Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad jako monitor podglądowy do kamery lub aparatu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 k.sandomierski

k.sandomierski
  • 5 postów

Napisano 05 marca 2011 - 10:46

Chciał bym z iPada zrobić monitor podglądowy do Canona EOS 5D MARC II. Czy jest taka możliwość ? Wiem że jest możliwość wyjścia sygnału z iPoda np. na TV po HDMI. Wiem, że można podłączyć iPada do komputera przez WiFi i działa jak monitor. Ale co zrobić, żeby przez łącze HDMI na monitorze iPada było widać to co widać w aparacie lub kamerze ? Proszę o pomoc. K.S.

#2 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 marca 2011 - 10:47

Wg mnie nie ma takiej możliwości.

#3 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 05 marca 2011 - 11:11

No właśnie nigdzie nie mogę namierzyć informacji, czy to tylko w jedną stronę będzie działać, jako wyjście HDMI, czy w obie. Wątpię żeby w obie. To chyba jest tak, że jak jest wyjście, to nie wejście i na odwrót. A szkoda, bo iPad jako taki monitor zewnętrzny do jakiejś konsoli czy kamerki byłby fajny.

#4 musicArmani

musicArmani
  • 149 postów

Napisano 11 marca 2011 - 13:54

A szkoda, bo iPad jako taki monitor zewnętrzny do jakiejś konsoli czy kamerki byłby fajny.

everyAir - remote desktop app for games, videos, music, and even productivity software

Panowie jest program, tylko że do konsoli bądź komputera da się jej użyć na ekranie ipad'a . Bodajże przez wifi się porozumiewa ze sprzętem, normalnie wtedy można pracować na ipadzie widząc ekran naszego komputera, od razu pisze ; dotyk działa ;) to nie jest tylko na zasadzie wykorzystania ekranu ipada , ale także możliwości dotykowych, na youtube widziałem jak facet na office 2007 pracował oczywiście za pomocą ipad'a

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 11 marca 2011 - 14:20

A to: Canon EOS 5D Mark II remote controlled by iPad - Photoxels - Digital Photography ?

#6 canion

canion
  • 59 postów

Napisano 11 marca 2011 - 14:21

Też drąże temat podpięcia ipad2 do 5dmkII. w sumie jest to jedyna funkcjonalność jaka przekonałaby mnie do zakupu tabletu. capture one wspiera pobieranie i wyświetlanie zdjęć. problem z tym całym softem wspierającym podgląd zdjęć jest taki , że trzeba miec uruchomiony komp i wifi. trochę bez sensu bo jak już mam pod reką odpalonego laptopa z całym softem to po co jeszcze bawić sie z ipadem. a chciałbym podpiąc poprostu ipad2 po hdmi i miec na ipad podgląd online wykonanych zdjęć. coś mi sie jednak wydaje że niestety trzeba czekać na ipad3. nie wiem czemu apple tak po macoszemu traktuje tak ogromny rynek zbytu jak np studia fotograficzne czy fotografowie.

#7 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 marca 2011 - 14:24

Bo im doskonale schodzi na dotychczasowych rynkach.

#8 canion

canion
  • 59 postów

Napisano 11 marca 2011 - 14:38

i w związku z tym co? olewać setki tysiecy potencjalnych klientów? mało tego , klientów zwykle siedzących już w systemie albowiem zwykle gdzieś jakieś maczki w torbach foto leżą. wiec jest potencjalny, wyedukowany applowsko ;) klient. i tylko mały mądry kabelek i soft jest potrzebny żeby podpiąc aparat do ipada

---------- Wpis dodano o 14:38 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:29 ----------

w sumie to trudno pojąć dlaczego wspiera sie i reklamuje ipad2 jako urzadzenia np do tworzenia muzyki czy obróbki wideo a kompletnie zapomina sie tak wydawałoby sie oczywistym targecie jak fotografowie. osobiście uważam że ipad kupiłoby znacznie wiecej fotografów /gdyby wspierał potrzebne im funkcje/ niż muzyków.

#9 musicArmani

musicArmani
  • 149 postów

Napisano 11 marca 2011 - 14:49

pewnie kwestia czasu, i taka funkcja się pojawi, jeszcze ipad 2 się nie zadomowił , a nóż Jobs ma asa w kieszeni z nowymi funkcjonalnościami;)

#10 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 11 marca 2011 - 14:50

Akurat fotografia na iPadach jest dobrze wspierana. W AppStore jest sporo softu dla fotografów, w tym umożliwiającego podgląd online z aparatów. Ja np. właśnie dostałem kartę Eye-fi do mojego Pentaxa i mam zamiar ją używać z iPadem (są do niej programy w AppStore). Karta ta umożliwia przesyłanie zdjęć po WiFi bezpośrednio z aparatu do komputera i innych urządzeń z WiFi. Niestety nie jest to wynalazek dla autora wątku, bo uległ magii FF i musi używać kart CF (Eye-Fi jest dostępna tylko w standardzie SD).

#11 musicArmani

musicArmani
  • 149 postów

Napisano 11 marca 2011 - 16:57

Karta ta umożliwia przesyłanie zdjęć po WiFi bezpośrednio z aparatu do komputera i innych urządzeń z WiFi.

Niestety nie jest to wynalazek dla autora wątku, bo uległ magii FF i musi używać kart CF (Eye-Fi jest dostępna tylko w standardzie SD).

Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie , autorowi chodziło , żeby ekran ipad'a był wykorzystywany w czasie rzeczywistym, tak jak ekrany lcd w kamerze bądź aparacie, żeby było widać na co kierujesz obiektyw.

Także , tego typu karta EyeFi i tak by niewiele dała, jako że jedynie wysyła zdjęcie do urządzenia

#12 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 11 marca 2011 - 18:42

Jest możliwe, że autorowi o to chodziło. Niestety po zadaniu pytania porzucił ten wątek i musimy się domyślać. Moja odpowiedź jest skierowana do caniona i pośrednio do szerszego grona osób zainteresowanych podglądem zdjęć na urządzeniu. W moim przypadku pełen tethering nie jest mi potrzebny, po to mam lustrzankę, żeby jej używać. Po zrobieniu zdjęcia chcę jednak często podejrzeć efekt, w domowym "studio" używam do tego mojego MBP (właśnie z Eye-Fi), natomiast w plenerze planuję iPada.

#13 canion

canion
  • 59 postów

Napisano 11 marca 2011 - 18:48

wojtkow. to spróbuj tą kartą eye-fi przesłać raw 25 mb . to trwa wieki. owszem. do jakieś prostych cyfrówek i w przypadku fotografowania w jpg może te karty jakoś tam funkcjonują. Przy normalnej pracy aparatami z matrycami 20+ i plikami RAW te karty to zabawka a nie praca. a tablet przydałby sie jako dodatkowy ekran do podglądu online. ale z pominięcie wifi i kompa. co z tego że teraz można podpiąc aparat pod kompa i dalej po wifi mieć podgląd na ipad. to bez sensu bo i tak już mam podgląd na lapku i podpinanie jeszcze tabletu nie ma żadnego sensu.

#14 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 11 marca 2011 - 19:21

Wierz mi, że K5 robi spore pliki (gdy zapisuje się w DNG a nie PEF), poza tym praktycznie nikt normalny nie używa matryc 20mpix w APC, a matryce FF to ciągle domena stricte pro (w sumie semi-pro to tylko Canon 5D, Nikon D700 - który ma tylko 12MPix i kiepska moim zdaniem Alfa A900). Dla amatorów Eye-Fi w zupełności wystarcza, jej prędkość wystarcza do portretu, a do reporterki używanie dodatkowego ekranu to bezsens. Jeżeli natomiast idzie o zawodowców, to ich rynek jest zbyt mały aby opłacało się implementować możliwość obsługi aparatów, zwłaszcza segmentu PRO w trybie tether. I kończąc - Eye-Fi współpracując z iPadem nie wymaga użycia komputera, żeby nie było wątpliwości. I drobna uwaga moderatorska - w języku polskim zdanie rozpoczynamy od wielkiej litery.

#15 canion

canion
  • 59 postów

Napisano 11 marca 2011 - 20:33

Wprowadzanie funkcji podglądu online to podstawowa funkcja która może skłonić fotografów do zakupu tego tabletu. podziiał na pro FF i amator apsc jest podziałem kompletnie bez sensu bo nie wielkość matrycy pozycjonuje puszki. np fotografowie przyrody świadomie wybierają apsc ze względu na przelicznik ogniskowej. w przedziwieństwie do fashion gdzie liczy sie DR i bokeh które to parametry zapewnia matryca FF. Całe szczęście ze chyba jest światełko w tunelu i ipad3 bedzie tym którego fotografowie przyjmą z otwartymi rekoma /i portfelami/ . Cytuję za imagazine : "Dziś internet obiegła wiadomość, że Apple i Canon zacieśniają współpracę. Owocem tego ma być prawdopodobnie złącze Thunderbolt w urządzeniach Canona. Świetny ruch – profesjonaliści będą bardzo zadowoleni, a nowy standard zyska silnego partnera. Dodatkowo współpraca ma się rozwijać jeszcze w zakresie Aperture, iMovie, MobileMe Photo Streaming, AirPlay oraz AirPrint." czekamy w takim razie na rok 2012 i premierę ipad3 ps. poszperałem trochę w necie . raw z d700 idzie 30 sekund. to wyklucza uzycie tej karty do przesyłania RAW niestety. Pozostańmy wiec przy jpg. załózmy że fotografuję jednoczęsnie w RAW i jpg. Czy możesz sprawdzić czy da sie całosć tak skonfigurować aby np capture one 6 który wspiera iOS przechwytywał za pomocą eye-fi jpgi bezpośrednio na ekran ipada. w app store aplikacja nazywa sie capture pilot / jest free/

#16 iKubik

iKubik
  • 506 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 01 marca 2013 - 01:32

Mam podobne pytanie, dlatego nie chciałem zakładać nowego tematu: czy da się podłączyć iPada do aparatu/kamery aby widzieć na nim obraz w czasie rzeczywistym? Np za pomocą kabla HDMI? Wyjście z aparatu (planuję zakup Canona 650D) jest, a i przejściówka do iPada istnieje.

#17 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 01 marca 2013 - 10:01

Na iPada jest taka możłiwość przy zakupie CamRanger CamRanger | Wireless DSLR Remote Control Tether for iPad. Niestety rozwiązania do najtańszych nie należy.

Z Androidem jest trochę łatwiej. około 30zł kosztuje aplikacja DSLR Controller. Po podłączeniu aparatem via USB do tabletu/telefonu z androidem apka obsługuje większość funkcji aparatu.
Z resztą sam zobacz
http://www.youtube.com/watch?v=lnxvFYza6Y4

Na pocieszenie, czytałem o prowadzonych projektach mających na celu zmałpowanie CamRangera i stworzenie podobnego urządzenia w oparciu o TP-Linka TL-MR3040 - Welcome to TP-LINK
Jak się okazuje CamRanger i ten tplink to te same bebechyb w środku. Kwestia jest jedynie softu.

Ja póki co kupiłem Rasberry PI, na którym na początek postawiłem rasbmc dla celów multimedialnych ale chcę na nim uruchomić także Androida z DSLR Controller. Można dokupić jakiś wyświetlacz (lub w studiu wykorzystywać poprostu monitor), zlepić do kupy i można mieć fajne urządzenie. Choć wydaje mi się, że zakup chińskiego tabletu z androidem może być tańszym rozwiązaniem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych