Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Help: lewy shift i P

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 am2am

am2am
  • 24 postów

Napisano 26 marca 2007 - 23:09

Nie mogę pisać ! Nie działa mi kombinacja klawiszy lewy shift i litera 'p' Jak chcę napisać duże P to muszę korzystać z prawego shift :( Oczywiście klawisze shift i p niezależnie działają - tylko razem nie chcą pracować :( Jakieś podpowiedzi? please ps Najgorsze jest to, że czasami się udaje wpisać duże P z lewym shiftem ??? nie wiem dlaczego ?? daje się wpisać 1-2 litery P i stop, dalej nie działa ...

#2 woojt

woojt
  • 300 postów
  • SkądWuWuA --> The Right Side

Napisano 27 marca 2007 - 00:10

a nie bliżej od 'p' do prawego shifta? (przynajmniej na mojej klawiaturze;))

#3 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 27 marca 2007 - 02:37

a nie bliżej od 'p' do prawego shifta? (przynajmniej na mojej klawiaturze;))

Może kiedy piszesz tylko prawą ręką a lewą robisz inne, ciekawsze rzeczy ;)

To jednak nie rozwiązuje problemu.

Może coś więcej? Komputer, wersja systemu? Zainstalowane oprogramowanie typu input lub jakiś mod klawiatury (zamiana ź i ż na przykład, lub insze tego typu)

Sprawdź na innym użytkowniku i z innymi klawiaturami niż polska i powiedz jak poszło

#4 am2am

am2am
  • 24 postów

Napisano 27 marca 2007 - 09:29

iMac 24, tiger 10.4.9, zainstalowany polonizator
Problem występuje na wszystkich kontach, bez znaczenia jaki język jest wybrany (mam admina w English)
Nie wiem kiedy się pojawił, ale na początku na pewno tego problemu nie było

Pracując na PC zdarzało się, że np. sterownik karty graficznej włączał jakieś shortcuts i nie działało np alt+c - moze komus przychodzi do głowy jakiś skrót (troche dziwny) lewy shift+p

Druga hipoteza którą mam to polonizator. Zainstalowałem 10.4.9 nie czekając na nową wersję polonizatora ...?

:(

ps
Wczoraj zainstalowałem klawiature win (ż <-> ź) - tez nic sie nie zmieniło (przed i po instalacji ten sam problem)
Dzisiaj sprawdze inne układy klawiatur...

pps woojt
Może jestem trochę pokręcony ale przy pisaniu na klawiaturze zawsze działam dwiema rękami naprzemiennie (lewy shift i p albo prawy alt i a itd.) ;)

---- Dodano 27-03-2007 o godzinie 21:24 ----
Próbowałem inne układy klawiatur efekt ten sam
próbowałem naprawiac przywileje i restartować z cmd+jabko+P+R - nie pomaga :(

jedna prawidłowość - po restarcie systemu przez chwilę działa. Jak zacznę pracować po chwili duże P nie działa :(

a czasami "samo" się naprawia - znowu na chwilę :o

---- Dodano 27-03-2007 o godzinie 21:26 ----
przesiadłem, się z PC-ta skojarzenie mam jedno - jakiś VIRUS czy co !!!

LEASE HEL

(właśnie napisałem please help z wykorzystaniem lewego shiftu)

---- Dodano 28-03-2007 o godzinie 09:16 ----
przeinstalowałem system
dalej nie działa
reset PRAM pomaga na chwilę - następnie duże P ponownie nie działa :confused: :confused: :confused: :shock:

#5 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 28 marca 2007 - 19:53

może to właśnie wina polonizatora jest, że sobie system upnąłeś bez czekania na płytki z SAD. Skoro problem występuje na wszystkich kontach to musi być to coś głębszego. Jeśli nie wgrywałeś żadnego oprogramowania do mapowania klawiatury to jest coś stricte systemowego. Przeinstalowywałeś system z opcją archive and install? Powinieneś mieć angielski system w rezultacie (???Nie wiem nie korzystam z polonizatora???), wgrywałeś polonizator ponownie i upgreadowałeś znów do wersji 9? Może to być sricte sprzętowe, na przykład coś się może dziać niedobrego z obsługą przerwań lub... klawiatura może być brudna. Może inny port USB klawiatury? :/

#6 am2am

am2am
  • 24 postów

Napisano 30 marca 2007 - 16:57

Dzięki imrik za podpowiedzi. System przeinstalowałem - nie pomogło (ale polonizatora już nie będę instalował :) Problem chyba rozwiązany. Winna najprawdopodobniej jest jednak klawiatura. jak podłącze inną wszystko jest OK. Oddałem do serwisu - nie mogli sie nadziwić :) dosyć ciekawy przypadek wszystkie klawisze działają tylko kombinacja dwóch czasami nie..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych