Wiem że można znaleźć trochę informacji na temat kupowania w USA ale zrozumcie mnie że chcę być pewien zakupu :D

#2 jikol

jikol
  • 206 postów
  • SkądPL

Napisano 14 marca 2011 - 20:52

W Apple Store z USA wszystkie aktualne zasoby iPadów 2 wyprzedano. Czas oczekiwania na takowego iPada 2 to 4 tygodnie, wewnątrz Stanów. Musisz dodać jeszcze przesyłkę do Polski... Ja na twoim miejscu polowałbym na tablet 25 marca w Szwajcarskim Apple Store, licząc na dobry kurs franka, ponieważ jest to (chyba) najtańszy sklep Apple Store w Europie. Jeżeli zależy ci na umowie z at&t w Stanach to musisz długo poczekać...

#3 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 14 marca 2011 - 21:15

Jaka umowa z AT&T? Tam tak głupio piszą.. Kupujesz i masz bez simlocka przecież. Nie wprowadzaj chłopa w błąd ;) A co do karty to nie wiem bo płace gotówka :D Znajoma przyjeżdża za tydzień z USA to mysle ze sie jej uda zdobyć iPada 16gb + 3G do tego czasu :P I ze będzie dostawa :P

#4 nseries

nseries
  • 41 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 marca 2011 - 21:30

W Apple Store z USA wszystkie aktualne zasoby iPadów 2 wyprzedano. Czas oczekiwania na takowego iPada 2 to 4 tygodnie, wewnątrz Stanów. Musisz dodać jeszcze przesyłkę do Polski... Ja na twoim miejscu polowałbym na tablet 25 marca w Szwajcarskim Apple Store, licząc na dobry kurs franka, ponieważ jest to (chyba) najtańszy sklep Apple Store w Europie. Jeżeli zależy ci na umowie z at&t w Stanach to musisz długo poczekać...

Jak rozumiem w Szwajcarskim Apple Store mogę od razu wysłać ipada do Polski i bez problemu zapłacę mając konto walutowe. Jestem nadal ciekawy tego czy jest możliwe kupienie polską kartą i jak ipada.

#5 musicArmani

musicArmani
  • 149 postów

Napisano 14 marca 2011 - 22:01

zawsze możesz poczekać i nabyć w Polsce , 25 przecież też będzie u nas

#6 nseries

nseries
  • 41 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 marca 2011 - 22:28

Zagranicą ipada 2 kupię taniej, a mam granicę cenową, której nie chcę przekroczyć, a w Polsce pewnie cena będzie wyższa.

#7 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 marca 2011 - 22:37

oczywiście, że możesz płacić polską kartą, przewalutowanie zależenie od warunków Twojego konta, ale nie powinno Cie kosztować zbyt dużo bo zwykle kursy są lepsze niż w kantorach - jeszcze raz podkreślę, zależy od warunków Twojego konta będziesz czekał 4 tyg. na zamówienie i 4 tyg. na wysyłkę - pozdrawiam taki pomysł -.-

#8 nseries

nseries
  • 41 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 marca 2011 - 22:44

Osobiście nie wierzę, że tak długo nie będą mieli w USA ipada 2. Myślę że jest to takie zabezpieczenie z ich strony :P Patrząc na ceny ipada pierwszej generacji w Szwajcarskim Apple to cena 2 może być kusząca i wysyłka szybsza :D (jeśli nie ma ograniczeń)

#9 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 14 marca 2011 - 22:52

Pierwsza podstawowa sprawa jest taka, że żaden Apple Store Wam do Polski nic nie wyśle.

#10 nseries

nseries
  • 41 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 marca 2011 - 23:19

W USA są firmy pośredniczące, które zajmują się wysyłką towarów, więc to jest najmniejszy problem. W Szwajcarii zapewne takowej firmy nie ma bo raczej nie ma takiego zapotrzebowania. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

#11 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 14 marca 2011 - 23:28

W USA są firmy pośredniczące, które zajmują się wysyłką towarów, więc to jest najmniejszy problem. W Szwajcarii zapewne takowej firmy nie ma bo raczej nie ma takiego zapotrzebowania. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Tia, jest w USA polamer ale dowala ci cło i VAT jak nic.

#12 nseries

nseries
  • 41 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 marca 2011 - 23:42

Znam inną firmę oraz metodę na ominięcie opłat celnych(dlatego jestem tak zainteresowany kupnem ipada 2 bo z usa cena będzie niska) nie będę pisał publicznie jak ominąć. Wiadome nie do końca legalna :P To jak rozumiem na kupno ipada w Szwajcarii nie mając tam rodziny mogę zapomnieć? Jak by nie było to chciałoby się mieć ipada jak najszybciej :D

#13 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 15 marca 2011 - 00:00

no a niby ze Szwajcarii do Polski to cła i VATu nie dowalą...zapomnijcie! jezeli masz mozliwosc ominiecia cla z USA to bierz z USA...

#14 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 marca 2011 - 00:48

moim zdaniem teraz wszystkie nakłady ipada pójdą na pokrycie części tylko zamówień z apple store, a głównie wrzucą je do sklepów oby tak było bo pod koniec marca kupuje swojego nseries, jak poszperasz w necie pewnie coś znajdziesz, choć Twoja diagnoza wydaje się logiczna

#15 geronimox

geronimox
  • 2 postów

Napisano 15 marca 2011 - 21:10

Witam, O cło się nie martw, nie dowalą ci go bo po prostu go nie ma, stawka celna na ipad wynosi 0% . Inaczej z vatem, niestety jest 23%. Nie licz za bardzo na ten "sposób", w zaleznosci jaka paczka wysle ci ta firma z usa to paczka i tak zostanie przeswietlona, jak zobacza w srodku elektronike to otworza, zadzwonia do ciebie, poprosza o rachunek(dowod) zakupu i na tej podstawie nalicza ci vat który zaplacisz kurierowi przy odbiorze paczki. a i jeszcze jedno, za wypelnienie deklaracji doliczą sobie około 80 pln, oczywiście możesz wypełnić sam i im wysłać ale raczej sobie nie poradzisz. No chyba że firma o której piszesz wyśle ci to paczką morską, to może wtedy może ci się uda, ale niestety czas oczekiwania zdecydowanie dłuższy. Podsumowując i tak się chyba opłaci jeżeli wezmiesz pod uwagę tylko vat?

#16 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 15 marca 2011 - 21:30

Biorąc pod uwagę fakt, iż 23% VAT to jest około 1/5 ceny produktu, to nawet jak kupisz tam za 600$, to i tak musisz zapłacić za niego około 120$, czyli około 360zł. Czyli licząc że 1$ jest po 3zł, doliczając VAT wyjdzie cię to około 2100zł. Więc lepiej kupić w PL niż bawić się w usługi międzynarodowe.

#17 geronimox

geronimox
  • 2 postów

Napisano 15 marca 2011 - 21:48

Zgadza się, wszystko kwestią ceny, jeżeli możesz kupić w PL niewiele drożej to nie ma się co zastanawiać, ale z tego co widziałem to ipad 2 na stronie apple zaczyna się od 500usd, a ci którzy sprzedają na allegro ipady 2 też mają z USA więc jakoś musi im się opłacać.

#18 nseries

nseries
  • 41 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 15 marca 2011 - 22:41

Witam,
O cło się nie martw, nie dowalą ci go bo po prostu go nie ma, stawka celna na ipad wynosi 0% . Inaczej z vatem, niestety jest 23%. Nie licz za bardzo na ten "sposób", w zaleznosci jaka paczka wysle ci ta firma z usa to paczka i tak zostanie przeswietlona, jak zobacza w srodku elektronike to otworza, zadzwonia do ciebie, poprosza o rachunek(dowod) zakupu i na tej podstawie nalicza ci vat który zaplacisz kurierowi przy odbiorze paczki. a i jeszcze jedno, za wypelnienie deklaracji doliczą sobie około 80 pln, oczywiście możesz wypełnić sam i im wysłać ale raczej sobie nie poradzisz. No chyba że firma o której piszesz wyśle ci to paczką morską, to może wtedy może ci się uda, ale niestety czas oczekiwania zdecydowanie dłuższy. Podsumowując i tak się chyba opłaci jeżeli wezmiesz pod uwagę tylko vat?

Wysyłałem tą firmą już elektronikę o różnej wartości i jeszcze nic mi nie naliczyli.(pewnie dlatego, że paczki drogą morską). Poczekam do 25 i zobaczę jakie ceny będą na allegro. Jeśli cena nie będzie wygórowana to nie ma sensu bawić się w to wszystko :D

#19 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 15 marca 2011 - 22:58

no a niby ze Szwajcarii do Polski to cła i VATu nie dowalą...zapomnijcie! jezeli masz mozliwosc ominiecia cla z USA to bierz z USA...

Nie ma cla na elektronike! z usa jest tylko vat 23% wiec o czym piszesz? a tym bardziej nie ma cla i vatu w UE ! nie piszcie glupot jak nie wiecie "kiler129" ciebie tez sie to tyczy! nie wypowiadajcie sie na tematy o ktorych nie macie pojecia. co do vatu to masz 50% na 50% albo sprawdza albo i nie ale pewnosci nie masz.

#20 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 marca 2011 - 01:33

tylko pamiętaj, że jeżeli to jest sposób jaki sam praktykowałem zamawiając ciuchy z USA(gł. buty) czyli zaniżenie wartości bądź jako prezent to masz ubezpieczenie tylko na wartość podaną a przy prezencie nie masz :/ nie ryzykowałbym tego przy tak drogim sprzęcie, a jednocześnie delikatnym jak na morskie wysyłki

#21 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 16 marca 2011 - 11:17

Nie ma cla na elektronike! z usa jest tylko vat 23% wiec o czym piszesz? a tym bardziej nie ma cla i vatu w UE ! nie piszcie glupot jak nie wiecie "kiler129" ciebie tez sie to tyczy! nie wypowiadajcie sie na tematy o ktorych nie macie pojecia. co do vatu to masz 50% na 50% albo sprawdza albo i nie ale pewnosci nie masz.

Szwajcaria nie jest w UE, jest krajem stowarzyszonym a to zgola inny status prawny...to jest podstawowa wiedza.. clo i VAT jest kolego z USA, w zaleznosci od produktu... akurat na iPad'a jest tylko VAT - 23% do wartosci sprzetu dokladana jest rowniez przesylka i to wszystko wowczas sklada sie na wartosc, ze czego brane jest 23% VAT.

#22 pietrzkiewicz

pietrzkiewicz
  • 67 postów
  • SkądWarszawa / Kraków

Napisano 16 marca 2011 - 11:39

Szwajcaria nie jest w UE ale jest w obszarze wolnego handlu. Wobec tego z punktu widzenia cła i podatków, jest dokładnie tak samo, jakby była w UE

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych