Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Poszukuję nawigacji na iOS…

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
277 odpowiedzi w tym temacie

#126 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 lutego 2012 - 03:15

Zdecydowanie polecam Navigon.

#127 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 02 lutego 2012 - 03:27

Po ostatnich upgradach zdaje się, że aktualizacje Navigona chyba juz sa płatne. Niestety zepsuł sie troche algorytm wyznaczania trasy. Znacznie częściej niż w poprzednich wersja prowadzi przez centra miast podczas gdy można je ominąć i nei stać w korkach lub na światłach

#128 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 02 lutego 2012 - 07:11

Ja polecam Navigona. Miałem wcześniej "pełne - prawdziwe" nawigacje: Tom toma i Garmina. Navigon na iPhone jest lepszy.

#129 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 02 lutego 2012 - 08:58

Na PL AutoMapa a na EU TomTom. I jak to zazwyczaj bywa dwóch polaków a 3 zdania ;)

#130 kkalin

kkalin
  • 50 postów
  • Skądśląskie

Napisano 02 lutego 2012 - 15:09

używam Navigona i iAM (chociaż okres 7 dni mi się skończył). Jeśli Europa to Navigon, Polska to iAM. Ale pamiętaj o powalonej licencji na iAM. Po skończonym okresie licencji nie masz już nawigacji :( TT i Navigon będą działać dalej mimo braku aktualizacji map :)

#131 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lutego 2012 - 22:38

Do niedawna polecałem Navigona, ale od przejęcia przez Garmina bardzo się pogorszył. To, że aktualizacje map sa płatne, to w sumie nic - we wszystkich nawigacjach teraz są. Gorzej, że płaci się za kwartalne aktualizacje, których nie ma - jest luty 2012, a mapy są z 3 kwartału 2011, support odpowiedział żeby "być cierpliwym", po czym (pewnie sporo dostawali takich pytań) zablokował wysyłanie maili (kontakt tylko przez infolinię). Nie wiem, jak wywiązuje się z aktualizacji TomTom, ale gorzej niż Navigon/Garmin chyba nie jest.

#132 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 14 lutego 2012 - 03:31

Do tej pory, czyli przez ponad 2 lata, wszystkie aktualizacje TomToma były bezpłatne. Dodatkowo z każdą wersją 1.x dochodzą nowe, bardzo przyjemne funkcje. W kolejnej: 1.10, ma się pojawić integracja Facebooka i Twittera oraz oczywiście aktualizacja map.

#133 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lutego 2012 - 20:07

A jak często TT aktualizuje dane mapy?
Czy gdzieś w sieci można podejrzeć, jakie mają pokrycie?
Edit: http://routes.tomtom.com/ - wygląda nieźle
Navigon wkurzył mnie na tyle, że myślę o przesiadce (i żądaniu zwrotu pieniędzy od Navigona, przynajmniej za wykupione "kwartalne aktualizacje").

#134 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 14 lutego 2012 - 20:25

Moim zdaniem najlepsza navi na iphone to aura, duzo tansza, piekna, plynna i mapy za friko (aktualizacje map juz mialem 3, ostatnia 3 tygodnie temu) i w dodatku tania, chyba promocja nawet jest, (12€ jak za darmo)... W dodatku mapy sa z tomtoma...

#135 summerinparis33

summerinparis33
  • 210 postów

Napisano 14 lutego 2012 - 21:27

Tomtom ma słabe mapy i dane adresowe. Za granicą lepiej radzi sobie u mnie Navigon. W Polsce automapa-lepszy traffic, aktualne mapy(obecnie z grudnia 2011), baza adresowa. Trochę mało czytelny layout.

#136 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 15 lutego 2012 - 06:22

Mappy gps free jest w sklepie i nic nie kosztuje korzysta z map google które pompuje do telefonu, a pompuje tyle ile zaznaczysz ręcznie na mapie świata.

Wypada tylko mieć dużo miejsca w telefonie

App Store - MappyGPS Free

#137 mariusznicpon

mariusznicpon
  • 149 postów
  • SkądElblag, Poland

Napisano 15 lutego 2012 - 08:12

Aktualnie posiadam TomToma, Navigona, iAM i aktualnie w Polsce najlepiej jeździ się na iAM poźniej TomTom i na końcu Navigon. W przypadku gdybym miał wybierać tylko pomiędzy Navigonem a TomTomem to zdecydowanie wybrał bym TomToma, ma wyznaczanie tras na poziomie iAM. Navigon wygląda najładniej ale w nawigacji liczy się pokrycie mapy i algorytm wyznaczania tras. Pod uwagę należy też wziąść to że urządzenia TomToma mają wbudowany traffic HD a urządzeń tych jest zdecydowanie więcej niż z Navigonem więc wyznaczanie powinno być lepsze.

#138 Pher

Pher
  • 1 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 00:13

Do niedawna polecałem Navigona, ale od przejęcia przez Garmina bardzo się pogorszył. To, że aktualizacje map sa płatne, to w sumie nic - we wszystkich nawigacjach teraz są. Gorzej, że płaci się za kwartalne aktualizacje, których nie ma - jest luty 2012, a mapy są z 3 kwartału 2011, support odpowiedział żeby "być cierpliwym", po czym (pewnie sporo dostawali takich pytań) zablokował wysyłanie maili (kontakt tylko przez infolinię). Nie wiem, jak wywiązuje się z aktualizacji TomTom, ale gorzej niż Navigon/Garmin chyba nie jest.

Witam, jestem jedną z chyba 3 osób na świecie która pracuje w polskim serwisie navigona i chciałbym poinformować że nasz mail działa i ma się dobrze (na pewno nie zamykalibyśmy go z powodu pytań na które chętnie poznalibyśmy odpowiedź ;) ). polecam - support.pl@garmin.com

choć to co jest po małpce może mylić, jest to mail do navigona

Q4 będzie na pewno, na moje prywatne oko stawiałbym że będzie niedługo, jest już wersja na wm - z mobilnych osów nie ma jeszcze na pewno na andka i iosa. nie zdziwiłbym się gdyby q1/12 wyszło szybko po nim

ale racja, z tym "być cierpliwym" to chyba wiem kto to powiedział, jutro zwrócę tej osobie na to uwagę, też tego typu sformułowanie podziałałoby mi na nerwy ;). zdecydowanie wolę nawet w takiej niesatysfakcjonującej sytuacji używać innych zwrotów.

/edit/

jestem po pracy ale gdy ktoś ma pytania - walić śmiało, ask me anything ;)

#139 Jackbox

Jackbox
  • 126 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 15 kwietnia 2012 - 11:55

Jestem prawie zdecydowany na TomToma ale mam pytanie idnisnie Traffic HD. Jak to jest za granicą? Czy Traffic pobiera dane po gprs'ie? Czy przy wyłączonej transmisji danych (aby nie narażac się na duże koszty) będę otrzymywał informacje o korkach, wypodkach? Planuje w czerwcu wyjazd po europie (niemcy, francja, hiszpania, portugali) i chcial bym być na bierząco z tym co sie dzieje na drodze. Mialem okazję kożystać z systemu jaki ma BMW i zaoszczędziło mi to pod Monachium 4 godziny stania u korku przed wypadkiem. Czy tomtom za granica też tak bedzie działać?

#140 Spiderx

Spiderx
  • 70 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 12:49

Ja ze swojej strony polecam Sygic Polska, lub Sygic Europe, niezawodna i tania.

#141 Jackbox

Jackbox
  • 126 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 15 kwietnia 2012 - 13:43

A ma "traffic" i czy dziala za granica bez dodatkowych kosztów?

#142 Spiderx

Spiderx
  • 70 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 13:46

Niestety nie, z tego co wiem to za granicą jak wyłączysz Internet w telefonie / Ipadzie, będzie dłużej szukał sygnału GPS ale załapie w końcu.

#143 Jackbox

Jackbox
  • 126 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 15 kwietnia 2012 - 17:43

A ktoś wie jak jest w TomTom'ie? Bo jesli mam kupić aplikacje za okoł 375 zł, która za granicą będzie mnie narażała na dodotkowe koszty roamingu to chyba lepiej dolożyć 200 zł i kupić "normalnego" TomTom'a. Jak uważacie?

#144 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 18:33

Witam, jestem jedną z chyba 3 osób na świecie która pracuje w polskim serwisie navigona i chciałbym poinformować że nasz mail działa i ma się dobrze (na pewno nie zamykalibyśmy go z powodu pytań na które chętnie poznalibyśmy odpowiedź ;) )
jestem po pracy ale gdy ktoś ma pytania - walić śmiało, ask me anything ;)

Dlaczego zamknięte ul. Prosta oraz Świętokrzyska w Warszawie - dwie duże arterie komunikacyjne w największym mieście w Polsce wskazywane są przez mapy navigona jako otwarte, pomimo tego, że od dawna nie można na nie wjeżdżać. Czy jeśli kupię FreshMaps XL Europe 44 - to znajdę już teraz te dwie bardzo istotne poprawki w navigonie europe na iphone-a?

#145 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 22:49

A ma "traffic" i czy dziala za granica bez dodatkowych kosztów?

Każda aplikajca w AppStore, która oferuje "live traffic" korzysta z danych po WiFi albo GSM. Bez dostępu przez sieć nie będzie aktualnych danych o korkach. Na razie iPhone nie obsługuje technologii TMC.

#146 Jackbox

Jackbox
  • 126 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 16 kwietnia 2012 - 10:34

Każda aplikajca w AppStore, która oferuje "live traffic" korzysta z danych po WiFi albo GSM. Bez dostępu przez sieć nie będzie aktualnych danych o korkach. Na razie iPhone nie obsługuje technologii TMC.

Dzięki za odp. właśnie o to mi chodziło.

#147 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 kwietnia 2012 - 12:22

Hehe, a jak Ty sobie to inaczej wyobrażałeś? Że ściągnie traffic na tydzień z góry? Usiąść i 5 min. pomyśleć :D

#148 Jackbox

Jackbox
  • 126 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 17 kwietnia 2012 - 08:15

Hehe, a jak Ty sobie to inaczej wyobrażałeś? Że ściągnie traffic na tydzień z góry? Usiąść i 5 min. pomyśleć :D

Dzięki za zachęte do myślenia.
Nie wiedziałem jak to działa dlatego pytam. Teraz już wiem, że to całe TMC dzisła na zasadzie "radia". Dziwi mnie troche Apple, że są wstanie wsadzić radio do iPod'a nano 6th gen, który jest 1/16 iPhona a do niego kuż nie.

Ale jest jeszcze jedna rzecz która mnie zaciekawiła, jak dzwoniłem do Orange z pytaniem o pakiety roamingowe (na 1 miesiąc 99 zł netto za 100MB - oferta dla firm) to pan mi powiedział, że niektóre satelity wysyłają informacje o ruchu przez GPS. Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić?

#149 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 17 kwietnia 2012 - 08:38

Pan z Orange powinien się mocno douczyć.. albo po prostu przestać ściemniać klienta. Satelity (jest ich 31 dla systemu GPS) jedynie nadają sygnał o swoim położeniu (układzie satelitów - almanach) oraz informację o ich drodze i teoretycznych odchyłkach (Efemeryda). Informacje o ruchu drogowym przesyłane są przez naziemne urządzenia, ten ruch mierzący - albo poprzez radio bezpośrednio do odbiorników (TMC) albo poprzez internet

#150 skie00

skie00
  • 171 postów
  • Skądz bardzo daleka

Napisano 29 listopada 2012 - 21:37

No to jaka jest najlepsza navigacja ?!

Tematów od groma ale nie ma żadnego dobrego przekrojowego, który byłby młodszy niż węgiel kamienny.
Mam zadowalającą nawigację Garmina w samochodzie ale potzrebuję czasami czegoś do pochodzenia po mieście - czyli zadania głównie turystyczne. Potrzebuję wersji europejskiej.
Szperałem cokolwiek i znalazłem co następuje:
iGO
https://itunes.apple...d321933838?mt=8
Garmin WE
https://itunes.apple...d434932570?mt=8
TomTom WE
https://itunes.apple...d326075062?mt=8
Automapa
https://itunes.apple...d498445503?mt=8

Która najlepsza? Może coś innego?

Przeniosłem do właściwego wątku. eualex.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 14

0 użytkowników, 14 gości, 0 anonimowych