Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Poszukuję nawigacji na iOS…

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
277 odpowiedzi w tym temacie

#201 Namche

Namche
  • 29 postów

Napisano 27 października 2013 - 18:35

Przesiedziałem dzień na app store i wychodzi na to, że nie ma żadnych przyzwoitych offline map na potrzeby turystyki rowerowej i pieszej dla interesujących mnie miejsc. Przeglądałem mapy googla i here dla kilku miejsc w Azji gdzie byłem i gdzie korzystałem z map na Garmina. Nędza. Nikt nie potrafi napisać czegoś w rodzaju wirtualnej maszyny czy wine, by ios mógł obsługiwać mapy .img? Dziwne.

#202 Apelowska

Apelowska
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudnia 2013 - 13:27

Ja mam chyba IDA EUROPE i jest ok

#203 zerohunter

zerohunter
  • 248 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 20:17

Poprawili ogólnie automapę? Bo się do niej przyzwyczaiłem na androidzie, a słyszałem że na iphone os to porażka.

#204 Vosh

Vosh
  • 41 postów

Napisano 20 grudnia 2013 - 08:12

Po ostatniej aktualizacji mocno "wyładniała". Za 0,89€ możesz sobie potestować - tak najlepiej ocenisz.

#205 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2013 - 21:14

Automapa na iOS jest zdecydowanie bardziej dopracowana i rozwinięta od tej na Androida :) Kup starter na tydzień (poniżej 1 ojro) i sam się przekonaj.

#206 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 22 grudnia 2013 - 22:10

Poza tym iAM ma najlepszą informację mapową.

#207 wysoki86

wysoki86
  • 229 postów

Napisano 25 grudnia 2013 - 11:03

I poza tym najdłużej łapie fixa. W trasie to nie problem, ale jak np trzeba pojechać objazdem to przeliczenie trasy trwa wieki ;)

#208 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 25 grudnia 2013 - 11:42

Fix łapie tak samo jak każda inna nawigacja bo to jest funkcja obsługiwana przez iOS. Co najwyżej inne mogą oszukiwać i przewidywać pozycję na podstawie historii co wygląda ładniej, natomiast może kompletnie wprowadzić w błąd. Jeśli chodzi o objazdy - zgodzę się, że mogliby to usprawnić - i w kolejnych wersjach jest coraz lepiej. Różnica w jakości i szybkości aktualizacji map jest jednak na tyle duża, że wolę wady iAM ale aktualne drogi niż brak lub maskowanie wad i masy dróg, których nie ma lub prowadzą aktualnie inaczej. W PL aktualnie nadal wiele dróg jest budowanych i przebudowywanych - konkurencja w tym temacie śpi. Z tego co wiem tylko iAM ma pikietaż czyli informacje o miejscu na drodze - jak się używa CB to super sprawa. Wersja 4 iAM jest gruntownie przebudowana, a pracują nad dalszymi zmianami. Mają też najbardziej rozbudowaną bazę POI.

#209 kasiarz

kasiarz
  • 5 postów

Napisano 27 stycznia 2014 - 14:23

Polecam NaviExpert. Wg mnie jest lepsza niż Automapa. Niestety potrzebne jest połączanie z internetem. Jest aktualna baza fotoradarów oraz cb.

#210 wysoki86

wysoki86
  • 229 postów

Napisano 28 stycznia 2014 - 21:36

Nigdy nie zrozumiem osób które płacą 25 euro rocznie za subskrypcję nawigacji, która nie jest online. Przecież w AppStore są darmowe programy (chociażby Google Maps), które potrafią to samo, albo prawie to samo.

#211 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 28 stycznia 2014 - 21:41

A co z Navigonem? Używałem kiedyś w autku i mapy były całkiem ok. Na iP powinno być też w porządku, tylko ta cena ... Nie zachwyca.

#212 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 28 stycznia 2014 - 21:55

Cena Navigona zawiera licencję wieczystą. Nadal jestem zdania, że nikt nie ma lepszych map PL od AutoMapy - zanim nie skończą wielkiego programu budowy i przebudowy dróg będzie to istotny czynnik.

#213 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2014 - 10:29

I już ok 2020 konkurencja zacznie doganiać Automapę w temacie map :mrgreen:

#214 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 29 stycznia 2014 - 10:38

Zacznie doganiać jak przestanie opierać się na 2 głównych międzynarodowych dostawcach danych mapowych.

#215 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 29 stycznia 2014 - 11:06

Nigdy nie zrozumiem osób które płacą 25 euro rocznie za subskrypcję nawigacji, która nie jest online.

A ja nie rozumiem osób, które korzystają z nawigacji online. Chyba że używasz nawigacji przemieszczając się z jednego końca Warszawy na drugi, lub innego miasta. Nawigacja ma pomagać w miejscach, gdzie jesteś po raz pierwszy, lub na totalnych zadupiach. W bardzo wielu miejscach w Polsce są dziury, gdzie nie ma internetu i nawigację online możesz sobie wsadzić w...
Ja w 90% używam nawigacji zagranicą, więc w tym przypadku również nawigacja online to jakieś nieporozumienie...

Przecież w AppStore są darmowe programy (chociażby Google Maps), które potrafią to samo, albo prawie to samo.

Taaa, jasne. Google potrafi tak samo nawigować jak Ferrari wozić meble. Powodzenia.

I już ok 2020 konkurencja zacznie doganiać Automapę w temacie map :mrgreen:

Automapa Polska korzysta z własnych map (emapa, geosystems), które jeszcze bardzo długo będą bezkonkurencyjne. Ma własną infrastrukturę podpartą portalem targeo, gdzie użytkownicy na bieżąco wspierają program dodawaniem POI, fotoradarów itp.
Natomiast mapy Europy pochodzą od firmy Navteq. Te same mapy są w Automapie Europa, Garminie i wielu innych nawigacjach. To, czy nawigacja jest dobra czy niedobra w dużym stopniu zależy od algorytmu wyznaczania trasy. Mogą być te same mapy na różnych softach i prowadzić zupełnie inaczej.
Google teoretycznie bierze mapy z firmy Tele Atlas, podobnie jak TomTom. Z tą różnicą, że TomTom jest oprogramowaniem nawigacyjnym, a google ciągle się uczy będą na poziomie tych nawigacji z lat 90-tych.

Jeśli więc ktoś szuka prawdziwej nawigacji to tylko offline. Na iPhone'a testowałem kilka z nich. W Polsce najlepiej wypada Automapa i wiele lat upłynie zanim ktoś będzie konkurencyjny. Jeśli chodzi o Europę to ja opowiadam się za Sygic Europe.
Jednak są to tylko moje luźne dywagacje na temat (prawie) nawigacji na iPhone'a. Testowałem, ale się nie przekonałem. iPhone ma za mały ekranik żeby swobodnie używać nawigacji. Pamiętajmy, że oprócz samej nawigacji, trzeba czasami zmienić cel podróży, lub zdefiniować objazd w czasie jazdy. Życzę powodzenia w manewrowaniu palcem na ekraniku telefonu w czasie jazdy. A nie daj Boże, jak jesteśmy na rondzie pod Łukiem Triumfalnym w Paryżu, patrzymy na ekranik, który pas zająć i nagle ktoś dzwoni a ekranik gaśnie... Nieporozumienie.
Dlatego polecam nawigację stacjonarną, tzn. osobne urządzenie.
Tej z iPhone'a owszem, używam, ale przydaje się bardziej kiedy jestem pieszo w obcym mieście i szukam np. bankomatu, czy też jeżdżąc na rowerze. Ale do samochodu nigdy :)

- - - Połączono posty - - -

Zacznie doganiać jak przestanie opierać się na 2 głównych międzynarodowych dostawcach danych mapowych.

Wtedy przestanie istnieć, podobnie jak wszystkie pozostałe, łącznie z google :)

#216 Gregory

Gregory

• 2 732 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 29 stycznia 2014 - 17:20

Cena Navigona zawiera licencję wieczystą.

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale cena Navigona nie zawiera licencji na dożywotnie aktualizowanie map. Aktualizacje trzeba sobie dokupić osobno, bodajże raz na dwa lata, za jedyne 50 Euro (chociaż to zależy od posiadanej wersji Navigona, w mojej jest właśnie 49,99).

#217 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 29 stycznia 2014 - 18:12

Piszesz chyba o FreshMaps XL - to jest usługa, która daje częstsze aktualizacje - co 3 miesiące.

#218 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 18:41

Mam TomTom Europe i Automape Polska, w Polsce automapa rzadzi! Za granica pare razy jechalem na automapie europa na windowsie i tez spoko, ale tomtoma juz akupilem wiec mi szkoda kasy na coroczna odnowe platnosci za automape.

#219 Gr00by

Gr00by
  • 10 postów

Napisano 10 lutego 2014 - 13:18

Odrazu po zakupie jabłuszka zabrałem się za zdobywanie jakiejś sensownej mapy. Głównie używam map do podróżowania w Polsce, i wybór padł na AutoMape. Jest super, wymiata. Miałem kiedyś TomToma (na GPSie), ale zraziłem się jakoś do niego, coś mi w nim nie pasowało.

#220 adio

adio
  • 133 postów

Napisano 14 lutego 2014 - 08:10

Dla zwolenników społecznościowych produktów, polecam wypróbowanie "Be-on-road".

Bezpłatna nawigacja turn-by-turn z mapami projektu OpenStreetMap.

Program umożliwia wykupienie map pochodzących od NAVTEQ.

https://itunes.apple...d573843237?mt=8

#221 djahmen

djahmen
  • 2 postów

Napisano 14 kwietnia 2014 - 21:57

Iphone a nawigacja offline Witam! Od kilku dni czytam wszystkie tematy na forum, gdzie wciąż nie ma odpowiedzi... Czy na Iphone jest darmowa nawigacja działająca w trybie offline?! Prosto i z górki... TAK lub NIE? Bo wciąż odpowiedzi nie znalazłem - każdy zakładany wątek odbiega od tematu, kończy się na czymś innym. Pozdrawiam!

#222 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 kwietnia 2014 - 04:59

Nie. Ale co to za problem kupić?

#223 unique-

unique-
  • 74 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 15 kwietnia 2014 - 05:04

Jaka będzie najlepsza w stosunku cena/jakość?

#224 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 kwietnia 2014 - 12:30

Ja używam Sygica, na promocji można za 9e kupić na Europę.

#225 djahmen

djahmen
  • 2 postów

Napisano 15 kwietnia 2014 - 13:10

Ale co to za problem kupić?

Zadałem proste pytanie, a Ty nawet nie potrafisz odpowiedzieć zwięźle i na temat... Ale ok!
PS Nie każdego stać na takie rarytasy jak Ty masz i szukają pomocy w sieci.

Jeśli nie ma takiej "darmowej" nawigacji to jaka nawigacja jest działająca w trybie offline?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 14

0 użytkowników, 14 gości, 0 anonimowych