Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

partycja GPT (wyjety dysk z macbooka) prosze o rade i pomoc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 kkonrad

kkonrad
  • 20 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 marca 2011 - 11:08

Witam, chcialem na macu (macbook na intelu A1181 z tigerem 10,4) zainstalowac Win 7. Włożyłem płyte wystartował chciałem sformatowac partycje ale caly czas byl komunikat ze jest partycja GPT a musi byc NTFS zeby moc zainstalowac WINDOWSA.
Znalazłem taki artykuł ktory by mi pozwolil usunac ta partycje GPT:
http://lazowski.word...windows-xp-x86/
tak tez zrobiłem, tylko teraz Windows nie widzi podpietego dysku w "moj komputer",
jest za to widoczny w zarzadzaniu dyskami (screen) i w programie MiniTool Partition Wizard Home Edition (screen)

Jest to ten dysk 74,53 GB. Nie wiem czy mam go spowrotem wkladac do maca i robic probe instalacji Windowsa, czy powinienem jeszcze z nim cos zrobic na Windowsie zeby był widoczny normalnie, a moze okarze sie ze teraz ani WIN na nim nie postawie ani Tigera 10.4.6

#2 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 04 marca 2011 - 11:13

Po co dublujesz? Przecież już jeden żeś napisał.

#3 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 04 marca 2011 - 11:16

to nawet nie dublowanie tylko "triplowanie" ;) A tak na serio, chcesz mieć tylko windowsa czy oba systemy ?

#4 kkonrad

kkonrad
  • 20 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 marca 2011 - 11:17

O matko bo strona sie wieszała i nie chciało mi dodać a jednak dodało. Jak to teraz usunąć

#5 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 04 marca 2011 - 11:19

Zgłosiłem po przez 'raportuj', więc zapewne zostatną usunięte.

#6 kkonrad

kkonrad
  • 20 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 marca 2011 - 11:26

Odnosnie tematu i odpowiedzi na pytanie "maciejtca", chce miec jeden system Win7. P.S Nie moglem znalezc dzialajacego bootcampa na ta Tigera zeby były 2 systemy.

#7 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 marca 2011 - 12:30

Jeśli bardzo potrzebujesz Bootcampa do Tigera, to napisz do mnie, posiadam jeszcze tą wersję. Mac potrzebuje dysku z GPT, żeby wogóle się uruchomić.

#8 kkonrad

kkonrad
  • 20 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 marca 2011 - 13:14

napisalem w sprawie tigera i co teraz jak ja wykasowalem to GPT w ten sposob jak zostalo to opisane w 1 poscie teraz jest to dysk MBR, moze w ten sam sposob tylko w druga strone. Czyli tak mac potrzebuje GPT a WIN 7 MBR czyli nie mam mozliwosci instalacji WIN7 nie uzywajac bootcampa??

#9 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 04 marca 2011 - 13:22

GPT to rodzaj tabeli partycji. Moze zawierac swoj odpowiednik w postaci tabeli partycji MBR (tak ma Mac).
O ile pamietam Win7 32bit nie obsluguje tabeli partycji GPT i wymaga do pracy MBR.
Poniewaz systemy operacyjne nie obslugujace GPT widzac tylko ten odpowiednik MBR moga uszkodzic GPT to Mac zaklada w GPT "falszywa" partycje "EFI partition", ktora chroni wlasnie GPT.
W efekcie pousuwania wszystkich partycji albo i konwersji tablicy partycji do MBR dysk moze i bedzie zgodny z Win7 ale na Macu nie ruszy.
Musisz znowu wlozyc ten dysk do Maca, odpalic dysk instalacyjny, odbudowac tabele partycji i zalozyc partycje pokrywajaca cala wolna powierzchnie dysku partycja FAT32.
Mac utworzy odpowiednia kopie MBR i Windows powinien zobaczyc partycje FAT32 i sie zainstalowac.
Natomiast jesli przekonwertujesz ta partycje w instalatorze Windows do NTFS to informacje w GPT i MBR beda niezgodne. Ale moze Windowsowi to nie bedzie robilo roznicy.

Wiecej nie pomoge bo pomysl instalacji tylko Windows na Macu mi sie w glowie nie miesci i go nie testowalem.

Troche wiecej info tutaj: http://myapple.pl/ma...e-o-pomoc_.html

Auto poprawka:
Na dysku z czystym GPT ta "EFI partition" w MBR pokrywa cala powierzchnie dysku i Windows nie widzi wolnego miejsca na instalacje.
Bootcamp pozwala na utworzenie w MBR "obrazu" GPT i jego pozniejsza synchronizacje.
Moje rozumienie jest takie:
1) jesli GPT zawiera tylko partycje dla Maca to jego GPT ma jedna "EFI partition"
2) jesli uzyjemy bootcamp to MBR rowniez bedzie mialo partycje "EFI partition" ale mala (tylko chroniaca struktury GPT) a pozostale trzy wolne partycje MBR beda odzwierciedlac partycje w GPT. I wtedy jest to to hybrydowe MBR.

#10 kkonrad

kkonrad
  • 20 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 marca 2011 - 13:38

Win 7 narazie poniewaz nie mam teraz pieniedzy zeby za 400zl kupic calego boxa a tiger niestety jest za malo dla mnie teraz praktyczny "Musisz znowu wlozyc ten dysk do Maca, odpalic dysk instalacyjny, odbudowac tabele partycji " odbudowa czyli? chodzi Ci o odpalenie Win7 (dysk instalacyjny) ale to wtedy bede w instalatorze a tego nie radzisz. Bo po wlozeniu dysku juz mac nie odpali mi z Tigera. Przepraszam ze tak dziwwnie pisze, ale sie troszke zagubiłem Po twojej autopoprawce "wiem, że nic nie wiem" nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac, podlacze dysk zaraz do maca i zobacze co wogole bedzie sie działo Wlasnie zaczalem isntalacje windowsa normalnie z plyty utworzyl sobie partcyje 100mb na cos zarezerwowal i wlasnie sie isntaluje zobaczymy czy skonczy

#11 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 04 marca 2011 - 14:01

Sorry, to ja nie bylem precyzyjny.
1) wkladasz dysk do Maca
2) uruchamiasz Maca z dysku z Tigerem (przy wlaczaniu trzymasz wcisniety alt)
3) uruchamiasz Disk Utility
4) usuwasz wszystko co jest na dysku
5) tworzysz nowa tabele partycji GPT
6) tworzysz nowa partycje z FAT32 na calej powierzchni dysku
7) restartujesz ale z dyskiem win7 - jesli Win7 zobaczy ta partycje FAT32 to cool, ale raczej nie

Jesli nie zobaczy to dalej (do wyboru):
8a) uzywasz Bootcamp
8b) sciagasz SystemRescueCd uruchamiasz Maca z plytki z RescueCD i patrzysz czy GParteEd (opis w watku, ktory podalem wczesniej) potrafi utworzyc to hybrydowe MBR
8c) szukasz innych narzedzi, ktore zrobia hybrydowe MBR

Albo (wymyslam co sam bym zrobil, 100% gwarancji nie daje):
8) instalujesz Tiger
9) instalujesz rEFIt (rEFIt potrafi utworzyc hybrydowe MBR na podstawie danych z GPT)
10) znowu startujesz z plyty instalacyjnej Tigera
11) w DiskUtil zmieniasz rozmiar glownej partycji (ona musi zostac inaczej rEFIt zginie)
12) tworzysz druga partycje pod Windows (godzisz sie na strate czesci dysku na OSX)
13) restartujesz i w menu rEFIt wbierasz opcje, tutaj nie pamietam nazwy ale chyba repai partition czy cos takiego
14) rEFIt stwierdzi, ze trzeba zsynchronizowac MBR z GPT - zgadzasz sie
15) restartujesz - Tiger musi ruszyc
16) restartujesz ponownie ale teraz z plyty Win7

#12 kkonrad

kkonrad
  • 20 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 marca 2011 - 14:58

no to zaraz robie wg twojej istrukcji bo po wlozeniu Win7 zacza sie instalowac i po tym momencie ktory jest na screenie zacza sie uruchamiac to prawidlowo jest akurat ale nie kontynulowal isntalacji tylko zaczynal nowa

#13 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 01 września 2011 - 14:18

W takich sytuacjach dobrze jest wyzerować dysk np. MHDD http://www.nirvanowi...ka.pl/MHDD.html

Przy okazji pozbywamy się błędów logicznych i mamy nowy dysk bez partycji i MBRów jak po wyjęciu z pudełka.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych