Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podbocie basu, equalizer, program. ? ? ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Perass

Perass
  • 46 postów

Napisano 09 marca 2011 - 20:10

Witam. Interesuje mnie program/patch/cokolwiek, dzięki któremu mógłbym podbić bas w moim iP4. Poszukuję sprawdzonego programu/patcha, ktróy były zsynchronizowany z odtwarzaczem w ipodzie. Ściągałem jakis equalizer, ale zeby dzialal musialem odtwarzać przez niego muzykę. Proszę mi nie pisać, że w ustawieniach mam różne opcje EQ, bo doskonale o tym wiem, jednak "podbicie basu" polega w ipodzie na zwiekszeniu 3 pierwszych suwaczków o 10-15 procent, a przy tym sciszeniu muzyki. Proszę o pomoc w tej sprawie.

#2 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 marca 2011 - 20:36

Darmowa wersja próbna: EQ free for iPhone, iPod touch and iPad on the iTunes App Store
Pełna wersja, 2,99$: Equalizer for iPhone, iPod touch, and iPad on the iTunes App Store

Nie próbowałem tego programu więc przetestuj sobie jak to działa w darmowej wersji. iPod touch ma bardzo dobrą jakość dźwięku, wszystkie tony są zrównoważone i brzmią naturalnie - problem raczej leży po stronie słuchawek.

#3 Perass

Perass
  • 46 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:10

Sennheiser HD 380 Pro - Słuchawki przewodowe Sennheiser - Opis w RTV EURO AGD
Jesteś pewien co do tych słuchawek? ;>

#4 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 marca 2011 - 21:18

Tak, jestem pewien ;) Oprócz kwestii jakości dźwięku dochodzi kwestia odpowiedniego dobrania słuchawek do odtwarzacza. Jeżeli te sennheisery mają chłodny dźwięk z małą ilością basów to z neutralnie grającym touchem może Ci brakować niskich tonów. Dlatego przed wybraniem dobrych słuchawek wypadałoby posłuchać ich z odtwarzaczem, z którym będą używane.

#5 Perass

Perass
  • 46 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:21

Tak, niestety wadą toucha jest brak eq, ktory moglibysmy sami podkrecic. Z kompa muzyka gra wyśmienicie. Z N97 też dobrze, ponieważ tam mam wlasny EQ. Obczailem wczoraj ten program, ale wlasnie nie o to mi chodzi.

#6 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:26

Najpierw pomyśl o wzmacniaczu, chociażby takim MP3Store.pl [odtwarzacze MP3/MP4, słuchawki, akcesoria] a potem walcz z basami. Nie oczekuj cudów, te słuchawki nie są zbyt basowe, powiedziałbym wręcz, że bas jest lekko wycofany.

#7 Perass

Perass
  • 46 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:43

No zależy od sprzętu, na kompie jest bdb z basem

---------- Wpis dodano o 21:43 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:41 ----------

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Te słuchawki są dobre ale pewno podróby bo tak tanie to na pewno nie będą oryginały. Jak myślicie ?

#8 slawekwch

slawekwch
  • 51 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:51

cx300/cx500 na allegro w ponad połowie to podróby, a te z cenami 50% sklepowej na 100% fake, u niektórych jest ten plus, że dają real foto tego shitu. Sam używam cx'ów i z moim touchem zgrywają się rewelacyjnie, używam zazwyczaj domyślnego ustawienia eq "Rock" i bas jest głęboki, soczysty, ale nie natarczywy i nie zasłania reszty. Touch to nie sansa clip żeby bawić się z nim we wzmacniacze, chyba że ktoś ma zamiar używać z nim słuchawek studyjnych. Z nausznych prędzej kup aurvany live creativa niż te senki - szkoda pieniędzy, Twoje wymagania spełnią w 100%. Z dousznych celuj minimum w soundmagic PL21, jak masz więcej pieniędzy to douszne aurvany na pewno też by zaspokoiły Twój gust, jak masz możliwość to idź do jakiegoś sklepu i sobie po prostu słuchawek posłuchaj.

#9 Perass

Perass
  • 46 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:54

No dzięki za podpowiedź. No na pewno to fake, skoro kosztują tak mało. Zastanawiam się jak brzmią, czy bardzo ch.... czy w miarę da się słuchać.

#10 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:59

Touch to nie sansa clip żeby bawić się z nim we wzmacniacze, chyba że ktoś ma zamiar używać z nim słuchawek studyjnych.

A próbowałeś? Uwielbiam teoretyków :) Miałem okazję porównać dźwięk na tym wzmacniaczu i bez niego, różnica jest bardzo duża. Testowane na Bose In Ear, SE 530, PFE 112. Nie jest to może najwyższa półka wzmacniaczy, ale w tej wielkości uważam, że efekt jest przyzwoity. Nawet ja, przygłuchy kubański chłop małorolny czuję różnicę więc...

#11 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 marca 2011 - 22:04

Tak, niestety wadą toucha jest brak eq, ktory moglibysmy sami podkrecic. Z kompa muzyka gra wyśmienicie. Z N97 też dobrze, ponieważ tam mam wlasny EQ. Obczailem wczoraj ten program, ale wlasnie nie o to mi chodzi.

No i właśnie chodzi o to, że z nokią i komputerem grają ok a z iPodem już nie. Dlaczego? Bo do iPoda powinieneś mieć inne słuchawki, które są dopasowane do jego charakterystyki dźwięku. Choćbyś miał nie wiem jak dobre słuchawki to nie będą grać dobrze ze wszystkim. Owszem, do drobnych korekcji jest equalizer i po to został wymyślony, ale jeżeli ewidentnie brakuje ci niskich tonów to tego już equalizerem nie naprawisz.

#12 Perass

Perass
  • 46 postów

Napisano 09 marca 2011 - 22:39

No trzeba kupić inne słuchawki ;)

#13 BiskupPro

BiskupPro
  • 84 postów
  • SkądNottingham / Szczecin

Napisano 01 kwietnia 2011 - 01:19

cx300/cx500 na allegro w ponad połowie to podróby, a te z cenami 50% sklepowej na 100% fake, u niektórych jest ten plus, że dają real foto tego shitu. Sam używam cx'ów i z moim touchem zgrywają się rewelacyjnie, używam zazwyczaj domyślnego ustawienia eq "Rock" i bas jest głęboki, soczysty, ale nie natarczywy i nie zasłania reszty.
Touch to nie sansa clip żeby bawić się z nim we wzmacniacze, chyba że ktoś ma zamiar używać z nim słuchawek studyjnych. Z nausznych prędzej kup aurvany live creativa niż te senki - szkoda pieniędzy, Twoje wymagania spełnią w 100%. Z dousznych celuj minimum w soundmagic PL21, jak masz więcej pieniędzy to douszne aurvany na pewno też by zaspokoiły Twój gust, jak masz możliwość to idź do jakiegoś sklepu i sobie po prostu słuchawek posłuchaj.

Słuchawki w sklepie nie grają tak jak wygrzane słucawki więc takie rozwiązanie można o kant tyłka rozbić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych