Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Drukowanie na udostępnionej przez Windows drukarce (problem z uwierzytelnieniem)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Przemysław

Przemysław
  • 6 postów

Napisano 06 marca 2011 - 22:58

Witam, Mam taki oto problem: W biurze jest sobie blaszak z win XP z podłączoną przez USB drukarką Epson AL-1100. Wszystkie blaszaki zgodnie drukują na niej po sieci. A iMac (łączący się z lokalną siecią po kablu) oraz Macbook Pro (po wifi) ni cholery nie chcą. Dodam, że maczki mogą bez problemów przeglądać udostępniane przez krnąbrnego blaszaka zasoby. Sterowniki pobrałem ze strony producenta - drukarka zainstalowała się bez problemu. Podczas próby drukowania, podskakuje mi w docku ikonka drukarki i widzę komunikat, że druk wstrzymany / problem z uwierzytelnieniem - coś w tym stylu, nie jestem w tej chwili w pracy więc nie napiszę słowo w słowo. Próbowałem na blaszaku wyłączyć firewalla - bez pozytywnych rezultatów. Co mogę jeszcze zrobić? Pozdrawiam!

#2 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 06 marca 2011 - 23:01

Wiem, że to żadna pomoc ale mam dokładnie to samo z drukarką HP... Ktoś mówił mi, że wina może leżeć po stronie routera ale niestety nie miałem jak tego sprawdzić.

#3 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 marca 2011 - 23:02

A czy drukareczka na tych sterownikach co pobrałeś drukuje jak ją podłączysz bezpośrednio do Maka?

#4 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 06 marca 2011 - 23:04

A czy drukareczka na tych sterownikach co pobrałeś drukuje jak ją podłączysz bezpośrednio do Maka?

U mnie tak

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 marca 2011 - 23:09

ok, ja pytałem bardziej Przemysława aby wyeliminować złe sterowniki u niego.

#6 kola

kola
  • 66 postów
  • SkądCentrum PL

Napisano 06 marca 2011 - 23:47

Miałem to samo z drukarką LaserJet 1020 zainstalowaną na Win7. Pomogło włączenie usługi LPD na komputerze udostępniającym drukarke. Poniżej linki do "How To" - pierwszy dla Visty (lub Win7), drugi dla Windows XP:

Printer Sharing - Enable LPD Services on Vista

Print from UNIX to Windows

#7 Przemysław

Przemysław
  • 6 postów

Napisano 06 marca 2011 - 23:50

@kola - dzięki wielkie, sprawdzę to jutro w pierwszej kolejności. @macieks72, @qura12 - przyznam, że nie sprawdzałem bezpośrednio - jeżeli LPD nie zadziała, podłączę się jutro i sprawdzę. Spróbuję też wyeliminować router i wpiąć się do switcha. Dam znać jeśli polegnę.

#8 Przemysław

Przemysław
  • 6 postów

Napisano 08 marca 2011 - 12:50

No i nie bangla. Drukarka podłączona bezpośrednio do macbooka przez USB znajduje drukarkę i drukuje bez mrugnięcia okiem. A zatem sterowniki mam ok. - Próbowałem bez rutera, na samym switchu - lipa. - Próbowałem podłączyć drukarkę w trybie udostępnionej z Win - pojawia się komunikat "Wstrzymane (wymagane uwierzytelnienie)" - jak kliknę "wznów" pojawia się monit o uwierzytelnienie - i niezależnie czy wybiorę "Gość" czy faktycznie wpiszę login istniejącego na win użytkownika, znowu pojawia się to samo - "wstrzymane...". - Próbowałem zgodnie z sugestiami kolegi Kola włączyć LPD. Pisze mi "printer not responding". Dodam, że wszystkie blaszaki co do jednego na niej drukują.

#9 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 05 maja 2011 - 11:02

Mam pytanie - udało się może rozwiązać ten problem z uwierzytelnieniem ew. z podłączeniem drukarki?

#10 Przemysław

Przemysław
  • 6 postów

Napisano 05 maja 2011 - 11:44

Bardzo mi przykro ale odpuściłem sobie ten temat po wielu próbach, na moje szczęście to nie była jedyna drukarka w firmie i nie miałem najmniejszego problemu z podłączeniem drukarek wpiętych bezpośrednio w sieć. Jeżeli dojdziesz do tego udostępniania, podziel się na forum. Pozdrawiam i powodzenia!

#11 Kuba.Puch

Kuba.Puch
  • 33 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 14:39

W polu "zarejestrowanego użytkownika" wpisz Guest. Będzie banglać. Smacznego.

#12 adnet

adnet
  • 214 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 01 maja 2012 - 18:27

Witam, Mam DOKŁADNIE ten sam problem - jedyna różnica jest taka, że moja drukarka działała , a teraz już nie działa Config: WIndows Vista + drularka Canon 2900 po USB smb: mogę przeglądać ale drukować już nie...

#13 jedrekb

jedrekb
  • 19 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 24 lipca 2012 - 13:51

Niestety nie działa. Znalazł ktoś na to sposób? Sterowniki są ok, więc problem jest z uwierzytelnieniem.

#14 jedrekb

jedrekb
  • 19 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 30 lipca 2012 - 11:12

Dla mnie zadziałało jak zalogowałem się jako guest/guest :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych