Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Adobe Creative Suite User Group in Poland

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 28 March 2007 - 11:15

Bardzo fajna inicjatywa:

http://www.g-media.pl/aug/groups.php

#2 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 28 March 2007 - 20:01

Kiedyś bardzo lubiłem Adobe. Po wprowadzeniu debilnych zabezpieczeń (czy naprawdę nie mogli dać zwykłego dongla ?) firma przestała dla mnie istnieć. no może poza Elements na Maczku i PS 5 i AFX4.1pro na PC ;-)

#3 pejot

pejot
  • 312 posts

Posted 28 March 2007 - 21:20

Po wprowadzeniu debilnych zabezpieczeń

jakich?

#4 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 28 March 2007 - 21:21

Aktywacja ... :-x

#5 pejot

pejot
  • 312 posts

Posted 28 March 2007 - 21:23

Aktywacja ... :-x

A co debilnego jest w aktywacji?
Mam czytać między wierszami? Nieładnie... :P

#6 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 28 March 2007 - 22:14

To twój problem że pomiędzy wierszami wietrzysz piractwo. Chcesz o tym porozmawiać ??? :P Gdyby chodziło mi o to o czym myślisz to aktywacją bym się w ogóle nie przejmował. Aktywacja szkodzi wyłącznie legalnym użytkownikom. I ty dobrze o tym wiesz. No ale pewnie masz to gdzieś bo nie musisz aktywować swoich wersji ... :P Bo dla piratów aktywacja to mniejszy problem niż skopiowanie samej płyty :P Jak ktoś chce być OK względem firmy a nie podoba się mu jego podejście do klienta to od razu pirat co ??? Gdybyś dokładnie przeczytał mojego posta to może ... może byś zrozumiał że nie mam nic przeciwko zabezpieczaniu oprogramowania ale pod warunkiem że zabezpieczenie to nie jest wymierzone w legalnego użytkownika. Wolę dągla którego mam np. z AFXpro. Chcę przenieść program na inny komputer przenoszę dągla. A nie aktywację przy każdej zmianie sprzętowej. Nie wspomnę o tym jak firma Adobe traktuje kogoś po 3 aktywacji. Chamstwo ! Aktywacja jest ograniczeniem moich praw do użytkowania programu na który długo zarabiałem. To że tobie nie przeszkadza taki sposób ograniczenia rozporządzaniem dobrem za które zapłaciłeś nie oznacza że firma Adobe jest w porządku. W wielu krajach ruszyły procedury delegalizacji takich mechanizmów. np. w Japonii i Francji. Tak samo płytko jak ty na ten temat myśli firma Adobe dlatego nie dam jej już więcej zarobić no chyba że zmieni podejście i wypuści wersje np. z donglem. Podsumowanie: Co daje takie zabezpieczenie - że użytkownik jest złodziejem pomimo wydania na oprogramowanie 5000zł. I musi uważać na zmiany sprzętowe. Pirat tymczasem który nie wydał ani centa na program instaluje go na dowolnej ilości komputerów i przenosi program kiedy chce. Czy zabezpieczenie to ogranicza piractwo NIE ??? Więc po co jest ??? Wiesz podam ci taki przykład z mojego życia. Kupiłem sobie z drugiej ręki program Peak. Aktywacja odbywała się za pośrednictwem dyskietki albo internetu. W moim iBooku dyskietki nie ma ale w PPC 7300 jest. OK oczywiście dyskietka była już padnięta. W końcu zestaw miał już ładne kilka lat. Dopiero potem człowiek z Estrady i Studia uświadomił mi że aktywacja tą metodą było możliwa przy tylko 2 modelach napędu dyskietek. Potwierdził to też producent ... Napisałem do producenta że chcę aktywować przez internet on na to proszę kupić upgrade do najnowszej wersji... za kilkaset dolarów :P

#7 pejot

pejot
  • 312 posts

Posted 28 March 2007 - 23:08

Pytam po prostu co miales na mysli, spokojnie. Sam wywlokles na wierzch sprawe legalnosci. Mi zadna aktywacja nie przeszkadza. Napisz jeszcze o co chodzi z ta "trzecia aktywacja" i co takiego robi Adobe, bo do tej pory przenosilem tylko raz CS2 z G5 na laptopa i zadnej aktywacji nie musialem robic. A jesli chodzi o dongla to jakos nie wyobrazam sobie noszenia go z laptopem i wtykania za kazdym razem. Trudno sie dziwic, ze tworcy oprogramowania szukaja sposobu na ukrocenie piractwa. Czasem wydawac sie moze ze robia wszystko zeby ludziom zatruc zycie, ale musisz pryznac, ze widok ubranych w dres panow z klaserami na gieldzie jest zalosny.

#8 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 28 March 2007 - 23:30

Teoretycznie 3 aktywacji nie ma. Po 3 trzeba nawet miesiąc udowadniać że się jest legalnym użytkownikiem i posiadaczem licencji. Wysyłanie dokumentów rozmowy przez telefon (niemiłe odzywki udowadniające że jesteśmy wiadomo kim, całą godzinę) e-maile itp.itd. A i po tym słyszałem że potrafili powiedzieć - nie posiada pan licencji. Doświadczyła tego moja znajoma. Horror. W firmie w której pracuję jak przyszło AdobeVideoColection z Matroxem to z tego co pamiętam kumpel aktywował dzwoniąc do Anglii. Teraz Wimal zrobił wygodę i można to robić za jego pośrednictwem i ostatnio musiałem powtórnie aktywować Premiere i zrobiłem to u nich. Adobe ma taką zasadę że bez problemów można aktywować 2 razy za trzecim zaczynają się schody i nagle stajemy potencjalnym się złodziejem ... Wiem że dongel jest niewygodny ale wolę to niż trzymanie mnie na łańcuszku przez Adobe ...

#9 bogus

bogus
  • 49 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 March 2007 - 00:02

Wybacz ale to o czym piszesz mnie lekko przeraza. Nigdy się nie spotkałem z tym by pracownicy Adobe (badz dystrybutorów) w rozmowie telefonicznej z góry zakładali, że jesteś złodziejem. Poza tym czy ktoś przy zdrowych zmysłach, posiadający "lewy soft" dzwoniłby na infolinie producenta...nie wydaje mi się. Całe szczęście ja nie mam tego problemu z wiadomych względów :)

#10 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 29 March 2007 - 00:24

Nie chodzi o infolinie tylko o ludzi z UK którzy dokonują aktywacji. Zobaczę ja będę miał 3 raz aktywować ale już w Wimalu. Po co w ogóle jest to potrzebne, przeciwko piractwu - oni się tylko z tego śmieją - starczy poczytać jedno z największych polskich forów o Foto i Video. Aktywacja przypomina mi biurokrację dla samej biurokracji u ruskich :(

#11 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 29 March 2007 - 06:24

Atywacja jest wyłącznie dla masowej wersji pudełkowej, Firmy kupujące licencje dostają jeden numer na X stanowisk i dokupują nośnik (25 Euro) wersji bezaktywacyjnej. Nie ma co prawda pudełka ale jest pisemna licencja na X stanowisk. A co do krotności aktywacji to pakiet CS2 aktywowałem na moim maczku już 5 razy i zawsze automatycznie. Niestety po wielu software update system nie chciał pracować normalnie i najszybsza metoda przywrócenia go do życia była reinstalka +Combo. Po tym CS2 należało zainstalować od nowa i przebiegało to normalnie z automatyczną aktywacją. Licencja pozwala na zainstalowanie pakietu również na urządzeniu przenośnym i na MacBooku aktywowałem dodatkowo dwukrotnie. Do tej pory nie miałem powodu by mieć cokolwiek przeciwko aktywacji.

#12 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 29 March 2007 - 09:19

Licencja pozwala na zainstalowanie pakietu również na urządzeniu przenośnym i na MacBooku aktywowałem dodatkowo dwukrotnie. Do tej pory nie miałem powodu by mieć cokolwiek przeciwko aktywacji.

O wlasnie. Mogl by mi ktos potwierdzic ze kupujac soft od Adobe mozna go w rmach licencji zainstalowac na 1 kompie i 1 urzadzeniu przenosnym? Bo planuje kupic CS3 za jakis zas i nie mam zamiaru kpowac 2 kopi zeby moc czasem cos w drodze obrobic. :D

#13 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 29 March 2007 - 11:49

W przypadku CS2 mogę Ci zacytować ale licencji do CS3 jeszcze chwilowo nie mam. Nie sądzę jednak by to uległo zmianie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users