Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

odwrócony film - import z iphona

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 approjekt

approjekt
  • 9 postów

Napisano 10 marca 2011 - 09:21

czy ktos spotkał sie z tym zjawiskiem? nakrecilem film za pomocą iphone 4, imoprtowałem do maca za pomocą iphoto ( imovie nie wykrył kamer samodzielnie) , stamtąd importowalem do iMovie- efekt jak na załaczonym zrzucie ekrany. minioaturki sa generowane porawnie ale film jest do góry nogami. Co z tym zrobić?

#2 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 10 marca 2011 - 09:48

czy ktos spotkał sie z tym zjawiskiem? nakrecilem film za pomocą iphone 4, imoprtowałem do maca za pomocą iphoto ( imovie nie wykrył kamer samodzielnie) , stamtąd importowalem do iMovie- efekt jak na załaczonym zrzucie ekrany. minioaturki sa generowane porawnie ale film jest do góry nogami. Co z tym zrobić?

Jak to co zrobić? w iMovie masz możliwość obrócenia filmu o 180 stopni.

#3 approjekt

approjekt
  • 9 postów

Napisano 10 marca 2011 - 10:02

Och, dzięki. Nie wpadłem wczesniej na to że znajde to pod przyciskiem "kadruj". Dopadło mnie lenistwo i opór przed przeszukiwaniem Pomocy programu :)

#4 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 10 marca 2011 - 10:04

Nie ma za co :) czekałem aż zadasz pytanie, gdzie jest to obracanie :) odbyło się bez dalszego instruktażu.

#5 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 10 marca 2011 - 12:27

Post do usuniecia.

#6 Robert de Clair

Robert de Clair
  • 365 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 26 maja 2012 - 00:06

Wiem, że odkopuję trupa :) ale dzisiaj mój iP mnie zaskoczył, dlatego się podepnę. (mimo iż mój os to winda) Film nagrałem iP4 w pozycji z przyciskami głośności w górę (tak zawsze robię zdjęcia) film skopiowałem na kompa (miniaturkę miałem o góry nogami ale jak odtwarzałem film to było poprawnie) chciałem go skompresować, więc użyłem DVD Video studio od kompresji. wynik taki, że film jest odwrócony. Tutaj zapaliło mi się światełko. Włączyłem windows movie maker i wczytałem tam ten film. - Także jest do góry nogami. Łapy opadają. Zwłaszcza, że każda metoda obracania to strata. Dodatkowo nie bardzo wiem jakiego softu użyć pod windą do obrócenia filmu. tak by to było łatwe proste i skuteczne. teoretycznie WMM sobie z tym radzi, ale jest to czasochłonne i stratne w stosunku o oryginału. Doatkowo już w ramach eksperymentu odwróciłem iP przyciskami volume o dołu i nagrałem film. zarówno windows movie maker jak i program do odtwarzania widzi film poprawnie. Inna sprawa, że imo taka pozycja nie jest naturalną pozycją iP do robienia zdjec czy filmow. Zwłaszcza, że o jakiegoś czasu te przyciski robią za spust migawki. Jak sobie radzicie z tym problemem. Są jakieś opcje w iP które wymuszają jego pozycję poczas nagrywania filmu? Jeszcze ciekawostka - mam jeden film nagrany iP którego nie jestem w stanie obejrzec na telefonie we właściwej dla filmu pozycji. jak obracam telefon tak by gdy jest trzymany przyciskami do góry. wówczas film obraca się i mam panoramę obróconą o 90 stopni (z paskami po bokach ekranu) dokłądnie tak jakbym nagrał go w pionie. Nie mogłem jednak nagrać go w pozycji pionowej telefonu bo po przeczy temu to co jest na tym filmie. Używanie iP do filmowania jest dla mnie niczym puełko czekoladek jak mawiał Forest Gump. Nigdy nie wiem na co trafię i jaki będzie efekt końcowy. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych