Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z utworzeniem nowej partycji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 postów
  • SkądJędrzejów, Poland

Napisano 03 marca 2011 - 11:56

Witam znów.
Męczę się strasznie z utworzeniem nowej partycji. Wchodzę w "Programy" -> "Narzędzia" -> "Narzędzie dyskowe". Następnie zaznaczam swój dysk, wchodzę w zakładkę "Partycje". Jest tam schemat woluminów. Klikam na znaczek "+", który znajduje się poniżej owego schematu. Tworzy się druga partycja, o nazwie "Macintosh HD 2". Wybieram jej wielkość równą 40 GB i klikam "Zastosuj". Cały proces trwa kilka minut i nagle wyskakuje komunikat, że "Podział dysku na partycje nie powiódł się". "Podział na partycje zakończył się błędem: Nie można zmienić wielkości tej partycji. Zredukuj proponowaną zmianę jej wielkości". Nie wiem dlaczego, ale komunikat ten wyskakuje cały czas. Próbowałem naprawiać uprawnienia dysku, naprawiałem dysk z poziomu instalatora Mac OS X Snow Leopard. Już na prawdę nic nie przychodzi mi do głowy. Aha, dodam, że ta druga partycja, którą chcę utworzyć, ma być w formacie Mac OS Extended (Journaled).

Dołączona grafika

Dysk ma 160GB. Jest jedna partycja, zajmująca całą powierzchnię dysku. Chciałbym, by druga partycja posiadała jakieś 40GB. Wtedy na pierwszej zostanie mi 20GB wolnego miejsca.

Macie jakieś pomysły, co jeszcze mógłbym zrobić?
Dziękuję.

#2 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 postów
  • SkądJędrzejów, Poland

Napisano 03 marca 2011 - 15:10

Nikt nie ma pomysłu?

#3 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 03 marca 2011 - 15:18

Ja robiłem tak, że najpierw zmniejszałem rozmiar obecnej partycji, a później z uzyskanego wolnego miejsca tworzyłem nową.

#4 macjihad

macjihad
  • 35 postów

Napisano 03 marca 2011 - 15:21

Optymalizacja dysku (ułożenie danych w jeden "ciąg"). Do wykonania np. Drive Genius'em. Masz za bardzo poszatkowane dane na dysku i DU nie potafi ich skutecznie przenieść w nowe miejsca tak, aby zwolnić ciągły obszar na dysku, na którym ma powstać nowa partycja. Inna opcja - pełna kopia dysku na inny (np. przy pomocy Carbon Copy Cloner'a), podział przy użyciu płytki systemowej, przywrócenie danych...

#5 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 postów
  • SkądJędrzejów, Poland

Napisano 04 marca 2011 - 00:58

Dziękuję wam za pomoc. Pobrałem Drive Genius'a, naprawiłem i defragmentowałem dysk. Następnie zrobiłem tak, jak opisał kolega @qura12. Wszystko przebiegło bezproblemowo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych