Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac nie wyłącza się

• Please log in to reply
22 replies to this topic

#1 MurcieFan

MurcieFan
  • 1415 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 March 2011 - 18:45

Hej, mam problem z moim Mini, otoz komuter nie wylacza sie. Wiesza siena krecacym sie koleczku na niebieskim tle. Slysze, ze HDD juz nie pracuje. mimo to ponad godzine (dluzej nie chcialo mi sie czekac) nie dokonal kroku w przod. Musze non stop wylaczac go z przycisku. Naprawialem uprawnienia, sprawdzalem tez sam dysk. Wszystko ok. System ma lekko ponad miesiac, w ciagu ostatnich 2 tyg (a w tedy problem pojawil sie), nic nowego nie instalowalem.

#2 MurcieFan

MurcieFan
  • 1415 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 March 2011 - 17:47

Problem dalej wystepuje zauwazylem jednak co nastepuje. Jezeli system uruchomie, porobie cos tam sobie i po zakonczeniu pracy wylaczam go, to jest ok. W ciagu 4 sekund niema komputera Jezeli zas uruchomie go, w trakcie pracy, uspie chodzby na minute, to dziala wszystko ok, do czasu wylaczenia. Nie jest w stanie wylaczyc sie - zawisa na niebieskim ekraniku z krecacym koleczkiem Co takiego robi to usypianie ze nie moge tego uzywac, by wlaczyc komputeer inaczej niz poprzez wyjecie kabla z gniazdka? Niestety, nie pomaga reset PRAM ani SMC. Nie pomaga tez Onyx i Mac Cleaner. Czy naprawde musze po raz 4 w ciagu pol roku z tego samego powodu reinstalowac OSX? Co z tego, ze zrobie go po raz 5, jak po miesiacu, 1.5 problem powroci.

#3 Zetor

Zetor
  • 624 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 March 2011 - 18:11

Może coś z bluetooth, gdzieś czytałem na forum, że aktywne urządzenia mogą powodować ten problem.

#4 zgagato

zgagato
  • 115 posts
  • Skąd3miasto

Posted 10 March 2011 - 18:18

Czy to mini unibody czy w starej obudowie? jesli to stre to moze sprawdz inny zasilacz? Stawiam na problem z zasilaczem. a gdyby postawic nowy system na zewn dysku?

#5 MurcieFan

MurcieFan
  • 1415 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 March 2011 - 18:26

Czy to mini unibody czy w starej obudowie?

'09 - late

Stawiam na problem z zasilaczem.

pewnie bym sie zgodzil, gdyby nie to ze przeciez po reinstalacji podziala dobrze ten miesiac.

a gdyby postawic nowy system na zewn dysku?

co to zmieni :)

Może coś z bluetooth, gdzieś czytałem na forum, że aktywne urządzenia mogą powodować ten problem.

tez to czytalem, lecz do BT mam podpieta myszke MM i TrackPada. Zawsze mialem taka konfiguracje.

---

Moze nie zrozumieliscie

System wstaje z uspienia, dziala normalnie. Problem jest gdy klikam Shut down :)

#6 tmkszlc

tmkszlc

• 1846 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 10 March 2011 - 18:51

moze przeczysc system onyxem

#7 mstanko

mstanko
  • 469 posts
  • SkądWągrowiec

Posted 10 March 2011 - 19:16

Nie pomaga tez Onyx i Mac Cleaner.

Proponuję czytać posty przed napisaniem odpowiedzi

#8 janek220

janek220
  • 268 posts

Posted 10 March 2011 - 19:28

Odpal system w trybie verbose i sprawdź na czym wisi przy wyłączaniu.

#9 MurcieFan

MurcieFan
  • 1415 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 March 2011 - 21:36

Janek220, dzieki - bardzo sluszna uwaga. Szkoda ze nie widzialem Twojego postu wczesniej, tj. zanim zmarnowalem godzine reinstlujac osx Jak tylko sie powtorzy, odkopie ten topic i napisze na czym wisi

#10 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 posts
  • SkądJelenia Góra

Posted 10 March 2011 - 21:49

a probowales resetu PRAM i PMU?

#11 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 posts

Posted 10 March 2011 - 22:01

ja mam to samo na MBP 13,3" (mid 2010)... mam cały czas wyłączony BT także to raczej nie to...

#12 MurcieFan

MurcieFan
  • 1415 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 March 2011 - 23:11

Robilem reset SMC i PRAM. PMU nie.

---------- Wpis dodano o 23:11 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:00 ----------

Zrobilem na wszelki wypadek PMU / opis na Apple support pasue do objawow.

Potem musialem ponownie SMC resetowac bo zglupial wiatrak.

Zobaczymy :-)

#13 karas2002

karas2002
  • 308 posts
  • SkądWilkasy

Posted 30 May 2011 - 19:42

Ja też mam taki problem w MBP early 2011

#14 ArekW

ArekW
  • 4 posts

Posted 04 December 2011 - 13:19

Ja mam dokładnie ten sam problem MacBook Pro 13" 2010 U mnie nawet format dysku i ponowna instalacja OSX nie pomogła. Pytanie czy przywracając wszystkie graty przez Time Machine nie spowodowałem skopiowania jakiegoś śmiecia który to powoduje. Jeśli uda się coś w tym temacie zdziałać to czekam na propozycję. Jest to mega męczące szczególnie gdy się korzysta z dwóch systemów i aby przejść między nimi trzeba ponownie uruchomić komputer który się nie chce wyłączyć... Słaby temat. Pozdrawiam

#15 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 posts

Posted 04 December 2011 - 13:52

już kolega janek220 powiedział co zrobić, żeby znaleźć się bliżej rozwiązania problemu. Zacznij do jego rady.

#16 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1327 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 December 2011 - 14:25

U mnie to samo (MBP early 2011). Średnio do kilka dni mam sytuacje, ze nie działa wyłączenie ani restart. Tylko sleep działa. Czasem nawet gesty przestają działać. Hardware full test jest ok.

#17 BonusOne

BonusOne
  • 2 posts
  • SkądKozienice, PL

Posted 15 April 2012 - 21:28

Witam ja również mam taki sam problem na swoim MacBooku Pro 15" z czerwca 2011 roku. Komputer pracuje na Snow Leopard, wszystkie aktualizacje robię na bieżąco. Co kilka dni a czasem nawet codziennie przy wyłączaniu komputera pojawia się cały niebieski ekran i obrazek "ładowania" i tak ciągle, zostawiłem go kiedyś w takim stanie żeby zobaczyć czy kiedyś się wyłączy, niestety kilka godzin był w takim stanie, po kilku godzinach sam się uśpił (ustawione w systemie automatyczne usypianie po kilku godzinach). Byłem w iSpocie poradzili mi sprawdzanie uprawnień dysku i samego sprawdzenia dysku a jak to nie pomoże to reinstalacja systemu. Zrobiłem to i niestety nie pomogło, dalej dzieje się ciągle to samo. Na szczęście mam jeszcze gwarancję więc myślę, że w ciągu najbliższych dni oddam go do serwisu Apple. Może komuś udało się naprawić ten problem i mógłby powiedzieć jak to zrobić :)??

#18 pietrek76

pietrek76
  • 128 posts

Posted 19 April 2012 - 14:53

Ja mam podobny problem. Zaczęło się wczoraj jak system zaliczył zwieszkę podczas próby wyłączenia - coś go zablokowało. Konieczny był twardy reset ośmiosekundowym przytrzymaniem włącznika (niestety nie znam innego wyjścia). Po ponownym uruchomieniu system wisi na niebieskim ekranie i tak już zostało. Przywracanie z TM ostatniej sprawnej kopii systemu nie pomogło. Może to wynik najnowszego uaktualnienia ?

#19 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 23 April 2012 - 13:25

Odpowiedz w dalszym ciągu jest w poście nr 8 :) Ew. jak ktoś może i potrafi, przeczesać dysk DiskWarriorem.

#20 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 April 2012 - 13:37

Nikt nie napisał czy się udało naprawić problem, ani na czym zwisa komputer... i tak można sobie pytać w nieskończoność.

#21 pietrek76

pietrek76
  • 128 posts

Posted 27 April 2012 - 20:55

Niestety nie umiem diagnozować takich problemów - jestem cienki bolek w systemie MAC OS X. Jakby nie patrzyłem to zakupiłem zestaw MAC PRO bo zareklamowany został jako maszyna bezawaryjna. Rzeczywistość okazała się okrutna. Przeinstalowałem system z wykorzystaniem Team Machine i po wszystkim.

#22 icekub

icekub
  • 76 posts
  • Skądwawa

Posted 16 September 2012 - 00:57

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie TO.

#23 icekub

icekub
  • 76 posts
  • Skądwawa

Posted 16 September 2012 - 11:27

Przegrzebałem całe forum i to nie jedno i nie znalazłem odpowiedzi jak rozwiązać problem z zamykaniem się systemu. Wiem za to jedno. Problem jest związany z iTunes - przynajmniej u mnie. System nie zamyka się gdy odpalę wcześniej iTunes. W innym wypadku normalnie się zamyka. Kiedyś miałem coś takiego i nawet znalazłem gdzieś rozwiązanie, lecz nie pamiętam go w tej chwili i nie mogę go znaleźć. Chodziło o usunięcie w jakimś pliku systemowym jakiegoś wpisu dotyczącego iTunes.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users