Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Thunderbolt i same problemy!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 13 marca 2011 - 21:25

Zainteresowany zakupem nowego modelu MacBook-a Pro zameczyłem znajomego by przyjechał do mnie na testy ze swoim nowym "cackiem". Testowany model to 15". I... i mógłbym napisac wszystko, tylko nie to, ze to działa! A nie działa port TB! Wszystko pieknie, ale okazuje sie, ze Apple znów wciska nam shit zapakowany w ładne kartoniki i za okropna kase /a miałem juz nie narzekac!!!/. Wszystko piekinie działało, jest bardzo szybki jako laptop /nie powiem, ze nie/, ale po podpieciu ACD 27" obraz zaczął skakac, robił dziwne rzeczy tylko nie wyswietlał prawidłowo obrazu! Po poszukiwaniu na sieci okazało sie, ze to "normalne" zachowanie kazdego egzemplarza nowych MBP z ACD, a Apple, jak to Apple znów uwaza, ze wszystko jest "cacy"!!! Mam pytanie, kiedy w koncu Apple wypusci cos na rynek co bedzie ..../by nie klnąc wstawiam kropki/ działać!!!! A miało byc tak pieknie...

#2 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 13 marca 2011 - 21:32

zaraz wyjdzie nowy firmware i poprawia, co nie zmienia faktu ze lekki lipton...

#3 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 13 marca 2011 - 21:33

Most likely, Apple is aware of the problems and a firmware update is coming shortly. If you are affected go ahead and try the usual fixes: SMC reset, PRAM reset, etc, or you can do what everyone else is doing and play the waiting game.

#4 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 13 marca 2011 - 21:37

cokolwiek by nie wyszło, to Apple ostatnio co sprzet to jakis problem, który rozwiazywany jest "pozniej". Czyli na dzis zakup MBP i podłaczenie go do ACD jest zbedne, bo bedzie efekt jaki jest, czyli s.h.i.t....hmmm. Jak dla mnie to totalna porazka, bo sprzet /lap+monitor/ to łaczny wydatek 13K!!!! i nie powinno tak byc, ze wszystko tej samej firmy a...nie działa! A tak chwaliłem nowe lapki Apple, uwazajac , ze na rynku ukazał sie swietny sprzet o duzym potencjale .. gdyby to jeszcze działało.

#5 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 13 marca 2011 - 21:50

jutro z ciekawosci sprawdze jak to sie ma do 24" wersji ACD...

#6 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 13 marca 2011 - 21:57

Podziel sie potem info Sam jestem ciekaw Chciałbym zrezygnowac w domu z MP na rzecz MBP z najszybszym proc/16GB +macierz 4-6 HD na TB + ACD 27". a tu taka kiszka :( Czekam na info /moze byc jak ostatnio na PW/. Pozdrawiam BiM S.

#7 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 13 marca 2011 - 22:04

nowy sprzęt zawsze może być problematyczny i nie warto go co od razu kupować, apple ostatnio tylko mi to udowadnia :) ArrasB kup sobie może jakiś wypasiony sprzęt z Windą na pokładzie np firmy Clevo, libemann lub nawet Allenware ostatnio się takimi bawiłem to poza systemem to jest zajebiście szybki sprzęt i co najważniejsze wszystko pięknie działą podobnie zresztą jak mój stary mac tylko z jedną różnicą bo z prędkością światła

#8 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 13 marca 2011 - 22:13

a os x postawie sobie na telefonie nie piszac o dodatkowym uzywanym sofcie jak FCS i jego składniki. Sprzet moze i fajny, ale nie gram, nie krecą mnie kolorowe diodki wokół ekranu itp. :)

#9 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 13 marca 2011 - 22:15

tu nie chodzi o granie tylko spokój i zero problemów ze złączami z tymi programami co wymeniłeś byłby problem :)

#10 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 postów
  • SkądŚroda Wlkp.

Napisano 14 marca 2011 - 05:26

ArrasB kup sobie może jakiś wypasiony sprzęt z Windą na pokładzie np firmy Clevo, libemann lub nawet Allenware
ostatnio się takimi bawiłem to poza systemem to jest zajebiście szybki sprzęt i co najważniejsze wszystko pięknie działą
podobnie zresztą jak mój stary mac tylko z jedną różnicą bo z prędkością światła

tu nie chodzi o granie tylko spokój i zero problemów ze złączami

Pomyśleć, że kiedyś tak mówiło się z myślą o Macu ;)
Apple wydał może jakiś komunikat/notkę w sprawie nie działającego TB?

#11 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 marca 2011 - 08:00

Pewnie pracują nad tym w Lionie :P

#12 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 14 marca 2011 - 10:26

@ArrasB Testowaliście na jakimkolwiek innym monitorze zewnętrznym? Czy tylko ACD?

#13 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 14 marca 2011 - 10:41

Tylko na ACD 27" NA 2 SZTUKACH BY NIE BYŁO, ZE MONITOR PADŁ LUB INNY PROBLEM ALE Z WINY MONITORA :)

Okazuje sie jednak, ze to nie koniec niespodzianek w modelu 2011

Przewertowałem w nocy wiele tematów w sieci na temat problemów z nowymi MBP 2011 i modele 2011 to BUBEL:
- brak zgodnosci na ta chwile z ACD / przynajmniej 27" /
- problem z plikami MKV / sprawdzone - jest efekt "lagowania" co chwilę, nie da sie oglądac 'normalnie" materiału MKV FullHD
- przegrzewanie sie przy sporym obciązeniu i zwiechy systemu...dzis prosiłem znajomkaktóry był wczoraj u mnie by puscił jakis porzadny render na swoim lapie.
Z rana wykonał import materiału do iMovie w HD, nastepnie uruchomił eksport w QT H.264 wieloprzebiegiowo do HD.
po kilkunastu minutach lap został "nieruchomy" z piłeczka w tle / tez nieruchoma /.
Laptop został dozbrojony do 8GB wiec wykluczamy powody braków w zasobach podsystemu pamieci RAM.
Dzis pakuje go i jedzie do sprzedawcy - chce dokonac zwrotu :)
Ja nadal zastanawiam sie , czy to wszystko to nie zart lub kpina ze strony Apple?
Wczoraj testowalismy na prostym materiale bez szalenstwa i to był błąd, dzis okazuje sie, ze nie jestem juz taki chetny do zakupu tegorocznego modelu, a tym bardziej nie teraz.

#14 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 14 marca 2011 - 10:54

zero problemów ze złączami

Nie ma zlacza to i nie ma problemu.
Apple daloby TB na nowym zlaczu zaraz bylby krzyk, ze znowu wymyslaja niestandardowy.
Daliby na USB, ktory jest uzywany przez 99% uzytkownikow to okazaloby sie, ze duza liczba tanich urzadzen z USB glupieje i byloby wielkie larum, ze popsuli.
No to rozszerzyli zlacze, ktore jest stosunkowo rzadko uzywane, wiec i liczba wk. klientow bedzie stosunkowo mala.
Szkoda tylko, ze jednak przerzucaja testowanie na koncowego uzytkownika.

A ktos testowal to ze zwyklymi monitorami ze zlaczem HDMI lub DVI?

#15 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 postów
  • SkądŚroda Wlkp.

Napisano 14 marca 2011 - 11:16

- problem z plikami MKV / sprawdzone - jest efekt "lagowania" co chwilę, nie da sie oglądac 'normalnie" materiału MKV FullHD

To nie wina Appla, tylko Intela.

Szkoda tylko, ze jednak przerzucaja testowanie na koncowego uzytkownika.

Ostatnio tak robi większość producentów / wydawców :(

#16 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 14 marca 2011 - 11:25

OK, sprawdzilem na 24" ACD - przy trybie mirror linie poziome wysypaly sie gesto - na ekranie w macbooku pro, na ACD wszystko bylo dobrze, po przelaczeniu w normalny tryb pracy 2-monitorowej - wszystko jest tak jak powinno byc. Komputer testowy to i5-ka 13" 2.3GHz.

#17 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 14 marca 2011 - 11:45

BiM dzieki Ci serdeczne. W przypadku 15" było tak, ze mirror - linie, tryb 2 monitorowy skoki i dragnia... Jesli znajomy nie odda dzis tego lapka, to nagram filmek i wysle na YouTube. Podepne link do tego tematu. Ale dzieki , ze wogóle Ci sie chciało! Co do reszty...ciekaw jestem jak to wyglada przy 13, czy tez ma zwiechy.

#18 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 14 marca 2011 - 11:49

jesli jest czegos mozliwosc przetestowania, to ja zawsze jestem na tak ;) wlasnie sie instaluje 10.6.6 10J3210 na SSD Samsunga, dam znac czy TRIM dziala

#19 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 14 marca 2011 - 11:50

czyli rozbuduje sie nam temat o konkrety dzieki Koledze. Powinna byc mozliwosc wstawiania punktów aktywnym na forum i pomocnym.Takie testy sa niesamowicie cenna informacja. Czekamy na info.

#20 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 14 marca 2011 - 13:04

zeby nie robic totalnego OT juz, to kontynuuje TUTAJ

#21 axys

axys
  • 4 postów

Napisano 22 marca 2011 - 20:51

Potwierdzam problem z podłączeniem zewnętrznego monitora/rzutnika... W sobotę kupiliśmy 2 mac-i... Macbooka Pro 13 core i5 i macbooka Pro 15 core i7. Na obu problemy z "wyrzuceniem" obrazu na drugi monitor czy rzutnik. Albo zero reakcji, albo wykrywa drugi monitor, ale nic nie wyświetla. Pracuję na mac-ach od 4 lat... w tym czasie kupiłem ich 7 sztuk... Pierwszy - po 3 latach uszkodził się układ graficzny, po roku DVD zaczęło czytać tylko wybrane płyty i już po 4 latach praktycznie nic nie nagrywa - Mac Book Pro 15 (2007 rok produkcji) Drugi - iMac 27 cali... działa o dziwo do tej pory bez problemów Trzeci - Mac Book - biały... ukradli ;-)) (to nie wina producenta ;-)) Czwarty - Mac Book Pro 13 - poprzedniej generacji - po rozpakowaniu - uszkodzona obudowa - podobno nigdy nikt nic takiego nie widział (wyglądało tak, jakby śruby wypchały dolną część obudowy - na szczęście wymienili od ręki Piąty - iMac 21 cali - z grudnia zeszłego roku - matryca - już patrzeć się nie da... tyle plam (podobno standardowy problem)... oddam do serwisu Szósty i siódmy - to powyżej wspomniane sobotnie zakupy... Jeśli jutro sprawdzę rendery i okaże się, że zawiesza się - to wkurzę się już nie na żarty... Tyle naczytałem się o niezawodności tego sprzętu - ale moje doświadczenia mówią coś zupełnie innego. na 7 komputerów 2-3 działają bez zastrzeżeń (ten 3 ukradziony miał 4-5 miesięcy, mam nadzieję, że nowy właściciel nie ma z nim problemów ;-)) i jeden z tych pozostałych 2 był uszkodzony w pudełku ;-))

#22 gegan

gegan
  • 114 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 marca 2011 - 21:22

Ja tam złodziejowi nic dobrego bym nie życzył. Wręcz przeciwnie, życzyłbym, żeby skradziony egzemplarz okazał się wybitnie wadliwy i wybuch mu w twarz. Wracając do tematu. Trochę mnie niepokoi co piszesz. Nie miałem jeszcze okazji swojego maleństwa pod zewnętrzny monitor podłączać, ale chciałbym, żeby gdy to zrobię wszystko działało jak należy. Czy podłączałeś coś pod VGA, pod HDMI, czy MDP? Odbicie lustrzane, czy opcja na 2 monitory? Zamierzam dokupić przejściówkę na VGA (najpowszechniejsze na uczelni) i nie wiem czy warto wydać ponad 100 tylko po to, żeby narobić sobie wstydu "kupił kompa za ponad 4 tyś. i nawet rzutnika nie podłączy..." Pozdrawiam i mam nadzieję (tego też wszystkim życzę) żeby to była wina softu i update wszystko naprawił.

#23 airacobra

airacobra
  • 155 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marca 2011 - 01:54

A ktos testowal to ze zwyklymi monitorami ze zlaczem HDMI lub DVI?

MBP 15" SandyBridge 2,0 podłączony do 22" EIZO przez redukcję mini-display [ten sam port co TB] <> DVI działa od początku bez najmniejszych problemów...

#24 Gość_iMacCheck_*

Gość_iMacCheck_*

Napisano 24 marca 2011 - 09:40

Czasami mam wrażenie, że ArrasB jest autorem blogu applefobia:) Mam też wrażenie, że Apple skupiło się na iPad'zie, iPhone'ie, a MacBooki Pro zostawiło;/

#25 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 24 marca 2011 - 09:53

MBP 15" SandyBridge 2,0 podłączony do 22" EIZO przez redukcję mini-display [ten sam port co TB] <> DVI działa od początku bez najmniejszych problemów...

To dobre wieści! Z ciekawości czy miałeś okazje przetestować/używać MBP z monitorem zewnętrznym podpiętym mini display port -> display port?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych