Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

CIEKAWA sprawa IPod nano

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 HeNeK

HeNeK
  • 2 postów

Napisano 29 marca 2007 - 17:02

WITAM dostałem w prezencie IPoda nano white I Gb byłem juz uzytkownikiem "szufelki" wiec troszke wiem co i jak ale temat, ktory mnie ciekawi to bateria, pierwsze ładowanie itp. według instrukcji "Przed pierwszym użyciem iPoda nano zalecane jest ładowanie
baterii przez około trzy godziny lub do czasu gdy znaczek baterii w prawym górnym
rogu ekranu iPoda nano będzie wskazywał pełne naładowanie"
Dzwonilem w tej sprawie do SAD-u i po kilku godz. usłyszałem tak wyczekiwane słowo "witamy" babka powiedziała, ze ładowanie np.5godz.do 8 max jak wszyscy wiemy to temat rzeka zdania sa podzielone jedni twierdza, ze "formatowac" tak jak komorkowce 2-3raz ładowanie na maxa(np.przez noc) inni znowu cos innego jakie WY macie zdanie na ten temat???? POZDRAWIAM.

---- Dodano 29-03-2007 o godzinie 18:10 ----
Czytałem inne zapytania zwiazane z tym tematem ale osoby pytajace nie otrzymały odp.

#2 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 29 marca 2007 - 17:12

Ładuj jak chcesz i kiedy chcesz. Nawet jak podłączysz ipoda do kompa, żeby zrobić update (1min) to ipod się ładuje, więc nie może to mieć negatywnego wpływu na baterię.

---- Dodano 29-03-2007 o godzinie 16:13 ----
[url]http://www.myapple.pl/showthread.php?t=34074&highlight=%B3adowanie+ipod[/url]

#3 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 marca 2007 - 17:32

Bardzo ważne pytanie z tą baterią.jestem w tym temacie całkowicie zielony, zdezorientowany itp. a zdania są podzielone.Z tego co zrozumiałem to (w przypadku mojego ipoda nano 2G) mam tą nowszą baterię, której nie należy rozładowywać do zera, trzeba ładować często i nie ma potrzeby ładowania do pełna.Trochę pokiełbasiłem pewnie - czy może mi ktoś powiedzieć jak to jest w moim przypadku??

#4 StarDog

StarDog
  • 418 postów
  • SkądPruszków

Napisano 29 marca 2007 - 18:14

Jeżeli Wam bateria nie wybuchła, to nie macie czym się martwić. :twisted:

#5 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 marca 2007 - 18:31

buahahah sie uśmiałem, niezłe.Jednak nadal bd się martwił :)

#6 StarDog

StarDog
  • 418 postów
  • SkądPruszków

Napisano 29 marca 2007 - 18:37

Kiedyś czytałem, że umartwianie się nad wszystkim to Nasza narodowa cecha. :) :P

#7 swistak

swistak
  • 235 postów

Napisano 29 marca 2007 - 20:56

generalnie z bateriami w ipodach jest tak ze nie nalezy ich rozladowywac do zera - do momentu, w ktorym ipod sie nie uruchamia. Poza tym mozesz robic z nimi co chcesz, doladowywac, ladowac cala noc (odpowiedzialne za to uklady w ladowarce - w oryginanlnej apple na pewno tak jest - zapobiegaja przeladowaniu baterii) ladowac komputerem i co dusza zapragnie. Z autopsji wiem, ze po ponad roku uzywania ipoda nano 1gen i video 30gb nie doznalem "efektu pamieciowego" albo spadku zywotnosci baterii

#8 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 marca 2007 - 22:05

tylko ze pytanie bylo o pierwsze ladowanie ktore formuje baterie (nie formatuje ale to szczegol) chodzi o to czy w ogole jest taka potrzeba, na jakich modelach i czy apple juz ta czynnosc przeprowadzilo czy musimy ja wykonac sami na to odpowiedzi nikt nie udzielil

#9 swistak

swistak
  • 235 postów

Napisano 29 marca 2007 - 22:34

ja baterii swojej raczej nie formowalem, tj pobawilem sie ipodem jak tylko go dostalem - wrzucilem troche muzyki, filmy (bravia :), pamietam ze pileczki na ekranie ipoda nowce wtedy to byl szczekopad maksymalny) i akurat wtedy sie rozladowal wiec naladowalem elegancko komputerem i dalej normalnie uzywalem. Pamietam tez ze na poczatku bateria troche gorzej trzymala, ale jak zaczalem ladowac ladowarka to jakby nabrala maksymalnej pojemnosci w sposob naturalny i teraz laduje wlasciwie tylko komputerem i jest dobrze

#10 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 29 marca 2007 - 22:40

jezu, ludzie we wszytkim co nowe sa baterie li-on, laduje sie je jak sie chce i kiedy sie chce...
  • migrena lubi to

#11 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 marca 2007 - 00:38

i o taka odpowiedz chodzilo :)

#12 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 30 marca 2007 - 08:49

i o taka odpowiedz chodzilo :)

A ja już dawno to pisałem (patrz 1odp)

#13 HeNeK

HeNeK
  • 2 postów

Napisano 30 marca 2007 - 09:50

Witam,po raz drugi dzwoniłem do SAD-u ale nie otrzymałem odp.na zadane pytanie czy powinienem po pierwszym ładowaniu doprowadzic IPoda do stanu az sam sie wyłaczy.Widocznie czasami trudni ludzie podnosza słuchawke tel.

---- Dodano 30-03-2007 o godzinie 10:55 ----
Dla tych co interesuje sprawa baterii oraz pierwszego ładowania czy tez pierwszych dwoch-trzech ładowan "formatowania-->formułowania" ten link z innego forum jest ciekawy
[url]http://forum.mp3store.pl/lofiversion/index.php?t12008.html[/url]

---- Dodano 30-03-2007 o godzinie 11:47 ----
Napisałem do serwisu SAD a odpowiedz była taka:
Witam

Dokładnie tak. Rozładować i naładować ponownie.

Pozdrawiam

Krzysztof Betlewicz
iPod service
Apple IMC Poland
SAD Sp. z o.o.
ul.Mangalia 4
02-758 Warszawa
Phone: (022) 651-61-55
Fax: (022) 550-09-59
e-mail: krzysztof.betlewicz@apple.com.pl

=======================

SAD sp. z o.o., ul. Mangalia 4, 02-758 Warszawa
NIP: 554-023-21-36; KRS: 0000011564;
Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy; XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Kapitał zakładowy: 2 600 000 zł

"dokładnie tak" tyczy sie mojego pytania a pytałem sie czy powinienem doprowadzic iPod-a do stanu az sam sie wyłaczy i otrzymałem odp."Dokładnie tak" spotkałem sie z roznymi opiniami ze np:nie powinno sie rozładowywac doprowadzac do stanu az sam sie wyłaczy tylko ładowac np.na 10-20% dwai dni poszukuje odpowiedniego rozwiazania i mysle, ze WAM przyda sie to co wyszukałem czyli wniosek jest taki dla posiadaczy IPoda I oraz II generacji 3całkowite ładowania i 3 razy doprowadzic do stanu az IPod sam sie wyłaczy POZDRAWIAM i strzałeczka.

#14 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 marca 2007 - 13:12

jbwm napisales bardzo ogolnie, stwierdzenie jaki typ baterii jest w ipodzie jest imho bardziej precyzyjne

#15 EndOfStory

EndOfStory
  • 32 postów

Napisano 31 marca 2007 - 08:51

Hmmm... Sczerze mowiac sadzac po nazwie tematu... Myslalem, zebedzie cos ciekawszego... No bo taka bateria to nic skomplikowanego...

#16 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 marca 2007 - 11:07

Wg mnie pierwsze ladowanie w przypadku ipoda to chyba bujda... iPod jest ready to use out of box tak wiec chyba apple juz zajmuje sie FORMOWANIEM (nie FORMATOWANIEM) baterii juz na lini produkcyjnej... Inaczej ma sie sprawa z komorkami gdzie dostajemy calkiem nowa prosto z fabryki nieuzywana baterie...

#17 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 marca 2007 - 11:27

co nie zmienia faktu ze dobrze jest na wszelki wypadek najpierw ja zformowac, przezorny zawsze ubezpieczony itd ;)

#18 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 marca 2007 - 15:36

No ale skoro ipod juz byl naladowany :>

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych