Linux, a klawiatura w MacBook
Posted 27 March 2007 - 21:37
Posted 03 April 2007 - 20:34
[URL="http://en.opensuse.org/Installation_on_MacBook_Pro_Intel_(x86)"]http://en.opensuse.org/Installation_on_MacBook_Pro_Intel_(x86)[/URL]
Swoją drogą, gorąco polecam dystrybucję openSUSE:
1. Stabilna
2. Dopracowana (projekt sponsoruje Novell)
3. Wszystko ładnie się integruje ze sobą
4. Chodzi dobrze także na wolniejszym sprzęcie
5. Frajda z używania trójwymiarowych pulpitów, kostki i innych użytecznych bajerów jest naprawdę wielka.
Pozdrowienia.
Posted 03 April 2007 - 20:40
Posted 03 April 2007 - 21:17
Instrukcja instalacji openSUSE na MacBooku Pro, do której link zamieściłem powyżej dotyczy wersji 10.2, a więc najświeższej produkcyjnej. MacBook Pro - o ile się orientuję też nie jest najstarszym produktem Apple'a.
Skąd więc miałoby być to rzekome przywiązanie Linuksa do PS/2 - nie mam pojęcia. Owszem, stare klawiatury i myszy też działają, ale te na USB - przede wszystkim.
Autor instrukcji pisze tak:
NOTE: Quite alot of the time, the keyboard fails to work with the SuSE install menu (with install/rescue/ options) and it just hangs on the `boot from hard-drive option'. This is clearly a bug. However I found that about 1/5 times, the keyboard is indeed recognized allowing one to select the install option. Therefore just keep rebooting and repeating from step 4 until keyboard is recognised
Może więc warto spróbować zrestartować komputer kilka razy?
Posted 03 April 2007 - 21:34
Posted 04 April 2007 - 10:09
Swoją drogą, gorąco polecam dystrybucję openSUSE:
1. Stabilna
2. Dopracowana (projekt sponsoruje Novell)
3. Wszystko ładnie się integruje ze sobą
4. Chodzi dobrze także na wolniejszym sprzęcie
5. Frajda z używania trójwymiarowych pulpitów, kostki i innych użytecznych bajerów jest naprawdę wielka.
wszystkie punkty poza slowem Novell (ale wlacznie ze slowem Dopracowana) odnosza sie do wszystkich (ok, do wiekszosci) dystrybucji linuksowych, a juz na pewno do ubuntu

Posted 04 April 2007 - 10:20
Posted 05 April 2007 - 16:51
wszystkie punkty poza slowem Novell (ale wlacznie ze slowem Dopracowana) odnosza sie do wszystkich (ok, do wiekszosci) dystrybucji linuksowych, a juz na pewno do ubuntu
. wlacznie z trojwymiarowymi pulpitami i _chodzeniu_ na wolniejszym sprzecie
(to ostatnie zalezy w glownej mierze od uzytego srodowiska graficznego, ktore zalezy od preferencji uzytkownika, bo przeciez zawsze mozna to sobie zmienic)
Racja. Jako niedawny przechrzta z Windowsa na Linuksa, a więc świeży jego fan, rezerwuję sobie prawo do ograniczonej wiedzy. Jako jeszcze mało doświadczony użytkownik tego systemu na pewno jestem żywym przykładem kolejnej zalety dystrybucji openSUSE - prosta i wystarczająco intuicyjna w obsłudze ułatwia lądowanie przy przechodzeniu z innego systemu.
A Ubuntu jakoś nie przypadło mi do gustu. Ale o guście nie będziemy dyskutować, prawda?
---- Dodano 05-04-2007 o godzinie 17:54 ----
A więc jest szansa, że instrukcja, na którą się powoływałem będzie działać. I o to właśnie chodziło.A te "resety" nie są wzięte z powietrza, po załadowaniu się kernela i modułów są one w pamięci, przy którymś resecie po prostu ich nie wyrzuca to taki "miękki" reset więc skoro są załadowane to nagle "magicznie" zaczyna działać.
Posted 06 April 2007 - 14:00

Posted 16 April 2007 - 09:33
A więc jest szansa, że instrukcja, na którą się powoływałem będzie działać. I o to właśnie chodziło.
Potwierdzam. U mnie LiveCD z Gentoo 2006.1 zobaczylo klawiature po 3 resecie :/
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users