Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Flash dla Safari

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 caleodao

caleodao
  • 13 posts

Posted 10 October 2005 - 21:31

Kolejny problem, ach te początki... jak zainstalować flasha dla safari wyskakuje mi cały czas komunikat, że brakuje plugina jak wejde na stronę macromedii i zainstaluje w dalszym ciągu safari nie widzi tego plugina.

#2 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 October 2005 - 21:56

A na stronie Macromedii, zaraz po instalacji wtyczki, też masz taki komunikat?

#3 caleodao

caleodao
  • 13 posts

Posted 10 October 2005 - 23:20

tak

#4 joystick

joystick
  • 309 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 October 2005 - 05:26

Nie wszystko złoto co się świeci. Czyli może wcale nie o tą wtyczkę chodzi.
Spróbuj zainstalować plug-in shockwave .
Z doświadczenia wiem, że większość nie rozróżnia tych dwu technologii.

#5 caleodao

caleodao
  • 13 posts

Posted 11 October 2005 - 10:54

Nie wszystko złoto co się świeci. Czyli może wcale nie o tą wtyczkę chodzi.
Spróbuj zainstalować plug-in [URL=http://sdc.shockwave.com/shockwave/download/download.cgi?]shockwave[/URL] .
Z doświadczenia wiem, że większość nie rozróżnia tych dwu technologii.

hmm po ściągnięciu pluginu nie chce się zainstalować najpierw coś sprawdza a potem wyskakuje komunikat aby zamknć dodam że w innych przegladarkach jest ok np.firefox i opera z tym źe firefox długo się uruchamia :(

#6 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Posted 11 October 2005 - 16:32

podasz wreszcie model maca i wersje systemu? bedzie znacznie latwiej ci pomoc

#7 caleodao

caleodao
  • 13 posts

Posted 11 October 2005 - 19:42

Komputer serii G4 a system mac os x tiger 10.4

#8 joystick

joystick
  • 309 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 October 2005 - 19:54

hmm po ściągnięciu pluginu nie chce się zainstalować najpierw coś sprawdza a potem wyskakuje komunikat aby zamknć dodam że w innych przegladarkach jest ok np.firefox i opera z tym źe firefox długo się uruchamia :(

Co to za komunikat? Wywala Ci się Safari czy jest to okienko instalatora? Co tam jest dokładnie napisane?

#9 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 October 2005 - 20:20

Zajrzyj do teczki /Library/Internet Plug-Ins i sprawdź, czy znajdują się tam pliki takie jak: /Library/Internet Plug-Ins/Flash Player.plugin /Library/Internet Plug-Ins/Flash Player Enabler.plugin /Library/Internet Plug-Ins/flashplayer.xpt. Instalacji wtyczki dokonujesz z poziomu konta administracyjnego czy zwykłego?

#10 caleodao

caleodao
  • 13 posts

Posted 11 October 2005 - 23:14

źadnej z wymienionych wtyczek tam nie ma instalację robiłem z konta zwykłego podając tylko hasło jak o nie prosił. ps. tak na marginesie da się coś zrobić aby układ klawiatury tzn. klawiszy był taki jak w windowsie bo jakoś nie mogę się przyzwyczaić :) zamiast ż jest ź itp.

#11 iBodo

iBodo
  • 265 posts
  • SkądW-wa

Posted 11 October 2005 - 23:22

To w Windowsie zamiast ż jest ź :twisted:

#12 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 October 2005 - 06:33

źadnej z wymienionych wtyczek tam nie ma instalację robiłem z konta zwykłego podając tylko hasło jak o nie prosił.

Spróbuj więc zainstalować tę wtyczkę z konta administracyjnego.

ps. tak na marginesie da się coś zrobić aby układ klawiatury tzn. klawiszy był taki jak w windowsie bo jakoś nie mogę się przyzwyczaić :) zamiast ż jest ź itp.

Zajrzyj na moją stronę i pobierz klawiaturę "windows style". Po rozpakowaniu wrzuć pliki do ~/Library/Keyboard Layouts, przeloguj się i włącz dodatkowe układy w System Preferences > International.

#13 Nippy

Nippy
  • 192 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 May 2007 - 19:05

Safari, QuickTime, Flash

Mam identyczny problem od kilku dni i dotyczy on rzeczywiście tylko safari. Shockwave Installer Slim wywala się i nie można go zainstalować. Brakuje mi "Flash Player Enabler.plugin" mimo, że Flash Player 9 instaluje się bez problemu. W preferencjach Safarii mam zaznaczone "Enable plug-ins", QuickTime najnowszy i w preferencjach pozaznaczane odtwarzanie wszystkich formatów.

Jak temu zaradzić?

---- Dodano 07-05-2007 o godzinie 11:27 ----
Sprawa prostsza, niż wydawać by się mogło. Należy odinstalować Flash Playera, a następnie ponownie go zainstalować.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users