Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone gwarancja bez faktury lub paragonu? Prawda czy fikcja?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 chelmik21

chelmik21
  • 101 postów

Napisano 07 marca 2011 - 17:11

Czy oddajac iphone na gwarancja trzeba posiadac jakis dokument? Czy oni maja moze jakas swoja baze danych Pytam gdyz duzo sprzedawcow na portalach aukcyjnych pisze gwarancja na podstaiwe imei Wiez ze takie pytanie padalo setki razy ale mi chodzi o odp osob ktore mialy z tym doczynienia

#2 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 marca 2011 - 17:12

Gwarancja sprawdzana jest na podstawie numeru seryjnego sprzętu. Nie ma czegoś takiego jak karta gwarancyjna.

#3 mteam

mteam
  • 56 postów
  • SkądOkolice Krakowa

Napisano 07 marca 2011 - 17:13

Nie.

#4 chelmik21

chelmik21
  • 101 postów

Napisano 07 marca 2011 - 18:33

Nie.

co nie?

Panie Michale czyli nie potrzebuje zadnego papierku idac do salonu orange?

#5 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 marca 2011 - 18:34

Nie, nie powinni wymagać dowodu zakupu, wyjątkiem mogą być sytuacje gdy numer IMEI został zablokowany z powodu kradzieży.

#6 chelmik21

chelmik21
  • 101 postów

Napisano 07 marca 2011 - 20:58

mial ktos doczynienia z taka sprawa?

#7 ianna77

ianna77
  • 78 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 marca 2011 - 14:46

gwarancja iP W salonie sprzedaży (Orange) wymagany jest paragon lub umowa z numerem seryjnym iPhone'a.

#8 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 08 marca 2011 - 21:45

W gliwicach w salonie orange wymagany byl dowod zakupu (paragon/faktura) oraz umowa o swiadczenie uslug telekomunikacyjnych (tzw "cyrograf"). W erze bylo podobnie jak odsylali mojego ipka do serwisu - paragon i kopia umowy. Watpie w to zeby ktorys z salonow nie wymagal zadnego dokumentu i przyjmowal telefon na tzw. piekny usmiech. No, chyba ze u Was jest inaczej. Podalem przyklad z Gliwic - wcale nie malego miasta z dwoch duzych sklepow firmowych (nie jakis tam dealerow czy franczyzobiorcow).

#9 Pablowej

Pablowej
  • 531 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 marca 2011 - 05:53

Jeśli chodzi o sprzęt Apple to nie powinni wymagać żadnych paragonów/faktur. Ja jakiś czas temu reklamując MacBooka nie potrzebowałem faktury. Nie pytali nawet o nią. Z telefonem na dobrą sprawę powinno być podobnie, ale wiem doskonale jaki mają burdel w Orange i tam z pewnością każdy będzie mówił co innego.

#10 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 09 marca 2011 - 09:33

Lepiej zadzwonić do serwisu, do którego sieci wysyłają telefony i zapytać czy potrzeba takowy dokument. Bo sam salon Orange/Ery ma prawo wiedzieć, że wysyłają telefon sprzedany przez siebie.

#11 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 09 marca 2011 - 13:35

Dowodu sprzedaży nie wymagają tylko bezpośrednio u apple, wszyscy sprzedawcy- ispoty, salony z komórkami, markety z elektroniką wymagają dowodu zakupu. gdyby nie wymagali, to mógł byś kupić iphone np. w Saturnie, a oddać go w iSpocie- tak być nie może, bo to ispot by poniósł koszty przesyłki do centrali apple w Warszawie. Możesz obejść to wysyłając sprzęt apple bezpośrednio do Apple Polska- tak przynajmniej powiedział mi gość który sprzedawał mi telefon w salonie z komórkami.

#12 iRock

iRock
  • 17 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 21:10

W marcu kupiłem nówkę iPhone 4 w folii od kolesia, który dostał telefon w pracy. Jak sprawdziłem okres gwarancji pojawiała się informacja, że telefon został kupiony w T-Mobile więc gwarancja niestety wygląda inaczej. Od miesiąca mam popsuty głośnik tylko głośnik do rozmów, reszta działa idealnie. Chciałbym to oddać na gwarancje bo strach oddać do komisu teraz telefon. Jeśli mój kolega ma też iPhone 4 o takiej samej pojemności tylko nieco starszego to dam radę coś wykombinować z gwarancją ? Ewentualnie czy jeśli znalazłbym na forum osobę, która w podobnym okresie kupiła i4 to dałoby radę coś zdziałać ?

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 21:14

Gwarancja jest przypisana do numeru seryjnego.

#14 iRock

iRock
  • 17 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 21:31

Czyli odpada. Jednak zobaczyłem, że myapple poleca fajny i w sumie nie drogi serwis we Wrocławiu, więc udam się tam jutro i mi to naprawią. Dzięki za pomoc.

#15 porki555

porki555
  • 62 postów

Napisano 27 marca 2018 - 09:36

Czy kupując telefon z takiej aukcji nie potrzebuje paragonu ?
http://allegro.pl/ap...7209693647.html

#16 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 27 marca 2018 - 09:49

Sprzedawca ma obowiązek wystawić dowód sprzedaży, choć do realizacji uprawnień gwarancyjnych pewnie nie będzie on potrzebny.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#17 atomex

atomex
  • 103 postów
  • SkądGłogów, Polska

Napisano 27 marca 2018 - 10:05

Czy kupując telefon z takiej aukcji nie potrzebuje paragonu ?
http://allegro.pl/ap...7209693647.html

Ale w opisie aukcji jest napisane, że dają paragon.

Paragonu nie potrzeba do rocznej ograniczonej gwarancji Apple.

iPhone XS | MacBook Air | iMac Pro | iPad Pro | iWatch

#18 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 27 marca 2018 - 10:27

Bo roszczenie można mieć do producenta - z tytułu gwarancji - w Apple 1 rok i do sprzedawcy - z mocy prawa. Sprzedawca będzie chciał dowodu, że to on sprzedał, ale nie powinien żądać konkretnego dokumentu, ale udowodnienia, że sprzedał. Wyciąg z karty kredytowej może być takim dowodem (w sądzie, bo w sklepie to może nie być przyjęty).

W przypadku gwarancji obowiązują zasady gwarancji - to czy potrzebne opakowanie, rachunek albo inne szczegóły.

Odpowiedzialność sprzedawcy wynika z prawa.

Uwaga - przy zakupie na firmę kupujący nie jest konsumentem i ma mniejsze prawa. Np. nie dotyczy go zwrot w 14 dni przy zakupach przez internet, rękojmię można wyłączyć w umowie, jest zobowiązany do zgłoszenia wady niezwłocznie (konsument ma rok) i nie dotyczy go domniemania występowania wady od dnia zakupu (przedsiębiorca musi udowodnić, że sam nie zepsuł a w przypadku konsumenta jest odwrotnie - to sprzedawca musi wykazać, że kleint był winny a towar bez wady).

#19 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 27 marca 2018 - 10:54

Rękojmia dla konsumenta według prawa unijnego trwa 2 lata ale pierwszy rok różni się od drugiego. W pierwszym istnieje wspomniane domniemanie występowania wady. W drugim roku sytuacja się odwraca i to konsument musi udowodnić że wada występowała. Jest to o tyle istotne że pierwszy rok sporej części nie interesuje bo mają gwarancję. Później chcą wykorzystać rękojmie ale zapominają że nie jest ona już taka jak była na początku.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#20 porki555

porki555
  • 62 postów

Napisano 27 marca 2018 - 14:59

Ale w opisie aukcji jest napisane, że dają paragon.

Paragonu nie potrzeba do rocznej ograniczonej gwarancji Apple.

ok to co doradzacie kupić z dystrybucji europejskiej i mieć rok gwarancji, czy od kogoś z orange, który brał na raty i jest wtedy 2 lata, ale nie wiadomo co orange wymyśli z osobami, które nie spłacają rat.

#21 Regiss

Regiss
  • 2 974 postów
  • SkądRadom

Napisano 27 marca 2018 - 15:07

Nic nie wymyśli. W tej chwili jest zapis w regulaminie że telefon jest nasz w momencie podpisania umowy. Wiec nie mogą blokować. A nawet jak zmienia kiedyś regulamin, o ile zmienia i zaczną blokować to dopiero dla umów zawartych od tego dnia. Prawo nie działa w tył. Info z infolini i forum Orange. W żadnym wypadku nie masz 2 lat. Rękojmia na 2 rok jest dla osoby która jest na fakturze. Na Ciebie nie przechodzi.Chcesz mieć 2 lata- musisz kupić w sklepie typu MM, Euro, Xkom, ispot etc. Na siebie faktura ewentualnie paragon.

Użytkownik Regiss edytował ten post 27 marca 2018 - 15:09

iPhone 15 Pro

#22 porki555

porki555
  • 62 postów

Napisano 27 marca 2018 - 15:20

Nic nie wymyśli. W tej chwili jest zapis w regulaminie że telefon jest nasz w momencie podpisania umowy. Wiec nie mogą blokować. A nawet jak zmienia kiedyś regulamin, o ile zmienia i zaczną blokować to dopiero dla umów zawartych od tego dnia. Prawo nie działa w tył. Info z infolini i forum Orange. W żadnym wypadku nie masz 2 lat. Rękojmia na 2 rok jest dla osoby która jest na fakturze. Na Ciebie nie przechodzi.Chcesz mieć 2 lata- musisz kupić w sklepie typu MM, Euro, Xkom, ispot etc. Na siebie faktura ewentualnie paragon.

czyli obojetnie czy wezme z dystrybucji europejskiej czy odkupię od kogoś z orange to i tak mam 12 miesięcy gwarancji.

#23 Regiss

Regiss
  • 2 974 postów
  • SkądRadom

Napisano 27 marca 2018 - 15:30

Tak. Weź pod uwagę że jeśli w 11 miesiącu telefon Ci się zepsuję i oddasz na gwarancję, to jak telefon będzie z polskiej dystrybucji to na ten nowy(naprawiony) po wymianie dostaniesz nowe 12 miesięcy. A na ten z europejskiej tylko 3.

Użytkownik Regiss edytował ten post 27 marca 2018 - 15:31

iPhone 15 Pro

#24 porki555

porki555
  • 62 postów

Napisano 27 marca 2018 - 15:39

Tak. Weź pod uwagę że jeśli w 11 miesiącu telefon Ci się zepsuję i oddasz na gwarancję, to jak telefon będzie z polskiej dystrybucji to na ten nowy(naprawiony) po wymianie dostaniesz nowe 12 miesięcy. A na ten z europejskiej tylko 3.

ok dzięki bardzo za pomoc :-)

#25 toprzeciezja

toprzeciezja
  • 105 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 marca 2018 - 17:30

Jak można mieć na "siebie" paragon? fakturę to rozumiem ale paragon to pierwsze słyszę :P 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych