Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pobieranie bardzo dużej ilości danych zawsze o tej samej porze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 PaOs

PaOs
  • 288 postów

Napisano 13 marca 2011 - 22:53

Witam. Otóż zaciekawił mnie ostatni rachunek telefoniczny, gdzie internet odegrał pierwsze skrzypce. Wszystkie pakiety miałem w normie, natomiast internet został o dziwo przekroczony.

Przy rachunku szczegółowym odkryłem, iż o godzinie 00:00 pobierane oraz wysyłane są jakieś dane przez internet z mojego telefonu. Dzieje się tak każdego dnia. Przez to właśnie wysyłanie i odbieranie danych wyczerpuje się mój pakiet BC (500mb). Co lepsze, po wyczerpaniu się pakietu(dodam, iż głównie właśnie przez to pobieranie danych o północy), następnego dnia znów punktualnie o 00:00 odebrałem 136469 kb danych, za bagatela 165 zł, oraz pobrałem 2959 kb za 3,63 zł. Kilka dni później z kolei pobrałem danych na 88 zł. .

I w ten o to sposób w ciągu miesiąca odebrałem 759489 kb danych, co daje prawie 742 mb.

Aby było jeszcze śmieszniej, z internetu przeważnie korzystam w domu (czasem zdarzy się w szkole),natomiast to pobieranie i wysyłanie samoczynnie danych o 00:00 też jest w domu, gdzie mam wi-fi.

Teraz mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego tyle danych się pobiera oraz wysyła, oraz dlaczego za to płacę skoro to się robi w domu,a w domu mam wszędzie wi-fi?

Dziękuję z góry za pomoc, gdyż mam już dość płacenia takich rachunków...

#2 Sunmile

Sunmile
  • 241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 marca 2011 - 23:02

Masz włączone powiadomienia push na maila i pewnie inne aplikacje, które automatycznie pobierają dane przez internet aby sprawdzić czy nie masz jakieś nowej wiadomości. Sam się na to natknąłem, ale moja cena była o wiele niższa (doładowania :D). Wchodzisz: ustawienia > ogólne > sieć > Dane sieci komórkowej odznaczasz.

#3 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 marca 2011 - 23:34

Telefon w stanie spoczynku wyłącza wi-fi celem oszczędzania energii wiec kazdy kontakt z netem odbywa sie poprzez 3G/Edge. Tak jak napisał kolega wyżej - w domu wylaczaj internet komórkowy dla 100% pewnosci ze nic nie bedzie jadł.

#4 PaOs

PaOs
  • 288 postów

Napisano 14 marca 2011 - 07:15

Te Dane sieci komórkowej to co do jest dokładnie? Jak to wyłączę to coś tracę czy jak?

Tak jak napisał kolega wyżej - w domu wylaczaj internet komórkowy dla 100% pewnosci ze nic nie bedzie jadł.

A jak wyłączć internet komórkowy, prócz trybu samolotu?

Dziękuję za pomoc :)

#5 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 marca 2011 - 08:30

Post #2, ostatnie zdanie.

#6 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 14 marca 2011 - 10:04

Chcialbym tylko dodac, ze zadne dane akurat o polnocy nie sa przesylane, tylko prawdopodobnie nastepuje ich podliczenie z calego dnia (o ile telefon nie traci polaczenia w ciagu dnia) moim zdaniem powinienes sie poprzygladac gdzie/kiedy i co najwazniejsze ile uzywasz internetu w ciagu dnia, a nie go wylaczac na wieczor.

#7 PaOs

PaOs
  • 288 postów

Napisano 14 marca 2011 - 15:47

No najczęściej korzystam w domu, gdzie mam wi-fi, czasem zdarzy się właśnie w szkole, aczkolwiek to rzadko. W takim razie co mi polecacie? Wyłączyć kompletnie internet? Bo gdy wyłączę internet np. po powrocie do domu, czy następnego dnia gdy go włączę w drodze do szkoły, nie ściągnie mi się automatycznie to co miało się ściągnąć i wysłać zeszłej nocy?

#8 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 marca 2011 - 15:51

Już Ci wyjaśniono że iPhone żadnych danych i to w takiej ilości nie ciągnie, zatem te ilości to suma tego co pobrałeś w ciągu dnia najprawdopodobniej zatem jak włączysz dane sieci komórkowej to nic Ci sie nie pobierze. Jak W domu masz wifi i nie chcesz żeby się łączył po 3g/edge to wejdź ustawienia/ogólne/sieć/dane sieci komórkowej i wyłącz i po kłopocie.

#9 ixion

ixion
  • 347 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 marca 2011 - 16:00

Ale koledze podejrzanie dużo ściąga tych danych, ja mam włączone powiadomienia, lokalizacje, push na maila i na miesiąc ściągam nie więcej niż 200mb przez operatora.

#10 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 marca 2011 - 16:04

Może kolega ma ciągle w tle włączonego skypa/parlingo lub nawigacje, kolega powinien sobie sprawdzić co mu w tle chodzi.

#11 PaOs

PaOs
  • 288 postów

Napisano 14 marca 2011 - 17:00

Jak to może być suma tego co w ciągu dnia pobrałem, skoro na rachunku szczegółowym są wyraźnie pobierane i odbierane dane w ciągu dnia (nie tylko o 00:00). Poza tym, nie mam żadnych programów włączonych w tle, natomiast Palringo zawsze wyłączam po użyciu. Jedyne co miałem włączone to Push w mailach, aczkolwiek nie możliwe by tyle danych pobierało i odbierało, w dodatku nigdy nie miałem następnego dnia odebranego maila, dopiero gdy wchodziłem w aplikacje poczty, mail się pobierał.

#12 chylo

chylo
  • 34 postów

Napisano 28 kwietnia 2011 - 19:22

Ja mam to samo... siec ERA o godzinie 00:00 pobiera mi dane od paru kilo do ponad 2Mb. Wszystkie push ,powiadomienia i inne aplikacje w tle wyłączone i za chiny ludowe nie wiem o co chodzi.Nie będę wyłączał danych sieci bo nie wyślę i odbiorę wiadomości MMS...a Iphone sobie tak pobiera dane dla zabawy,moja kasa idzie w niebo...a mnie szlak trafia,bo do cholery jasnej chcę wiedzieć za co płacę. Sory ,poniosło mnie.Czy ktoś sobie z tym poradził?

#13 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2011 - 20:12

Wygląda na to, że to kwestia operatora, bo ja ani w Plusie, ani w Play tego problemu nie miałem.

#14 chylo

chylo
  • 34 postów

Napisano 28 kwietnia 2011 - 20:18

A to w takim razie jutro zadzwonię do boa ery i jobów podeślę....

#15 mietek

mietek
  • 9 postów

Napisano 20 sierpnia 2011 - 09:53

Mam to soamo i własnie dostałem rachunek na 2000!!! Czy ktoś już doszedł co to za dane są pobierane o godzinie 00? Na rachunku szczegółowym ma dane o róznych godzinach wiec nie jest to zliczanie jak niektórzy piszą.

#16 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 20 sierpnia 2011 - 11:58

To są wszelkie powiadomienia PUSH, aktualizacje aplikacji itp. Najlepiej "wyłączyć internet" i włączać tylko na czas używania

#17 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 sierpnia 2011 - 12:17

Nie wiem na czym polega problem, nie mniej jednak dane sieci komórkowej non stop włączone, mail, push, 3g, usługi lokalizacji, pakiet 500 mb non stop (po przekroczeniu pakietu prędkość spada opłaty sienie naliczają - sieć plus) miesięczne zużycie transferu wedlug tego co wskazuje iPhone to średnio 350-450 mb. patrząc na biling nie mam żadnego tajmniczego przesyłania danych okolo połnocy.

#18 keraMssj2

keraMssj2
  • 181 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 maja 2012 - 12:13

miałem to jakiś czas temu w plusie i znowu mam o połnocy codziennie ściaga mi 4mb ;/

#19 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 maja 2012 - 12:33

Ja nadal mam telefon w Plusie i niczego mi nie ściąga koło północy. Telefon w abo, pakiet 2gb.

#20 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 25 maja 2012 - 15:37

A czy temat nie jest przypadkiem odkopany?

#21 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 25 maja 2012 - 16:12

Ja również mam telefon w Plusie i nigdy nie miałem (jak i nie mam) żadnych problemów z pobieraniem danych koło północy. Z Push korzystam jedynie do aplikacji "Celsius".

#22 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 25 maja 2012 - 17:19

Skoro tak, to powiem, że mam pakiet 350 MB(jeszcze nie udało mi się go w całości wykorzystać : O) a mam push, czasem gg jak zapomnę a aplikacji w tle nie wyłączam, jakiś czas temu też miałem włączony fetch, i nic. Może to był problem z jakąś wersją oprogramowania, lub operator to teraz załatał, bo w końcu wątek do najnowszych nie należy.

#23 aponski

aponski
  • 5 postów

Napisano 19 października 2012 - 22:03

Witam, Ja mam od około miesiąca problem, jakaś aplikacja pobiera mi bardzo dużo danych. Nawet do 300mb dziennie!!! Nie moge namierzyć co tak ciągnie bo nie jest to reguła, czasem zużycie dzienne mam na poziomie do 20mb. Dane ściągane są nawet jak nie ma aplikacji uruchomionych w tle i nie korzystam z telefonu. Niestety na iphone nie ma aplikacji, która mierzy ilość danych ściągniętych per aplikacja. Mam iPhone 4S IOS6

#24 Jasiek68

Jasiek68
  • 178 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2012 - 14:03

A ja wymieniłem iP4 na iP5 i dziś skończył mi się pakiet 500Mb!!! Wcześniej miałem 250Mb i nigdy nie zabrakło a profil użytkowania też się nie zmienił.Zacząłem drążyć temat.Zadzwoniłem do BOA a tam,że mam 570Mb pobranych a jest połowa cyklu rozliczenowego!!!! Pobrałem PDF-a z bilingiem a tam ,że wykorzystałem tylko 48Mb .Co z tego będzie,nie wiem ,ale szachrują od kiedy podpisałem aneks.Minuty też mi dziwnie znikają! W bilingu też pojawia się pobieranie danych o 12 w nocy.Narazie wyłączyłem automatyczne wysyłanie raportów do appla, żadnych programów działających w tle też nie mam.Sprawdziłem też biling przed podpisaniem umowy,czyli jak miałem iP4 i tam też o 12 wnocy pobierało dane- do 2 Mb maksymalnie.Napiszę jak coś się wyjaśni.

#25 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 14:16

Było pierdyliard razy... o północy jest zamykana sesja i ilość pobranych danych pokazywana w pozycji o północy to ilość danych z ostatniej sesji, czyli najczęściej z ostatnich 24 godzin.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych