Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac OS X Snow Leopard czy Mac OS X Lion

• This topic is locked This topic is locked
16 replies to this topic

#1 PawelU2

PawelU2
  • 13 posts
  • SkądGryfino

Posted 05 March 2011 - 21:02

Cześć. Mam dylemat otóż chcę kupić MacBooka Pro; nowego z systemem Snow Leopard ale widzę że w lecie ma być Lion i teraz pytanie czy kupię teraz to potem zaktualizują system? czy po prostu ten który teraz jest jest lepszy? może lepiej poczekać? bo z zakupem mi się nie pali. Chcę kupić bo na promocji jest w niemczech za 999 Euro 13" Bo jeżeli lepszy jest ten z Lionem to kupię w stanach w wakcje i tyle. Pozdrawiam

#2 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 05 March 2011 - 21:06

Jak chcesz nowy system i Ci się nie spieszy to poczekaj, jak już chcesz Maca to kupuj te co są ale upgradu na pewno nie dostaniesz bo za duży odstęp czasowy między teraźniejszym kupnem a premierą Liona

#3 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 March 2011 - 21:10

No nie wierzę, poczekasz z kupnem komputera ze względu na aktualizację? Kup teraz, potem zaktualizujesz.

#4 emacs

emacs
  • 171 posts

Posted 05 March 2011 - 21:15

Już nie przesadzajcie, to nie windows, update kosztuje bodajże bodajże stówę, cały system (mówię o SL) to 125 zł. Poza tym myślę, że nowe Mac Booki dostaną darmowy upgrade.

#5 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 05 March 2011 - 21:27

Podziwiam ludzi, którzy - gdy mają kaskę - potrafią z powodu np. systemu poczekać pół roku na kompa. Szacun - ja tak nie umiem. Zresztą, skoro kupujesz maca to raczej będzie Cię stać na nowy system. Zresztą będziesz na wakacjach w Stanach, czyli raczej z kaską luz.

#6 PawelU2

PawelU2
  • 13 posts
  • SkądGryfino

Posted 05 March 2011 - 21:31

Pisze że lato to są 4-5 miesięcy. Długo?? Mi się nie wydaje, mam vaio i nie śpieszy mi się z zakupem ale z faktu że został zalany to poszukuję nowego laptopa. Ale ten Lion będzie dużo lepszy i sprawniejszy od Snow Leoparda ?

#7 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 05 March 2011 - 21:57

Jest trochę inny, nie dużo - imo nie ma na co czekać, popracowałem 2 dni na devel preview i nie ma zachwytu ani wielu udogodnień. Ogólnie w środku to samo, ten sam system plików, ten sam lajout (poza skalowaniem za dowolny róg i chowających się pasków w niektórych programach to nie ma szału - jak ktoś używa softu a nie systemu to za chwilę zapomni na czym pracuje. Taki zetafs by był no to szacun, a tak to upgradzik. Aha air-owcy (i inni z oficjalnym ssd apple) dostaną trim dla ssd.

#8 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 05 March 2011 - 22:33

Aha air-owcy (i inni z oficjalnym ssd apple) dostaną trim dla ssd.

Sorry, co to znaczy dostać trim dla ssd?

ok, już się dowiedziałem, czyli w Snow nie ma nic takiego jak TRIM?

ok, u mnie w Air TRIM nie jest obsługiwane, nieładnie

Post pokazuje, jak wiele można znaleźć bez pytania na forum:-)

#9 Gringo997

Gringo997
  • 779 posts
  • Skądnieznana

Posted 05 March 2011 - 22:53

na chwilę obecną jest TRIM ale tylko dla dysków SSD oferowanych przez apple w nowych mbp
Nowe MacBooki obsługują funkcję TRIM w Snow Leopard. Wiadomości ze świata Apple Mac | Krystian MacKozer Kozerawski

#10 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 06 March 2011 - 00:05

Już nie przesadzajcie, to nie windows, update kosztuje bodajże bodajże stówę, cały system (mówię o SL) to 125 zł. Poza tym myślę, że nowe Mac Booki dostaną darmowy upgrade.

Tylko to nie jest upgrade jak z Leoparda do Snow a nowy system więc cena nie koniecznie musi być tak atrakcyjna

#11 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 March 2011 - 00:11

na chwilę obecną jest TRIM ale tylko dla dysków SSD oferowanych przez apple w nowych mbp
Nowe MacBooki obsługują funkcję TRIM w Snow Leopard. Wiadomości ze świata Apple Mac | Krystian MacKozer Kozerawski

Ale z drugiej strony jak masz Sandforce to trim ci nie potrzebny.

#12 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 06 March 2011 - 00:16

Ale z drugiej strony jak masz Sanforce to trim ci nie potrzebny.

Powiedz to userom Air-a.

#13 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 06 March 2011 - 00:20

Sam mam Intela i jakoś nie odczuwam spadku wydajności:)

#14 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 06 March 2011 - 01:10

O sunforce już nie znalazłem odpowiedniego info, bo chyba lampki ogrodowe to nie są?:-)

Sunforce 84010 Solar powered rechargeable lights - 4-Pack at TigerDirect.com

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24360 posts

Posted 06 March 2011 - 01:13

Delikatnie napominam, o czym jest temat. Jeśli chcecie z niego zrobić śmietnik, to tam właśnie się znajdzie.

#16 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 March 2011 - 02:28

Ja proponuje wogóle zamknąć temat, bo na razie odnośnie Liona to są same spekulacje.

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24360 posts

Posted 06 March 2011 - 04:15

Całkowicie zgadzam się z Filipem, w związku z tym temat zamykamy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users