Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gitara do ciężkiego brzmienia/metalu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 napster3000

napster3000
  • 62 postów

Napisano 13 marca 2011 - 14:55

Witam gitaromaniaków ;) Jeżeli chodzi o gitary elektryczne (chodzi o kupno) to jestem zielony... aczkolwiek grać na ekektryku gram bardzo dobrze. Miałem okazje poćwiczyć dość długo. Gram obecnie na Yamaszce F310 TBS (genialny sprzęt za małe pieniądze). Mam jednak chęć ogromną kupić elektryka :D. Chcę grać coś a'a The Rasmus, Bulllet for my valentine, czy Nightwish. Kasy nie mam za wiele ale dzielnie zbieram :D. planuje na samo wiosło wydac ok 1000-1250 zł. Co myślicie o Yamaha RGX121s ? układ HSH mnie ciekawi ... i samo metalowe brzmienie tej gitary. Jak myślicie ?

#2 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 13 marca 2011 - 15:37

Nightwish oO jak kupisz to poślij linka jak grasz :D

#3 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 13 marca 2011 - 16:08

Może taka?

Dołączona grafika

#4 stolik

stolik
  • 396 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 13 marca 2011 - 16:20

ja zakupiłem corta g260 układ 1 hamb i 2 single, generalnie gitarka do kazdego rodzaju, dzieki jednemu hambowi dobrze radzi sobie z ostrym metalem, przetworniki duncana, nie mulą na moim line pod2... moze cort katana ? albo coś z washburnów ? albo z tańszych gibsonów - epiphone ? albo ibanezy z mostkiem fr ? generalnie rada taka - kup sobie używke, a wyjdziesz na tym lepiej !

#5 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 13 marca 2011 - 16:35

Uciekaj od cortow - serio po roku siada drewno, rozsycha sie... To nie regula, ale moje dwa corty takie byly. Polecam Ibanezy z seri ART - 1300 zl za najtanszy model, a masz do tego aktywne przetworniki (na dwa paluszki ;)

Lookaj tutaj

YouTube - Ibanez ART300 Guitar

#6 stolik

stolik
  • 396 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 13 marca 2011 - 19:17

Uciekaj od cortow - serio po roku siada drewno, rozsycha sie... To nie regula, ale moje dwa corty takie byly. Polecam Ibanezy z seri ART - 1300 zl za najtanszy model, a masz do tego aktywne przetworniki (na dwa paluszki ;)

Lookaj tutaj

YouTube - Ibanez ART300 Guitar

corty tanie są do d, te za ponad 1000zl sa bardzo dobre, a żeby drewno sie nie rozsychało to do pokrowca z guitarką wrzuć sobie marchewke

#7 napster3000

napster3000
  • 62 postów

Napisano 13 marca 2011 - 19:30

nie jestem jakimś tam koxem w grze :P ale daje rade :P ale jak juz elektryka kupiwac to cos lepszego ... i tak pewnie humby na merlinki zamienie

#8 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 marca 2011 - 19:49

nie jestem jakimś tam koxem w grze :P

Wgram bardzo dobrze

?

Zgadzam się również, że Ibanezy z serii ART bedą dobre.
Chyba, że idziesz w stronę łagodniejszego brzmienia - polecam Fendera - tylko nie te produkowane w Meksyku czy Chinach. Tylko i wyłącznie z USA. Do tego można dokupić jakiś dobry overdrive. Problem będzie taki, że nie zamkniesz się w kwocie 1,5k, jest to dużo większa inwestycja :)

#9 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 14 marca 2011 - 07:03

corty tanie są do d, te za ponad 1000zl sa bardzo dobre, a żeby drewno sie nie rozsychało to do pokrowca z guitarką wrzuć sobie marchewke

Mialem X-Custom za ponad 2500 zl - nie dosc ze gryf sie rozsychal przy laczeniu z korpusem to jeszcze widelce z floyda padly. Za szybko ;)

Co do Fenderow - Meksykanskie sa calkie calkiem. Sam mialem takowego 60th Anniversary Edition z Tex Mexami, ale to bylo do lekkiego grania. Japonskie sa swietne, jak nie lepsze od tych z USA.

#10 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 marca 2011 - 07:28

chris.zurada bo najlepsze są polskie gitary ;-) Mayones Guitars & Basses - handmade in Poland since 1982

#11 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 14 marca 2011 - 09:42

Byc moze ;)

Edit: Ja zbieram na taka gitarke:

http://www.ibanez.co...1&series_id=442

;)

#12 ciasteczkowy666

ciasteczkowy666
  • 187 postów

Napisano 14 marca 2011 - 18:27

Jak dla mnie, wiosła LTD są fajne, w dodatku cechują się korzystnym współczynnikiem cena/jakość. Aktualnie posiadam LTD EC-256, którego sobie cenię (choć może przystawki wypadałoby kiedyś wymienić), ostrzę sobie natomiast zęby na H-351, jednak ona trochę przekracza budżet zakładany w pierwszym poście. Co do tej pierwszej, ma bardzo wygodny gryf, zupełnie inny niż w Gibsonach, poza tym fajny gadżet - rozłączane cewki w przetwornikach, przez co mogą one zabrzmieć jak single. Ogólnie, polecam wizytę w sklepie muzycznym i ogranie różnych modeli - wiele zależy od osobistych preferencji.

#13 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 14 marca 2011 - 22:21

Szkoda tylko, ze w polskich sklepach jest tak maly wybor. Pamietam sklepy w Liverpoolu, tam mozna bylo z tydzien spedzic na ogrywaniu wszystkich gitar...

#14 ciasteczkowy666

ciasteczkowy666
  • 187 postów

Napisano 14 marca 2011 - 23:22

To niestety prawda - najgorsze jest to, że większość asortymentu to instrumenty za <1000 zł, jak chce się kupić coś lepszego, to ma się dosłownie kilka sztuk do wyboru. Dlatego chyba jedyną opcją jest podróż do dużego miasta i wycieczka po wszystkich sklepach w okolicy. PS. Skoro dyskusja toczy się na MyApple - polecam AmpKit+ na iPhona/iPada/iPoda touch ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych